news-details

Endekslerin normalleşme süreci

 

 

ABD

“ABD Enflasyonu”

Corona virüsü ABD ekonomisine 1929 büyük krizi şiddetinde hasar verirken, Fed bu durumu kurtarmak için ne gerekiyorsa yaptı ve yapmaya devam ediyor. Fed’in finansal sistemin çöküşünü engelleyici hamleleri sonrasında ekonominin kısa sürede toparlanması mümkün olmayacaktır. Toparlanmanın uzun, yavaş ve sancılı olması şaşırtıcı olmayacaktır. Bu bağlamda Fed’in öncelik listesinden enflasyon gerilemeye başlamıştır. Mart ayında aylık -%0.4 – yıllık %1.5 seviyesinde gerçekleşmiştir. Nisan ayında beklenti aylık enflasyon için -%0.8 yıllık enflasyon içinde %0.4 seviyesinde bulunmaktadır.

“PİYASANIN ROTASI”

Endekslerin Normalleşme Süreci…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 4,230,891 – tedaviye pozitif cevap veren 1,465,901 – ölü sayısı 288,177 kişiye ulaşmıştır.  Virüs tarafında zirve görüldü algısı bulunurken, ikinci veya üçüncü dalganın ne zaman gelebileceğine ilişkin soru işaretleri gündemi meşgul etmektedir.

Piyasa dinamiklerinde Fed negatif faize geçer mi tartışmaları sürerken, Fed Başkanı Powell’ın Çarşamba günü saat 16.00’da yapacağı konuşma düğümü çözecektir. Mevcut dinamiklerde ABD istihdam kayıplarına adaptasyon sürerken, büyümeye ilişkin net yıkıcı hasar henüz ortaya çıkmamıştır. Büyüme tarafında yaşanacak olası şok ile Fed’in negatif faiz hamlesi gelebilir.

Bugün ABD için enflasyon verilerini takip edeceğiz. Virüsün yıkıcı etkisi sonrasında aylık bazda negatif enflasyon beklentisi öne çıkarken, bu duruma adaptasyon ve negatif enflasyon ile yıllık %2 altında baskılanarak gerileme şaşırtıcı olmayacaktır.

RBNZ faiz kararında herhangi bir değişiklik beklenmemektedir.

Fiyatlama dinamiklerinde S&P500 endeksi 2900 üzerinde 2925 seviyesinde bulunurken, kısa dönemli 2850 seviyesi üzerindeki hareket takip edilebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,7193 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde hareketine devam etmektedir. (%0,50 altı negatif!) fiyatlama dinamiklerini negatif tetikleme adına tahvil faizinin negatif tarafa geçmesi beklenebilir ki bu durum mevcut aşamada oldukça zayıf gözükmektedir. Altın $1700 üzerinde $1705 seviyesinde bulunurken, güçlü Dolar teması ana hikâye olarak yer almaktadır. USDTRY paritesi 7.0277 seviyesi ile 7 psikolojik seviyesine yakınsarken, 5 yıllık CDS (beyaz) 608.748 seviyesinde bulunmaktadır.

 

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri aybaşından itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Türk Lirası %1.10 değer kaybetmektedir.

 

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı