news-details

FED’in ardından gözler ecb’de olacak

Fed’in beklendiği gibi para politikasında yeni bir adım atmadığı toplantısı sonrasında bugün ECB toplantısı ön planda olacak. ECB halihazırda PEPP programı çerçevesinde 750 milyar EUR, APP programı çerçevesinde ise aylık 20 milyar EUR alımlara ek olarak 120 milyar EUR büyüklüğünde paketler açıkladı. Açıklanan ek paketlerin henüz küçük bir kısmının kullanıldığını düşünürsek merkez bankasının ek bir adıma çok fazla ihtiyaç duyduğunu söylemek zor. Ancak PMI başta olmak üzere bölgeden gelen öncü verilerin tarih dip seviyelere gerilemesi küçük çaplı ayarlamaların yapılabileceğine işaret ediyor.

Yurtiçinde ise bugün TCMB’nin açıklayacağı yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu takip edeceğiz. Son toplantı sonrasında verilen mesajları göz önünde bulundurduğumuzda yıl sonu enflasyon tahmininin aşağı yönlü revize edilme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz. Revizyonların boyutu faiz indirimlerine yönelik beklentilerin şekillenmesi ve TL’nin performansı açısından da önem taşıyor.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul’da eğilim yukarı yönlü. Haftaya güçlü bir zeminde başlayan BIST-100 endeksi sonraki işlemlerde yurtdışındaki görünümün de etkisiyle ivme kaybetse de 100 bin seviyesinin üzerinde tutunmaya devam ediyor. Veriler tarafında ikinci çeyrekte dip seviyeleri görecek olmamıza karşın ekonomilerin yavaş yavaş açılmaya başlayacağı ve ekonomik aktivitenin giderek toparlanacağına ilişkin baz senaryo geçerliliğini koruyor. Bu beklentiler geçerli kalmaya devam ettikçe Borsa İstanbul’da da yukarı yönlü eğilimin süreceğini düşünüyoruz. Bu noktada teknik göstergelerin ilk etapta 104.500’e işaret ettiğini hatırlatmakta fayda görüyoruz. Haftanın son işlem gününe girerken özellikle korona virüsün tedavisine ilişkin çalışmalardan gelen iyimser haber akışı hisse senetlerini destekliyor. Dolayısıyla Borsa İstanbul’un da güne pozitif bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. İlk çeyrek bilanço sezonu sürerken aşağıda bugün açıklanması beklenen sonuçlara ilişkin net kâr beklentilerimizi görebilirsiniz.

30 Nisan – TSKB (Ünlü Menkul: 165 mln TL)

30 Nisan – YKBNK (Ünlü Menkul: 1,037 mln TL)

EUR/USD’yi hareketli bir gün bekliyor. Bugün ECB toplantısının yanında Euro Bölgesi’nde öncü TÜFE rakamı ve GSYH rakamı açıklanacak. ABD’den ise PCE fiyat endeksi ve Nisan ayı işsizlik oranı hakkında fikir verecek olan haftalık işsizlik maaşı başvuruları gelecek. Verilerin önem derecesinin yüksek olmasının yanında ECB’nin ekonomiye destek vermek için ek adım atma potansiyeli taşıması paritede bugün hareketliliğin daha fazla seyredebileceğine işaret ediyor. Teknik açıdan bakıldığında ise paritenin 1,0750 ana desteğinin üzerinde olması rahatlık sağlamakla birlikte bunun görünümde anlamlı bir iyileşme yaratması için 1,09’un üzerinde kapanışlar görülmesi gerektiğini düşünüyoruz.

USD/TL Enflasyon Raporu ve PPK özetleri öncesinde 7,00’nin altındaki seyrini sürdürüyor. Enflasyon Raporu’nda yer verilecek rakamların faiz indirimlerine yönelik beklentilerin şekillenmesi ve TL’nin performansı açısından önem taşıdığını düşünüyoruz. Bu noktada daha önce %8,2 olan yıl sonu beklentisinde büyük ölçekli bir revizyona gidilmesi daha fazla indirim yapılabileceği yönünde algı yaratabileceği için TL’ye negatif yansıyabilir. TCMB Enflasyon Raporu’nun yanında bugün PPK özetlerini de açıklayacak. Geçtiğimiz hafta faiz oranlarında 100 baz puan indirim yapan TCMB net bir mesaj vermese de toplantı sonrasında yayımlanan metinde faiz indirimlerine kapıyı açık bırakmıştı. Özetler TCMB’nin attığı adımın arkasında yatan nedenlere ilişkin daha fazla detay verebileceği için takip edilecektir. Ancak yeni bir mesaj verme ihtimali düşük olan tutanakların piyasa etkisinin limitli kalacağını tahmin ediyoruz.

Tahvil piyasaları Merkez Bankası Enflasyon Raporu’nu izleyecek. Geçtiğimiz hafta piyasa beklentisini de aşarak faiz oranlarında 100 baz puanlık indirime giden merkez bankası toplantı sonrasında yayımladığı metinde enflasyon tahmini üzerindeki risklerin aşağı yönlü olduğu yönünde değerlendirme yapmıştı. Bu da raporda enflasyon tahminlerinde aşağı yönlü revizyona gidilebileceği yönünde bir algı yaratıyor. Önceki raporda yıl sonu TÜFE tahmini için orta nokta %8,2 seviyesinde bulunuyordu. Yapılacak revizyonun büyüklüğü TCMB’nin faiz indirimlerine ne ölçüde devam edebileceğine ilişkin de sinyal verecektir. Bu da tahvil piyasasında hareketliliği artırabilir.

Ons altın FOMC sonrasında sınırlı destek buldu. Fed’in gelecek dönemlere ilişkin çizdiği karamsar tablonun ardından altının ons fiyatı 1700 doların üzerinde tutunmaya devam etse de hafta başından bu yana momentum kaybedildiğini görüyoruz. Bu noktada 1715 doların üzerinde rakamlar görülmedikçe kısa vadede aşağı yönlü risklerin canlı kalmaya devam ettiğini söylemek mümkün. Bugün ise ECB toplantısı ve yoğun makroekonomik veri akışı altının daha net bir yön tayin etmesini sağlayabilir. Tersi bir senaryo da geçerli olmakla birlikte özellikle verilerin zayıf bir tablo ortaya koyması altına yönelimi destekleyen bir zemin yaratabilir.


Kaynak:ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı