news-details

Ekonomi verileri salgın gölgesinde açıklanmaya devam ediyor

ABD'de TÜFE Nisan'da aylık yüzde 0.8 düşerken yıllık bazda artış ise yüzde 0.3'e geriledi, çekirdek enflasyon yüzde 0.4 ile rekor düşüş kaydetti. ABD'de koronavirüs salgınını çevrelemek için birçok faaliyetin durdurulması ve şirketlerin kapatılması çekirdek enflasyonun rekor düşüşünde etkili oldu. Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre TÜFE Nisan'da aylık yüzde 0.8 düştü, bu 2008'in Aralık ayından beri en büyük düşüş olarak kayda geçti, yıllık bazda artış yüzde 0.3'e geriledi. Beklenti aylık yüzde 0.8 düşüş, yıllık yüzde 0.4 artıştı. Çekirdek TÜFE aylık yüzde 0.4 ile rekor düşüş kaydetti. Bu, verinin tutulmaya başlandığı 1957'den beri en büyük düşüş oldu. Mart'ta çekirdek enflasyon yüzde 0.1 gerilemişti. Beklenti yüzde 0.2 düşüştü. Yıllık artış yüzde 1.4 oldu.

ABD Başkanı Donald Trump, federal hükümetin emeklilik fonunun Çin hisselerine yatırım yapmasını engellemeye yönelik bir adım attı. Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimi Pazartesi akşamı kamuya ait bir emeklilik fonunun Çin hisse senetlerine yatırımın yapmasını engellemeye yönelik bir adım attı. Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Larry Kudlow ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien'ın Çalışma Bakanı Eugene Scalia'ya yönetimin bu yöndeki talebini bildiren bir mektup yazdığı belirtildi.

St. Louis Fed Başkanı Bullard, ekonominin uzun süre kapalı kalmasının ekonomik hasarı daha da derinleştirebileceği uyarısında bulundu. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ekonominin 90 ila 120 günden daha uzun bir süre için kapalı tutulmasının iflasları ve Bunalım ölçeğinde bir resesyonu tetikleyebileceğini söyledi. Bullard, işletmelerin cirolarının kısılmasının sonsuza dek devam edemeyeceğini ve çok fazla işletmenin zor durma düşebileceğini, süregelen bir hasarın meydana gelebileceğini belirtti. Öte yandan Minneapolis Fed Başkanı Kashkari, koronavirüs salgını sonrası ekonomik toparlanmanın kademeli ve durgun olabileceğini söyledi. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, koronavirüs pandemisi sonrası ekonomik toparlanmanın muhtemelen yavaş ve potansiyel olarak düzensiz olacağını kaydetti. Kashkari, Salı günü katıldığı sanal bir etkinlikte, "Bildiklerimize dayanarak, toparlanma muhtemelen kademeli, ve durgun olacak" dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testinin pozitif çıktığını açıkladı. Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, hastanede tedavi gördüğünü belirterek Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir aydan fazla görüşmediklerini söyledi. Peskov, kamuoyu tarafından son defa 30 Nisan'da Putin'in video konferans yoluyla gerçekleştirdiği bir toplantıda görülmüştü. Sağlık Bakanlığı, "Son 24 saatte 1704 kişiye Kovid-19 tanısı kondu, 53 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 141 bin 475, can kaybı 3 bin 894 oldu" açıklamasını yaptı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Yeni vaka sayısındaki artış öngörülebilir sınırlarda. Toplam vakaların yüzde 70'i iyileşmiş durumda. Yoğun bakım hasta sayımız azalmaya devam ediyor. Maske + sosyal mesafe. Virüse karşı gücümüz bu. Risk kalabalık ortamlarda. Uzak duralım. Son 24 saatte 3 bin 109 kişinin daha iyileşmesiyle Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 98 bin 889 oldu." dedi

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı