news-details

Altının pozitifliği sürebilecek mi?

Geçtiğimiz hafta Petrol fiyatlar liderliğinde piyasalar oldukça hareketli bir haftayı geride bırakırken, altın ise güçlü duruşunu sürdürdü. Sarı maden geçtiğimiz haftaya 1683 dolar/ons seviyesinden başladıktan sonra, petrol vadeli fiyatlarının eksiye dönmesi sonrası sert bir satış dalgasına kapıldı. Petrol vadeli işlemlerin alış tarafındaki kimselerin fiziki takası gerçekleştirmek istememesinden kaynaklı olarak petrol fiyatları tarihi boyunca ilk kez eksi bir fiyattan işlem gördü. Piyasalar adeta şok yaşarken altına da bu gelişmelerde negatif yönlü etkilendi ve 1660 dolar/onsla haftanın en düşük seviyesini kaydetti. Ancak bu seviyeden toparlanması uzun sürmezken hafta sonuna doğru altın kendini tekrardan 1700 dolar/onsun üzerine attı. Haftalık seans sonunda 1728 dolar/onstan dengelenen sarı maden önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 2,6 kazanç yazmış oldu. Petrol fiyatlarındaki yaşanan gelişme talep tarafındaki daralmanın boyutunu gösteren önemli bir ayrıntı olurken, bu sorun altının önüne de çıkabilir mi sorusu piyasalarda sorulmaya başlandı. Merkez Bankları piyasaya likidite sağlamak konusunda cüretkâr olmalarına karşılık piyasada talep daralması da devam ediyor bu durum ülkelerin ekonomileri açıp faaliyetlere dönmesiyle çözebilir ve talep artışıyla altının pozitifliği daha da desteklenebilir.

 

Gümüş de geçen haftaki fiyat hareketliliğinden nasibini alırken, son iki haftanın en düşük seviyesini 14,54 dolar/onsla kaydetti. Haftanın sonuna doğru toparlanması uzun sürmeyen beyaz maden 15,24 dolar/onstan yaparak yataya yakın seviyeden kapatmış oldu. Beyaz maden de ekonomilerin açılarak üretime devam etmelerinden pozitif yönden etkilenecektir. Bu haberi akışının gelmesiyle birlikte bu hafta gümüş için yukarı doğru hareketler izleyebiliriz.

 

Platin ise virüs salgınından en çok etkilenen kıymetli maden olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftaya 777 dolar/onstan başlayan kıymetli maden, 714 dolar/onsa kadar çekilerek son üç haftanın en düşük seviyesini kaydetti. Seansı 768 dolar/onstan tamamlayan platin ise yüzde 1.1 değer kaybetmiş oldu.

 

Paladyum ise geçtiğimiz hafta platinle birlikte değer kaybeden kıymetli maden olurken, haftanın en çok değer kaybeden kıymetli maden oldu. Haftaya 2164 dolar/ons seviyesinden başlayan paladyum, 2009 dolar/onsla haftayı yüzde 7.1’lik kayıpla tamamladı.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda geçtiğimiz 23 Nisan tatili ve sokağa çıkma yasağının etkisi hissedilmesiyle hacim açısından sakin bir hafta yaşandı. İşlemler dünya fiyatlarının üzerinde 1-2 dolar/onsla gerçekleşirken, Borsa İstanbul’da toplamda 4129 kg altın, 2854 kg gümüş işlemiyle hafta tamamlandı.

Kaynak:TROY 
Hibya Haber Ajansı