news-details

Amerikan Merkez Bankası ikinci kez takvim dışı karar ile 100bp faiz indirimine gitti

§  Amerikan Merkez Bankası (Fed) aynı ay içerisinde ikinci kez takvim dışı karar ile federal fonlama oranını 100bp indirimle %0-%0.25 aralığına çekti. Normal takvim dahilinde yapılması beklenen 17-18 Mart FOMC toplantıları ise gerçekleştirilmeyecek.

§  TSİ gece yarısı 00.00’dan sonra gelen kararla birlikte Fed 2008-09 finansal krizi sonrası uygulamaya koyduğu niceliksel gevşeme programı olan QE için de yeniden devreye alacağını belirtti. Buna göre, aylık 500 milyar dolar büyüklüğünde devlet kağıdı ve 200 milyar dolar tutarında MBS satın alımı gerçekleştirilecek.

§  Fed Başkanı Powell ikinci kez gerçekleştirdikleri sürpriz faiz toplantısına gerekçe olarak bir kez daha Covid-19 kaynaklı risklerin ABD ekonomisi için artmış olmasını ve ikinci çeyrekte ekonomide daralma olabileceğini öngörmelerini belirtti.

§  Varlık alım programı için herhangi bir süre takvimi belirtilmezken, maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedefleri kapsamında Covid-19 etkilerinin ekonomi üzerinde tamamen azalmaya başladığına ikna olana dek sürdüreceklerinin altını çizildi.

§  Gerçekleştirilecek olan operasyonlar için aylık rakam henüz açıklanmazken, NY Fed’in Pazartesi günü itibarıyla 40 milyar dolar kamu kağıdı alımı yapacağı, 16 Mart-13 Nisan arası dönemde ise 23 milyar dolarlık yeniden yatırıma yönlendirilecek olan rakamla birlikte (MBS) toplamda 80 milyar dolar seviyesine ulaşacağı belirtildi. Hatırlatmak gerekirse, daha önce gerçekleştirilen QE3 programında aylık varlık alım rakamı 85 milyar dolar seviyesinde olmuştu.

§  Fed, faiz indirimlerinin yanında iskonto faiz oranında 50bp indirim yaparak bankalara söz konusu pencereyi yeniden açtığını, rezerv karşılık oranlarını kaldırdığını ve 5 büyük merkez bankası ile swap hattını OIS üzerinden 50bp düzeyinden 25bp’a indirerek devreye aldığını da ekledi.

§  Başkan Powell, basın açıklamasını telefon bağlantısı ile yaparken, ABD’de negatif faiz öngörüsünde olmadıklarının bir kez daha altını çizdi. Gelen soru üzerine, özel sektör tahvillerini satın almak konusunda yetkili olmadıklarını ve bu konuda yasal izin arayışı içerisinde bulunmadıklarını da söyledi. Öte yandan, Commercial Paper Funding Facility olarak bilinen ve şirketlerin kısa vadeli finansmana erişiminde önemli bir yer tutan noktaya dair herhangi bir çalışmaları olmadığı da belirtilirken (daha önce 2008-09 krizinde devreye alınmıştı), tüm araçların gerektiğinde kullanımı için hazırlıklı olduklarının da altı çizildi.

§  Hali hazırda Fed’in bilançosu (29/2 itibarıyla) ABD ekonomisinin %19.1’i büyüklüğünde bulunuyor. Söz konusu rakam daha önce 2014 döneminde %25’in üzerine dek yükselmiş, devamında ise bilanço ve para politikası normalizasyonu ile Ağustos 2019’da %16’nın da aşağısına kadar gerileyerek daralma göstermişti. Fed’in açıkladığı yeni önlem paketi ile birlikte bilanço büyüklüğünün 4.5 trilyon dolar seviyesini aşarak kendi rekorunu kırmasını bekliyoruz.

§  Son dönemde gözlenen kredi ve teminat piyasası sıkışıklığına çare olması açısından iskonto penceresi ve swap hattı hamlelerini olumlu okuyoruz. Fed’in diğer kurumlarla koordine şekilde devreye girmesi ve likiditeyi destekleyici hamlelerde bulunması orta-uzun vade görünüm açısından olumlu olsa da aynı ay içerisinde ikinci kez takvim dışı toplantı gerçekleştirmesinin yatırımcı davranışları üzerinde negatif etkiye neden olduğunu da belirtmek isteriz. Nitekim tahvil faizlerindeki gerileme (ABD 5Y -30bp civarında) sağlıklı tepki olarak öne çıkarken, hisse senetlerinin gerek spot gerekse vadelide değer kaybı göstermesini bu kapsamda değerlendirmek yanlış olmayacaktır. Covid-19 kaynaklı haber akışı ve endişe katsayısının zamanla azalmasının ardından bol likidite ortamının hızlıca çekilmeyecek olması nedeniyle Amerikan dolarında bir süreliğine değer kaybı süreci olabileceğini değerlendiriyoruz. Ve-fakat bu düşüncemizi kısa vadede olası görmediğimizi de önemle belirtmek isteriz. Güvenli liman arayışının bir süre daha sürmesini öngörürken, piyasa fiyatlamaları açısından dip noktada olup olmadığımızı kestirememekle birlikte yakınlarda olduğumuzu artık düşünmeye başladığımızın altını çizmek isteriz. Kredi-teminat piyasası gelişmeleri ve Covid-19 salgın haber akışının hafta içerisindeki seyri atılan koordine adımların ne denli hızlı şekilde etkili olup olmayacağını gösterecek.

 


Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı