news-details

Uluslararası piyasalar

EUR/USD:

Haftanın ilk işlem gününde ekonomik veri takvimi oldukça sakin, Almanya’da açıklanacak olan IFO verileri dışında takip edilecek önem derecesi yüksek bir veri yok. Haftanın geri kalanında ise Perşembe günü ABD tarafında açıklanacak olan dayanıklı ürün siparişleri ve büyüme rakamları önemli olacak. Cuma günü beklentilerin altında kalan PMI verisi sonrasında dolar endeksinde yaşanan kayıplar telefi edilmiş durumda. Koronavirüs salgınında dün 150 kişinin daha hayatını kaybettiğinin açıklanması ve İtalya’da da vaka sayısının 200’e yaklaşması güvenli liman talebini artırıyor. Yaklaşık %0.30 kayıpla 1.0815 seviyelerinden işlem gören EURUSD paritesi için 1.08 seviyesi takip edilecek ilk destek noktası olarak öne çıkıyor, sonrasında ise son 2 yılın en düşüğü olan 1.0778 seviyesi gündeme gelecektir. 14 günlük RSI indikatörü 32 seviyesinde ve aşırı satım bölgesine çok yakın, olası bir düzeltme hareketinde 1.0880 seviyesine kadar önemli bir direnç yok.

GBP/USD:

GBPUD paritesi hafif kayıpla 1.2950 seviyelerinden işlem görürken zayıf GBP’nin en önemli nedeni olarak AB ile İngiltere arasında sancılı bir şekilde devam eden ticaret görüşmeleri olarak gösteriliyor. Her iki tarafın da en önemli maddelerinden olan balıkçılık konusunda anlaşmaya varılamazken İngiltere’nin Kuzey İrlanda denizinde gümrük kontrolü dışında ticaret yapmaya hazırlandığı haberleri kısa vadede baskı yaratabilir. Olası bir düzeltme hareketinde 1.2970 seviyesinde bulunan 100 günlük hareketli ortalama takip edilecek ilk ve en önemli direnç noktası olarak öne çıkıyor. Geri çekilmenin devam etmesi durumunda ise 1.2920 seviyesinde bulunan 1 yıllık %61,8 Fibonacci seviyesi ile 1.29 psikolojik sınırı takip edilecek destek noktaları olacaktır.

 

USD/JPY:

Virüs kaynaklı endişeler artarken güvenli iman talebine paralel olarak dolar endeksinde ve ABD 10 yıllık tahvilinde alımlar izlenirken G10 para birimlerinin Yen dışında tamamı dolara karşı değer kaybetmiş durumda. Yatay hareketle 111.50 seviyelerinden işlem gören USDJPY paritesi için 112 psikolojik sınırına kadar önemli bir direnç yok, sonrasında ise son 1 yılın en yükseği olan 112.40 seviyesi gündeme gelecektir. Olası bir düzeltme hareketinde ise 111,32 ve 111 psikolojik sınırı gün içerisinde takip edilecek destek noktaları olarak öne çıkıyor.

 

XAU/USD:

Cuma günü beklentilerin altında kalan PMI rakamları sonrasında dolar endeksinde gözlenen kayıplara paralel olarak koronavirüs endişelerinin artması güvenli limanlara talebi artırıyor. Hastalığa yakalananların sayısının 80,000 seviyesine ulaşırken hayatını kaybedenlerin sayısının da 2,500 seviyesine yaklaşması tedirginliği artırıyor. Kuveyt ve Bahreyn’de de İran’dan gelen yolcularda virüs tespit edilmesi, İtalya ve Güney Kore’de virüs kaynaklı ölümlerin raporlanması sonrasında değerli metal yaklaşık $25 primle işlem görüyor ve $1667 seviyelerinde. Gün içerisinde test edilen $1679 seviyesi son 7 yılın yeni en yükseği durumunda.14 günlük RSI indikatörü 81 seviyesinde ve aşırı alım bölgesine yerleşmiş durumda. $1688 ve $1700 psikolojik sınırı takip edilecek yeni direnç noktaları olarak öne çıkmakta.


Kaynak: İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı