news-details

Hong Kong Saray Müzesi: Çin ile Batı arasındaki kültürel temaslarda yeni bir dönüm noktası

Hong Kong’un yeni simgesi olarak anılan Hong Kong Saray Müzesi (Hong Kong Yasak Kent Kültür Müzesi), 3 Temmuz 2022’de resmen ziyaretçilere açılmasından bu yana geçen 6 ayda 600 binden fazla ziyaretçi ağırladı.

"Hong Kong Saray Müzesi (CFP)"

Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nin Batı Kowloon Kültür Bölgesi'ndeki bu görkemli bina, Çin tarihindeki Shang Hanedanı dönemine ait ünlü bronz Fang Ding kaselerini andıran tasarımı ve dev bir altın gibi parlamasıyla dikkat çekiyor.

Klasik mimarinin cazibesi ile modern inşaat tekniklerinin özünü birleştiren bu muhteşem yapı, Hong Kong’un yeni simgesi olarak anılıyor. Yapı, aynı zamanda Çin ile Batı arasındaki kültür ve sanat alanındaki temaslar için de yeni bir dönüm noktası haline geldi.

Hong Kong Saray Müzesi, Yasak Kent (Saray Müzesi) ve Hong Kong Batı Kowloon Kültür Bölgesi tarafından ortaklaşa kurulan müze, ayrıca Yasak Kent tarafından Çin’in ana kesimi dışında gerçekleştirilen ilk iş birliği projesi olma özelliğini taşıyor.

Hong Kong Özel İdari Bölgesi yönetiminin önemli kültür projelerinden olan müzenin hazırlık sürecine Çin merkezi hükümeti de güçlü destek sağladı.

Projenin inşası, 2017 yılının haziran ayının sonunda Hong Kong'un yeniden Çin’in idaresine dönüşünün 20. yıldönümü vesilesiyle başladı.

Hong Kong Saray Müzesi'nin tasarım görevini üstlenmiş Hong Konglu mimar Rocco Yim, Yasak Kent’ten ilham almak için pek çok kez Beijing’i ziyaret etti.

Yim, "Hong Kong Saray Müzesi, farklı mevsimlerde, saatlerde ve hava koşullarında güneş ışınları, gölge ve bulutlarla etkileşime girerek ziyaretçilerde farklı duygular yaratır." dedi.

Yasak Kent’ten gönderilen, aralarında bronz eşyaların, kaligrafi ve resim başyapıtlarının, dokuma ve nakış eserlerinin ve seramiklerin yer aldığı 900’ün üzerinde parça, 5 bin yıllık Çin medeniyetinin hikayesini anlatıyor.

Orijinali Doğu Jin Handanı (MS 317-420) döneminde ressam Gu Kaizhi tarafından çizilen Bilge ve Yardımsever Kadınlar adlı resmin Song (1127-1279) dönemine ait kopyası 7 Eylül 2022’de Hong Kong Saray Müzesi’nde sergilendi.

Şeftali deseni taşıyan renkli boyalı vazo, 26 Ekim 2022’de Hong Kong Saray Müzesi’nde sergilendi. (CFP)

Hong Kong Saray Müzesi Müdürü olan Hong Konglu Louis Ng, 9 sergi salonundan 5’inde Yasak Kent’in mimarisinin, sanat koleksiyonlarının (resim, kaligrafi, seramik ve mutfak eşyaları), Ming ve Qing Hanedanları döneminde Çin ve yabancı ülkeler arasındaki kültürel iletişimin, saray yaşamının ve kültürünün görülebildiğini, Yasak Kent’te Çin kültürünün nesilden nesle nasıl aktarıldığının anlaşılabildiğini söyledi.

18 binden fazla ilk ve orta okul öğrenci, 1 Kasım 2022’de müzede düzenlenen özel etkinliğe katıldı. (CFP)

 Müzede, Çin medeniyetinin yanı sıra, farklı medeniyetleri kapsayan özel sergiler kapsamında Lihtenştayn, İtalya, Fransa ve Türkiye dahil birçok ülkeden getirilen değerli sanat eserleri de yer alıyor.

Hong Kong Saray Müzesi ve dünyaca ünlü Lihtenştayn Kraliyet Koleksiyonu tarafından düzenlenen özel sergi 9 Kasım 2022’den 20 Şubat 2023’e kadar Hong Kong Saray Müzesi’nde düzenleniyor. Toplam 124'ten fazla Lihtenştayn Kraliyet Ailesi'nin hazineleri sergileniyor. (CFP)

Hong Kong Saray Müzesi Müdürü Louis Ng, müzenin Hong Kong’un 7 milyondan fazla sakininin yanı sıra, Hong Kong'u ziyaret eden yaklaşık 20 milyon turiste hizmet vereceğini, daha fazla kişinin müzedeki eserler aracılığıyla Çin tarihi ve kültürü hakkında bilgi edineceğini kaydetti.

Müzenin açılmasından iki ay sonra, “Hong Kong’un Yeni Dönüm Noktası: Çin ve Yabancı Ülkeler Arasındaki Kültürel ve Sanatsal Temasların Merkezi” başlıklı forum, Hong Kong’da düzenlendi. Hong Kong Özel İdari Bölgesi Amiri John Lee, forumda yaptığı konuşmada, bölgede birinci sınıf kültürel tesisler ve çok kültürlü alanların inşa edilmesi, Çin’in ana karası ve yurt dışından kültürel kuruluşlarla iletişim ve iş birliğinin güçlendirilmesi, dijital teknolojinin kültürel ve inovatif sektörlerinde kullanımının teşvik edilmesi ve nitelikli kültürel ve sanatsal elemanların yetiştirilmesi dahil dört hedefi ortaya koydu.

Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi üyesi ve Hong Kong Yasama Konseyi üyesi Ma Fung-kwok, verdiği röportajda, bölgedeki özgür, dışa açık ve dinamik kültürel atmosferin Çinli ve yabancı sanatçıların iletişimine koşullar yarattığını belirterek Hong Kong Saray Müzesi gibi kültürel tesislerin bölgedeki kültür cazibesini de adım adım artıracağına ilişkin inancı aktardı. 

Hong Kong Saray Müzesi, sadece kültürel eserlerin sergilenmesi anlamına gelmiyor; aynı zamanda, tüm Hong Kong sakinlerine, hatta Çin dışından gelenlere Çin tarihinin ve kültürünün tanıtılması misyonunu üstleniyor.

Burası sadece Çin'in değil, tüm dünyanın Yasak Kent’i.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı