news-details

Lenovo yılın ilk çeyreğinde tüm zamanların en yüksek vergi öncesi gelirine ulaştı

Teknoloji devi 2020 yılının ilk çeyreğinde koronovirüs (Covid-19) etkisiyle yaşanan küresel zorlukların üstesinden gelerek tüm zamanların en yüksek vergi öncesi gelirini elde etti. Lenovo’nun vergi öncesi geliri yaklaşık %19 artış göstererek 1,02 milyar dolarla rekor kırdı. Lenovo’nun net geliri, önceki yılın aynı dönemine göre %12 artışla 665 milyon dolara ulaşarak piyasa beklentilerinin üzerine çıkmayı başardı. Bir önceki yıla göre %43 artışla 3,5 milyar dolar faturalandırılmış hasılatla “Yazılım ve Hizmetler” gelirleri grubun genel dönüşümünde hızlandırıcı etken oldu. Lenovo, 2019/ 2020 mali yılının tüm hasılatı ile üst üste ikinci kez 50 milyar dolar düzeyini aşarak globaldeki güçlü konumunu sürdürdü.

 

Dünyanın ve Türkiye’nin lider teknoloji şirketlerinden Lenovo, 2020 yılının ilk çeyreğinde yeni tip koronavirüs (Covid- 19) etkisine rağmen piyasa beklentilerinin üstünde bir performansla güçlü konumunu yine ortaya koydu. Tedarik zincirinin operasyonel mükemmelliği sayesinde piyasa beklentilerinin ötesinde sonuçlar elde eden Lenovo, bu etkileri en aza indirdi. Bununla birlikte 2019/ 2020 mali yılı makroekonomik ve sektörel zorluklarla dolu bir mali yıl olmasına karşın, Lenovo üst üste ikinci yılında 50 milyar dolar seviyesinin üzerinde (50,7 milyar dolar) tam yıl hasılatı açıkladı. Lenovo’nun vergi öncesi geliri bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık %19 artış göstererek 1,02 milyar dolarla rekor kırarak, kârlılığın güçlü kalmasını sağladı. Tam yıl net gelir, bir önceki yılın aynı dönemine göre %12 artışla 665 milyar dolar oldu. Lenovo, globalde toplam kişisel bilgisayar pazar payını yıl genelinde %24,5'e çıkararak bu alanda liderliğini sürdürdü.

 

Lenovo CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Yang Yuanqing, sonuçlar hakkında şöyle konuştu:"Lenovo, bugüne dek gördüğümüz en önemli küresel değişik ve dönüşüm dönemlerinden birinin ortasında faaliyetlerini geçtiğimiz yıl boyunca önemli ölçüde dönüştürmeyi başardı. 1,02 milyar dolar vergi öncesi gelirle rekor kırıp, 50,7 milyar dolar hasılatla rekora yaklaşan şirketimizin güçlü performansıyla ne kadar gurur duysam azdır. Bir işletme ve kurumsal yurttaş olarak küresel pandemiye verdiğimiz yanıttan dolayı da şirketimizle gurur duyuyorum.”

 

Yeni normal ve güçlü performans

 

Geçtiğimiz 12 ayda, jeopolitik belirsizlikler, bileşen tedarik sıkıntıları, kambiyo etkisi ve mali yılın dördüncü çeyreğinde küresel COVID-19 pandemisi gibi, sektörün genelini etkileyen sorunlar ortaya çıktı. Korona virüsü ile ilgili olarak şirket, kapasiteyi ayarlayıp üretimi yeniden dengelemek için dünya genelinde 30'u aşkın şirket içi ve üçüncü parti üretim sahasının gücünden faydalandı. Bu coğrafi denge ile şirketin sahip olduğu esneklik ve direnç, yıl boyunca gösterilen operasyonel mükemmelliğin temelinde yer alarak şirketin 2020 yılının ilk çeyreği boyunca üretimi ve müşterilerine ürün teslimatını sürdürmesini sağladı. Geleceğe baktığımızda, temele ilişkin bu kabiliyet, devam eden inovasyon ile birlikte, şirketin, iş ve eğitim alanında evden çalışmanın "yeni normal"inin yarattığı uzun vadeli fırsatları değerlendirmesiyle, faaliyetlere güç vermeye devam edecek. Bu trend, kişisel bilgisayar ve akıllı cihazlarda büyüme yaratmakla kalmayıp, aynı zamanda veri merkezlerini ve altyapılarını destekleyerek, bunların daha hızlı ağlara ve dijital dönüşüme güç vermelerini de sağlıyor.

 

Kişisel bilgisayarlarda Pazar Lideri

 

Lenovo'nun Akıllı Cihazlar Grubu (IDG), şirketin güçlü performansına öncülük etmeyi sürdürdü. Kişisel bilgisayar ve Akıllı Cihazlar Grubu (PCSD) da yıl genelinde bir önceki yıla kıyasla %3,6 artışla yaklaşık 40 milyar dolar hasılat elde ederek başı çekti. Bir önceki yıla göre %18’den fazla artışla 2,3 milyar dolar vergi öncesi geliri rekoru ve önceki yıla kıyasla 0,7 puan artışla %5,9'a ulaşarak rekor kıran, sektörün en yüksek vergi öncesi gelir marjı ile kârlılık arttı. Lenovo, globalde toplam kişisel bilgisayar pazar payını yıl genelinde %24,5'e çıkararak bu alanda liderliğini sürdürdü.

 

Veri Merkezi Grubu (DCG), Hyperscale dışı hasılat, önceki yıla göre %5,3 artış gösterdi. Bunu mümkün kılan etken, Yazılım Tabanlı Altyapı (SDI), Depolama, Yazılım ve Hizmetlerde çift haneli hasılat artışı oldu. Özellikle depolama hasılatı, bir önceki yıla göre %50'den fazla artış gösterdi. Bunun yanında, bir önceki yıla kıyasla, hyperscale dışı sunucu hacmi %14 arttı. Dünya genelindeki en önemli 500 sistemden 173'ünün artık Lenovo üzerinde çalışması, şirketin “Yüksek Performanslı Bilişim” alanındaki liderliğini sürdürmesini sağladı.

 

Akıllı IoT hasılatı, Artırılmış ve sanal gerçeklik, Akıllı Ofis ve Nesnelerin İnterneti sayesinde önceki yıla kıyasla neredeyse dört katına çıktı (+%296). Ağ İşlevinin Sanallaştırılması hasılat getirmeye başlayınca, Akıllı Altyapı bir önceki yıla kıyasla %37 büyüdü.

 

Akıllı Dikey çözümler hasılatı, Veri Zekası İş Grubu, Akıllı sağlık ve Akıllı eğitim çözümleri sayesinde, önceki yılın hasılatının iki katını aştı (+%133). Yazılım ve Hizmetler, önceki yıla göre %43,2 artış ile 3,5 milyar dolarlık faturalandırılmış rekor hasılat elde ederek bir atılım yılı geçirdi. Yazılım ve Hizmetler, grubun genel dönüşümünde hızlandırıcı rol oynadı.

 

Kişisel Bilgisayar hasılatında artış

 

Kişisel Bilgisayar ve Akıllı Cihazlar” güçlü bir çeyrek geçirdi. Hasılat bir önceki yıla göre %4,4 azalırken vergi öncesi gelirin bir önceki yıla göre %15 artmasıyla (458 milyon dolardan 525 milyon dolara), şirketin sektörde öncü kârlılığı 1 tam puan artarak %6,2'lik rekor seviyeye yükseldi.

Kişisel Bilgisayar pazar hacmi, pazarı dört puan geride bırakarak şirketin liderliğini ve küresel pazarda 1. sıradaki konumunu korumasını sağladı. Kişisel Bilgisayar hasılatındaki artış, dünyanın her yerinde pazarı geride bıraktı. Veri Merkezinde sunucu hacmi bir önceki yıla kıyasla çift haneli büyüme (%14) göstermeye devam etti.

 


Hibya Haber Ajansı