news-details

Küresel piyasalar

ABD piyasalarında fiyatlamalar: Politika iyimserliği ve imalat sektörünün görece güçlü olduğuna yönelik işaretlerle artıda kapandı 

Geçtiğimiz Cuma günü ABD piyasaları, Başkan Trump’ın 484 milyar dolarlık mali destek paketini onaylamasının politika iyimserliğinin fiyatlamalardaki sürdürmesiyle alıcılı seyir izledi. Ayrıca, beklentiden güçlü gelen Mart ayı çekirdek dayanıklı mal siparişleri verisinin salgınla mücadele için sosyal mesafe önlemlerinin alındığı süreçte sanayi sektörünün görece güçlü kaldığına işaret etmesi de piyasalardaki pozitifliği destekledi. Nasdaq endeksi %1,65 artışla 8.634,52 seviyesine yükselirken, S&P 500 endeksi %1,39 değer kazancı ile 2.836,74 seviyesinden tamamladı. Dow Jones endeksi de  %1,11 yükselişle 23.775,27 seviyesinden kapandı. Sektörler özelinde, Apple hisselerinde %2’yi aşan yükseliş öncülüğünde teknoloji sektörü hisselerinin %2 yukarıda kapandığı takip edildi. Hisseler tarafında ise, ABD hükümeti tarafından yürütülen koronavirüs tedavisine yönelik ilaç deneme sürecinin beklenenden hızlı ilerlediği ve sonuçların Mayıs ortasında çıkabileceğine yönelik haberlerle Gilead Sciences hisseleri %2 artıda kapandı. Ancak haftalık bazda incelendiğinde, ABD endekslerinin geçtiğimiz haftayı ekside tamamladığı görülüyor. Dow Jones endeksi %1,9, S&P 500 endeksi de %1 düşüş kaydetti. Nasdaq endeksi ise daha sınırlı olarak %0,2 geriledi.

Avrupa piyasalarında fiyatlamalar: Kurtarma fonuna ilişkin devam eden belirsizliklerle satıcılı seyir izledi 

Haftanın son işlem gününde Avrupa piyasaları, ilaç cephesinde öne çıkan belirsizlik artırıcı gelişmelerin beraberinde bölge liderlerinin kurtarma fonu üzerinde anlaşma sağlamalarına karşın fonun finansman sağlama yöntemine ilişkin devam eden belirsizlikler sebebiyle satıcılı seyir izledi. Bölge liderlerinin  hibe para transferi ve kredi yöntemi bulunuyor. Ancak bölge liderleri bu konuda hala görüş birliğine varabilmiş değil. Bu bağlamda, DAX endeksi %1,69 ekside kapanırken, CAC 40 endeksi %1,30 geriledi. FTSE 100 endeksi de %1,28 düşüş kaydetti. Sektörler tarafında, tüm sektör hisselerinin satıcılı seyir izlediği günde seyahat sektörü hisselerinin %3 düşüşle en çok değer kaybedenlerin başında geldiği takip edildi. 

Asya piyasalarında fiyatlamalar: BoJ’un varlık alımı hamlesiyle alıcılı seyir izliyor

Bu sabah Asya piyasaları, BoJ’un varlık alım kapsamının beraberinde varlık alımlarında üst sınırı kaldırarak salgınla mücadele kapsamında küresel merkez bankalarına eşlik etmesiyle alıcılı seyir  izliyor. Nikkei ve KOSPI endeksleri sırasıyla %2,51 ve %1,95 artıda fiyatlanıyor. Hang Seng de %1,97 yükselik kaydediyor. Shangai endeksi ise Çin sanayi sektörü karlılığı verisinin salgın sürecinde alınan önlemlerin ülkede sanayi sektöründe yarattığı baskıyı bir kez daha ortaya koymasıyla daha ılımlı olarak %0,67 artıda ABD vadelilerde de pozitif seyir hakim. 


Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı