news-details

Veri akışı olarak sakin bir gün, dikkatler risk unsurlarında

Covid-19 Pandemesi'nin ekonomiler üzerindeki etkisini geçtiğimiz hafta genelinde açıklanan veri akışlarıyla daha da hissedilir olduğu görüldü. Bununla beraber Pandemi sonrasında harekete geçen Merkez Bankaları ve Hükümetlerin teşvik paketleri yine hafta genelinde piyasaların odak noktasında olmaya devam etti. Veri cephesine bakılacak olursa; ABD cephesinde özellikle Tüketici Fiyat Endeksi piyasa beklentilerinin altına kalması sonrası açıklanan Perakende Satışlar rakamları aylık bazda yüzde -16.4 açıklanırken piyasaların odak noktasında olan İşsizlik Maaşı Başvuruları 2.5 Milyon beklentilerin üzerinde 2.981 Milyon artış gösterdi. Buna karşılık salgının ilk vaka tespit edilen bölgesi Çin'de açıklanan Sanayi Üretimi yıllık bazda bir önceki ay yüzde -1.1 daralma görülmesine rağmen bu ay yüzde 3.9 ile toparlanma eğilimini destekledi. Ancak Perakende Satışlar rakamları Çin'de de beklentilerin altında gerçekleşti. Özellikle son günlerde Covid-19 Pandemisi'nin 2. dalga ile yeniden yayılım gösterme ihtimalleri piyasalardaki negatif görünüme destek veren unsur olarak karşımıza çıkmakta. Bu ihtimaller gözönünde bulundurulduğunda özellikle son günlerde de tartışılan ''negatif faiz'' konusu önümüzdeki günlerde de yine gündemde yerini alabileceğini gösteriyor. Bu konuyla ilgili FED Başkanı Jerome Powell her ne kadar, ABD ekonomisi için negatif faiz ''cazip değil'' ifadelerini kullansa da Başkan Donald Trump tarafından bu anlamda baskı sürecek gibi gözüküyor. Tüm bu gelişmelerin dışında ABD ile Çin arasında gerginliğin oluşması piyasalarda panik havası oluşturdu. ABD Başkanı Donald Trump'ın, son olarak teknoloji firması Huawei'nin , ABD pazarında ticaretini engelleyen yasayı bir yıl uzattığına yönelikti. Nitekim genel Ticaret Anlaşması çerçevesinde olan yükümlülükler yerine getirilmemesi ve buna karşılık yaptırımların yeniden gündem de olması ister istemez Anlaşmayı zora sokan unsur olarak karşımıza çıkarıyor. Bu anlamda yeni haftada da gerek Covid-19 Pandemesi gerek ABD-Çin Ticaret Anlaşması'na yönelik gelebilecek haber akışları yakın takibimizde olacaktır.

EURUSD

Paritede geçtiğimiz uzun zamandır takip ettiğimiz 1.0800 - 1.1000 bant aralığında hareketilik devam etmekte. Paritede yön tayin edebilmemiz için bu noktalarda yaşanabilecek kırılımlar önemli olacaktır. Şayet paritede satış yönlü işlemlerin derinlik kazanması ile beraber 1.0800 ana destek seviyesinin geçilmesi halinde 1.0700 seviyeleri ve hareketliliğin devamlılığında ise; 1.0650 seviyesi hedef haline gelebilir. Ancak oluşabilecek toparlama hareketinde özellikle 1.1000 üzerinde kalıcılık sağlanması yukarı yönlü hareketliliğe ivme kazandırabileceği gibi 1.1200 seviyelerinin yeniden gündeme gelmesine neden olabilir.

USDTRY

Geçtiğimiz haftayı satıcılı seyirde kapatan kur tarafında ise bu haftada; 6.80-6.94 bant hareketliliğini takip edeceğiz. Bu noktalarda oluşabileclek kırılımlar hareketliliğin seyri açısından önemli olabilir. Nitekim kur tarafında satış yönlü işlemlerin derinlik kazanması halinde 6.75 seviyeleri gündeme gelebilir. Şayet bu noktada özellikle yurt içi tarafta son zamanlarda gündem maddesi olan swap anlaşması'na yönelik gelebilecek pozitif haber akışları hareketliliği destekyebilir. Aksi takdirde oluşabilecek yukarı yönlü hareketliliklerde 6.9400, 6.9750 ve 7.0000 direnç seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD

Parite tarafında oluşan satış baskısı sonrasında yeni haftanın ilk işlem gününe toparlanma eğiliminde başlangıç yaptık. Şu anda 1.2100 destek seviyesi civarında bir fiyatlama hakim. Bu nokta üzerinde tutunma sağlanması halinde 1.2200 direnç seviyesi toparlanma hareketinin devamlılığı açısından önemli olacaktır. Ancak parite satış yönlü işlemlerin derinlik kazanması durumunda ise; 1.2065, 1.2020 ve 1.1975 destek seviyeleri gündeme gelebilir.

BRENT PETROL

Covid-19 salgının vaka sayılarında görülen azalma ile beraber ülke ekonomilerinin kademeli olarak açılması ve buna bağlı olarak petrol taleplerinde görülen artış ile beraber toparlanma hareketinin ivme kazandığını söylemebiliriz. Şu anda 34 dolar ana direnç seviyesinin hemen altında bir fiyatlama hakim. Bu noktanın geçilmesi halinde 37 dolar seviyeleri ilk etapta hedef haline gelebilir. Aksi takdirde oluşabilecek geri çekilmelerde 33.30, 33.00, 32.75 ve 32.50 destek seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN

Covid-19 Pandemesi'nin ülke ekonomilerinde yaratmış olduğu hasar ve buna bağlı Majör Merkez Bankaları'nda son günlerde  ''negatif faiz'' tartışmaları güvenli liman ürünlerine kaçışa neden oldu. Yeni haftada Değerli Metal'de yukarı yönlü hareketliliğin devamlılığında 1764, 1772, 1780 ve 1785 direnç noktaları karşımıza çıkabilir. Ancak oluşabilecek satış yönlü ataklarda ise; 1755, 1752, 1748 ve 1742 destek seviyeleri yeniden gündeme gelebilir.

S&P500

Geçtiğimiz hafta ABD cephesinde açıklanan veri akışları sonrasında virüs salgınının etkisinin ilk izlenimleri görülmüş ve ekonomiye bıraktığı hasar panik havası oluşturmuştu. Yeni haftaya bir miktar pozitif başlangıç yapan Endeks tarafında ise şu anda 2900 direnç seviyesi hareketliliğin seyri açısından önemli olacaktır. Bu nokta üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 3000 seviyeleri hedef haline gelebilir. Ancak satış yönlü işlemlerin derinlik kazanması ve 2820 destek seviyesinin geçilmesi ile birlikte 2750, 2700 ve 2640 destek seviyeleri yeniden karşımıza çıkabilir.

DAX30

Küresel Borsalarda oluşan satış baskısı sonrasında DAX30 Endeksinde de 10500 seviyelerine kadar geri çekilme görüldü. Yeni günde bu noktanın altında kalıcılık sağlanması halinde 10200 seviyeleri ilk etapta hedef olarak karşımıza çıkabilir. Ancak yeni günde endeks tarafında görülebilecek toparlanma ile beraber 10640 direnç seviyesi takip edilebilir. Şayet bu noktanın geçilmesi halinde 10750 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir.

Kaynak Işık FX
Hibya Haber Ajansı