news-details

Vakıf Katılım’dan 500 milyon TL'lik kira sertifikası ihracı

Katılım Bankacılığında Sermaye Piyasaları Ürünlerinin geliştirilmesine öncülük eden Vakıf Katılım, sukuk ihraçlarına bir yenisini daha ekledi. Vakıf Katılım iştiraki Vakıf Varlık Kiralama AŞ’nin 500 milyon TL’lik 98 gün vadeli kira sertifikası, katılım finans sektörüne ilgi duyan yatırımcılardan yoğun ilgi gördü.

Vakıfların paylaşım kültürünü kamunun gücüyle birleştirerek katılım finans dünyasına yeni bir soluk getiren Vakıf Katılım, iştiraki Vakıf Varlık Kiralama AŞ aracılığı ile 6 Kasım 2019’da 500 milyon TL tutarında, 98 gün vadeli, nitelikli yatırımcıya satış yöntemiyle kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi.

Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Vakıf Katılım olarak; temel amacımız, sadece katılım finans sektöründeki mevcut pastadan pay alarak büyümek değil, bu sektörü ve dolayısıyla Türkiye’mizin ekonomisini daha da büyütmektir. Hem yurt içinden hem de yurt dışından daha fazla yatırımcıya ulaşarak onları katılım finans sistemimize dâhil etmek, fonlama kaynaklarımızı çeşitlendirmek ve topladığımız fonları daha fazla kişiye ulaştırmak için büyük bir gayretle çalışıyoruz. Bu hedef doğrultusunda 6 Kasım’da gerçekleşen ihracımızla birlikte 2019 yılında 33 tertip ihracımızla nitelikli yatırımcılarımızdan toplamda yaklaşık 8 milyar TL’lik fon sağladık ve şu anda tedavülde yaklaşık 2.3 milyar TL’lik kira sertifikamız bulunuyor.” şeklinde konuştu.

“Son 2.5 yıl içerisinde yaklaşık 14.9 milyar TL’lik kira sertifikası ihracı gerçekleştirdik"

Vakıf Katılım olarak son 2.5 yıl içerisinde 71 tertip halinde yaklaşık 14.9 milyar TL’lik kira sertifikası ihracını başarıyla tamamladıklarını ifade eden Göktaş “2017’de başlamış olduğumuz kira sertifikası ihraçlarımızla Vakıf Varlık Kiralama iştirakimiz üzerinden 64 ihraç gerçekleştirerek yaklaşık 14 milyar TL’lik bir rakama ulaştık. Bununla birlikte, bir yandan Bankamız fonlama kaynaklarını çeşitlendirirken, diğer yandan Katılım Varlık Kiralama iştirakimiz üzerinden yaptığımız 7 ihraç neticesinde sağlanan yaklaşık 903 milyon TL’lik fonlama ile özel sektör şirketlerinin katılım bankacılığı sermaye piyasası araçlarını kullanmalarına aracılık ettik. Ayrıca, 2019 yılı içerisinde planlanan ilk özel sektör yurt dışı sukuk ihracımızı gerçekleştirebilmek için 250 milyon USD tutarında SPK ihraç tavanı onayı temin ettik. Gelecek dönemde belli başlı pek çok sektörde planlamakta olduğumuz yeni kira sertifikası ihraçlarımız ile yolumuza devam ederek, katılım finans prensiplerine uygun sermaye piyasası ürünleri vasıtasıyla nitelikli firmalarımızın fonlama kaynaklarını zenginleştirmeyi ve tüm gücümüzle Türkiye’miz ekonomisine destek olmayı sürdüreceğiz.

Önümüzdeki dönemde, bireysel ve KOBİ müşteri sayımızı daha da artırmak, mevcut ürün ve hizmet yelpazemizi çeşitlendirip daha fazla kişiyi katılım bankacılığıyla tanıştırarak tabana yayılmak istiyoruz. Sağlıklı bilanço yapımızı koruyarak emin adımlarla hızla büyümeye devam edeceğimiz 2019 yılında, yaklaşık 110 şubeye ulaşarak Türkiye genelindeki kapsama alanımızı genişletmeyi planlıyoruz.

Bunun yanında, devletimizin önceliklendirdiği sektörlere ağırlık vererek stratejik projeleri finanse etmeye hız kesmeden devam edeceğiz. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik, hali hazırda destek sunduğumuz maden, enerji hammaddeleri, yerli enerji üretim ekipmanları, yenilenebilir enerji ve nükleer enerji yatırım projelerini desteklemeyi sürdüreceğiz.

Bu yıl 2. kez düzenlenen Ekonomi Zirvesi sonrası, kendi alanında başarılı işlere imza atan isimlere verilen Ekonomi Zirvesi Altın Değerler Ödülleri’nde 'Türkiye'nin En Başarılı Katılım Bankası' ödülünü, Marketing Türkiye ve AKADEMETRE iş birliğiyle düzenlenen “The ONE Awards Bütünleşik Pazarlama Ödülleri”nde katılım bankacılığı sektöründe “Yılın En İtibarlısı” ödülünü ve son alarak müşterilerimize sunduğumuz İstanbulkart Yükleme Projesi’yle, ‘’IDC Finance Summit 2019’’da Tabana Yaygınlık Kategorisi’nde ödüle layık görüldük. Gelecek dönemlerde de, belirlediğimiz hedefler doğrultusunda çalışmalarımıza büyük bir gayretle devam edecek, hem kendimizi hem sektörümüzü daha da büyütecek faaliyetlere imza atmayı sürdüreceğiz.” dedi.

Hibya Haber Ajansı