news-details

Yeni Corona virüsü ve etkileri

Çin’de Yeni Corona Virüsü konusu ilk sıradaki gündemi işgal etmeye devam ediyor. Ancak global borsalar ve hatta Çin’in kendi borsasının pek umursamadığı görüşündeyiz. Öyle ki uzun tatilden döndüğü gün % 8 düşen Çin Şanghay Kompozit Endeksi, dün o kaybı telafi edip virüs öncesi seviyeye geri döndü. Bol paranın desteğiyle morali yüksek tutmanın bir örneği olarak gözlemlendi. Son olarak Çin MB, piyasaya verdiği orta vadeli kredilerin faizini 10 baz puan düşürerek, % 3.25'ten % 3.15'e çekti. Ancak bu sabah kâr satışları görülüyor.

 

Şimdilik gelişmiş ülkelerde bir sorun olmasa da gelişmekte olan ülkelerde birçok sıkıntının devam ettiği düşüncesindeyiz. Nijerya’da Lassa Ateşi, Kongo’da Ebola Virüsü, Singapur’da Dengue Virüsü sağlık alanındaki sıkıntılara eklenirken çekirge sürüleri nedeniyle Doğu Afrika son 25 yılın, Kenya ise son 70 yılın en kötü günlerini geçiriyor. Çekirgelerin Pakistan ve Hindistan’a ulaştığı ve Çin’e doğru seyrini sürdürdüğü haberleri basında yer alıyor.

 

MSCI Dünya Endeksi Şubat ayında % 3.8 yükselirken ABD’de dün kapalı olmalarına karşın Nasdaq % 6.3, S&P500 % 4.8 yükseldi. Ocak ayında yurtdışı piyasaları getiride geride bırakan BIST 100 Endeksinin ise bankalara yönelik mecliste gündeme gelen düzenlemeler ve BDDK’nın swap hamleleri ile beraber İdlib gerginliklerinin artması sebebiyle global yükselişe bu ay katılamadığı görülüyor. Banka Endeksi aybaşından beri % 1.7 kayıp yaşarken BIST 100 Endeksi % 1.4 arttı. Üstelik yeni haftanın ilk günü olan dün; Garanti Bankası % 1.8 artarken Banka Endeksi % 0.3, BIST 100 % 0.5 yükseldi.

 

Gündemdeki TCMB’nin yarın faizde % 0.25 oranında indirime giderek politika faizini % 11.0’e indirmesi bekleniyor. Bugün ise gündem iç siyaset olabilir. Zira siyasi partilerin grup toplantıları var. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 11.00’de milletvekilleri ile kahvaltıda bir araya gelecek olup 15:00’de Kabine toplantısına katılacak.

 

STRATEJI

BIST100 Endeksi 121 bin seviyesini 3 gündür geçemiyor. Daha önce bu seviyeyi direnç olarak belirtmiştik. Aşağıda bulunan 119 bin desteği gündeme gelebilir.

 


Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı