news-details

Piyasalar virüs etkisi altında kalmaya devam ediyor

Çinli yetkililer şu ana kadar 17 kişinin ölümüne, yüzlerce kişinin de hastalanmasına neden olan virüsün yayılmasını önlemek için önemli bir adım attı. Çin kaynaklı haberlere göre, virüsün ilk ortaya çıktığı Wuhan kentinden dışarıya uçuşlar ile tren, metro ve feribot seferleri durduruldu. Çarşamba günü Dünya Sağlık Örgütü’nün söz konusu virüsün uluslararası bir tehdit olup olmadığını açıklaması bekleniyordu, ancak örgüt bu kararını erteledi. Birleşmiş Milletler ise Perşembe günü bir araya gelerek virüs konusunda bir strateji üzerine çalışılacağını duyurdu.  
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasına ilişkin yasal düzenlemede parlamento aşaması zorlu ve uzun bir sürecin ardından tamamlandı. İngiltere’de parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası, görüşmelerini tamamladı. Tasarı, Kraliçe II Elizabeth’in onayının ardından yasalaşacak ve İngiltere 1973’de katıldığı AB’den 31 Ocak’ta ayrılmış olacak. İngiltere, 2020 sonuna kadar devam edecek geçiş süreci boyunca ise Brüksel’in kurallarına bağlı kalmayı sürdürecek. 
 
Bu gelişmelerin dışında, ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff, ABD Başkanı Donald Trump’ın azline ilişkin Senato’da görülen duruşmanın ikinci gününde ABD Başkanı için sert ifadeler kullanıldı. Trump’ın kindar, yalancı ve hilebaz olduğunu söyleyen Schiff, kendisini yasaların üzerinde gördüğünü söylediği ABD Başkanı’nın sadece kendi çıkarını korumak niyetinde olduğunu ifade etti. Schiff, Trump’ın Senatoda kolayca aklanması durumunda ABD’nin küresel itibarının zedeleneceğini belirtti. Bu arada ABD’liler Trump’ın azli konusunda ikiye bölünmüş görünüyor. PEW anketine göre katılımcıların %51’i Senato’nun Trump’ı görevden alması gerektiğini savunurken, %46’sı başkanın görevde kalmasından yana. 
 
Avrupa Merkez Bankası TSİ 15:45’te faiz kararını açıklayacak. ECB Başkanı Christine Lagarde da TSİ 16:30’da bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. Bankanın %0 seviyesindeki ana refinansman faizi, %0,25 düzeyindeki marjinal fonlama faizi ve -%0,50’de tutulan mevduat faizinde değişikliğe gidilmesi beklenmiyor. ECB faiz kararının yanı sıra para politikaları stratejisini de gözden geçirecek. 
 
Bugün yurt içerisinde saat 10:00’da Tüketici Güveni verisi takip edilirken, piyasalar Çin’den yayılan virüs haberlerine odaklanmaya devam edecek. Virüs kaynaklı tedirginliğin Uzakdoğu ve küresel borsa genelinde yarattığı satış baskısı ile borsa veya VİOP tarafında negatif bir görüntü ile açılış gerçekleşmesine neden olabilir. 

Kaynak:AHL Analiz
 

Hibya Haber Ajansı