news-details

Sanayi üretimi verisine ilişkin değerlendirme



Sanayi Üretimi haziranda aylık bazda %3,7 (Mayıs 2019: +%1,2) ve yıllık bazda %3,9 oranında daraldı (Haziran 2018: +%2,2). Konsensüs beklenti oluşmasını sağlayacak yeterlilikte tahmin bulunmamakla birlikte söz konusu tahminler aylık 0'a yakın hafif eksi bir rakam görülmesi yönündeydi.

Aylık bazda gözlenen olumsuz sürprize en yüksek katkı 3,7 puan ile imalat sektöründen geldi. Ana sanayi grupları bazında aylık olarak yalnızca dayanıklı mallarda artış görülürken; ara malı, dayanıksız tüketim, enerji ve sermaye malı gruplarının tamamı aylık bazda negatif katkı verdi.

Alt kırılımlara bakıldığında, mobilya ve motorlu kara taşıtı imalatının aylık bazda dayanıklı tüketim mallarında gözlenen artışta belirleyici olduğu görülüyor. Bu durumda ilgili sektörlere yönelik haziran ayında sona eren vergi indirim teşviklerinin öne çektiği talebin etkili olduğu değerlendirilebilir. Diğer taraftan, tekstil-giyim, bilgisayar-elektronik, elektrikli teçhizat-makine gibi ürünlerin imalatı en yüksek negatif katkının gözlendiği ürün grupları oldu.

Ekonomik büyüme, 2. Çeyrekte, yıllık bazda negatif bölgede kalmayı sürdürdü. Bugünkü veriyle birlikte 2019 yılı 2. Çeyrek döneme ait Sanayi Üretimi verilerinin tamamı görülmüş oldu. Sanayi Üretimi rakamları 2. Çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre arındırılmamış rakamlarla %3,4 (1Ç19: -%5,6, 2Ç18:+%4,3) ve takvim etkisinden arındırılmış rakamlarla %3 (1Ç19: -%4,7, 2Ç18: +%4,6) daralırken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış rakamlarla bir önceki çeyreğe göre %0,5 oranında artış kaydetti (1Ç19: +%1,6, 2Ç18:-%1,3).

Bu veriler üzerinden yaptığımız ilk hesaplamalara göre, 2 Eylül'de açıklanacak olan 2Ç19 dönemi ekonomik büyüme rakamlarının yıllık bazda %1 civarlarında daralmayı işaret edeceğini tahmin ediyoruz (1Ç19: -%2,6 2Ç18: +%5,3). Yılın ikinci çeyreğinde uzayan seçim belirsizliği, finansal koşullardaki sıkılık ile kur-faiz tarafında artan oynaklık, geçen yılın aynı çeyreğinde potansiyelin hafif üzerindeki büyüme performansının oluşturduğu baz etkisi ve 9 günlük bayram tatili nedeniyle azalan iş günü sayısı gibi unsurlar yıllık bazda 2. Çeyrekte gözleneceğini tahmin ettiğimiz daralmanın ana belirleyicileri olarak sıralanabilir.

Yakın dönemde açıklanan öncü büyüme göstergelerinden genel olarak karışık sinyaller geldiği söylenebilir. Temmuz ayı sonunda TCMB'nin gerçekleştirdiği güçlü faiz indirimi ile yılın geri kalanında faiz indirimlerini sürdüreceği yönündeki beklentiler finansal koşullardaki sıkılığın azalacağının bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.

TL'deki görece istikrarlı seyir ile ekonomik büyüme tarafında baz etkilerinin yılın ikinci yarısı itibariyle olumluya dönecek olması (ekonomik büyüme hızı 3Ç18'de +%1,8, 4Ç18'de -%3 olarak gerçekleşti) gibi gerekçelerle yılın kalan bölümünde büyümede kademeli toparlanma görüleceği yönündeki beklentimizi koruyoruz. 2Ç19 dönemi sanayi üretimi rakamları ışığında yaptığımız ilk hesaplamalarla birlikte 2019 yılının tamamı için %1,3 seviyesinde olan ekonomik büyüme tahminimizi +%0,7'ye revize ediyoruz. 3Ç19 dönemine ait ilk Sanayi Üretimi verisi 13 Eylül'de açıklanacak.



Gedik Yatırım