news-details

Unicornumuz bol olsun

Global piyasalarda iyimser hava devam ediyor. 16 dolardan beri yükselen Brent petrol 40 dolara yaklaşırken ABD'de teknoloji şirketleri ağırlıklı Nasdaq'daki yükseliş 2.5 ayda %44'e ulaştı. Türkiye'de de yeni yatırımcıların geldiği borsadaki rallide BIST100 Endeksi 107 bini de geçti. Son günlerde Bankacılık hisselerindeki yükseliş etkili oluyor.

 

BDDK verilerine göre 22 Mayıs haftası itibariyle kur etkisinden arındırılmış 13 haftalık ortalamalarda mevduatlarda büyüme %35.2 olurken bu oran kamu bankalarında %77’ye yükselirken, özel bankalarda %4’e geriledi. Sektörde kredi büyümesi ise aynı dönemde %50 oldu. Burada da kamu bankalarındaki büyümenin %77.2 olurken özel bankalardaki büyümenin %25 de kaldığı görülmekte.

 

Geçen ay 7şer milyar TL sermaye artırımı yapan Kamu bankaları dün itibariyle yeni bir kampanya yaparak kredi büyümesini sürdürmeye devam edeceklerini gösterdi. Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank'tan yapılan ortak açıklamaya göre, "konut kredisi", "taşıt kredisi", "sosyal hayatı destek" ve "tatil destek" olmak üzere 4 yeni kredi paketi hayata geçecek. Sektör yetkililerinin açıklamalarına göre yeninin yanısıra ikinci el konut ve araca da kredi verilmesi ile canlanmanın güçlenmesi daha mümkün olabilir.

 

Yeni faaliyet geçen küçük ölçekli şirketler ve girişimler “startup” olarak adlandırılıyor. Ancak bunlar aldıkları yatırımlarla büyüyüp değerleri 1 milyar doları aştığında Unicorn sınıfına geçmiş oluyorlar. Soyut bir tanımlama bu. Amerikalı ünlü yatırımcı Aileen Lee, o güne kadar “Mitolojik Tek Boynuzlu At” anlamında kullanılan bu terimi ilk olarak bu amaçla 2013 yılında kullandı ve kabul gördü. Düne kadar dünyadan 472 şirket bu listedeydi ve değerleri toplamı yaklaşık 1.4 trilyon dolardı.

 

Dün ilk kez Türkiye'den bir şirket bu listeye girdi. 10 yıl önce kurulan ve yaklaşık 5 milyon dolar ödenmiş sermayesi olan “Peak Oyun Yazılım ve Pazarlama AŞ” 1.8 milyar dolar değerleme ile ABDli oyun şirketi Zynga tarafından satın alındı. Ortaklar, yarısını peşin yarısını Zynga hissesi olarak alacaklar ki dün 9 milyar dolara yükselen Zynga'nın % 10 civarındaki payları ile satışın değerinin ilerde daha artması beklenebilir. Zynga ise 10 milyar doları geçerse ‘decacorn’ grubuna girmiş olacak. Türkiye'de Trendyol ve Yemeksepeti, bir sonraki el değiştirmelerinde Unicorn sınıfına girmesi muhtemel şirketler olarak görülüyor.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 102 binde zorlanan BIST100 Endeksi geçen hafta burayı geçerek 107 bine ulaştı.  Ancak 105 bin altına inerse hedge gerekebilir.

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı