news-details

Fx piyasalar

USD/TRY: Cuma günü ABD'de açıklanan istihdam verisinde ortalama saatlik kazançların beklentilerin altında gelerek Fed endişelerini azaltması ve Çin'in hafta sonu karantinasız seyahate yeniden başlamasıyla küresel büyümelere yönelik oluşan kısmi iyimserlik piyasaları destekliyor. Ayrıca ABD'de aralık ayı ISM imalat dışı endeksinin beklentilerin üzerinde gerileyerek daralma bölgesine geçmesi de faiz artışlarının ılımlı seyredebileceği düşüncesini destekledi. Geçen hafta 105,6 seviyesine kadar yükselen Dolar endeksi (DXY) de cuma günü %1,1 oranında düşerek 103,9 seviyesinde kapattı. Bu sabah da düşüşünü sürdüren DXY'ın 103,4 seviyelerine kadar gerilediğini izliyoruz. Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde ise hatırı sayılır bir yükseliş var. Birçok gelişmeye net bir tepki vermeyen ve sınırlı yükseliş eğilimi gösteren Dolar/TL'de ise benzer fiyatlama sürüyor. Şu aşamada kurda sınırlı hareketlerin devam etmesini beklerken, 18,71 - 18,82 arasında bant hareketi görülebilir. Tarım dışı istihdam ardından bu hafta önemli verilerden biri olan ABD TÜFE açıklanacak. Ayrıca Fed, ECB ve BoE başkanlarının konuşmaları izlenecek. Bugün özelinde Fed üyelerinin konuşmaları ve Almanya sanayi üretim verisi öne çıkıyor. Yurtiçinde yarın kasım ayı iş gücü istatistikleri ve sanayi üretimi, perakende satış ve ciro endeksleri, çarşamba günü kasım ayı cari işlemler dengesi ve perşembe günü kasım ayı dış ticaret endeksleri takip edilecek. Ayrıca cuma günü TCMB tarafından ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlanacak.


EUR/USD: Geçen hafta ABD'de açıklanan aralık ayı tarım dışı istihdam verisi, ücret artışlarının hız kestiğine ve işsizlik oranının gerilediğine işaret ederek küresel piyasaları destekleyen bir unsur oldu. Veri sonrası piyasalar, Fed'in faiz artışlarının daha ılımlı seyredeceğini fiyatlamaya başladı. Bu arada, sıcak havaların devam etmesiyle Avrupa'da enerji fiyatlarının düşmesi ve son dönemde açıklanan verilerin beklendiği kadar kötü gelmemesi de piyasaları destekleyen bir diğer etmen. Bu ortamda EURUSD paritesinin yükseldiğini izlerken, Çin'in de açılma hikayesi düşünüldüğünde paritede yukarı yönlü hareket devam edebilir ki olası yükselişlerde 1,0760 hedef olarak izlenebilir. Aşağıda ise 1,0565 destek.


XAU/USD: Cuma günü ABD'de açıklanan istihdam verisinde saatlik ücretlerin beklentilerin altında kalması Fed'e yönelik endişeleri hafif de olsa azalttı. Bir süredir piyasadan daha şahin sinyaller veren Fed'e karşın dirençli duran Ons Altın da söz konusu veri sonrasında güçlü bir alım dalgasıyla karşılaştı ve günü %1,8 oranında primle 1.866 seviyesinden tamamladı. Değerli madenin haftaya da alıcılı bir görüntüyle başladığını izliyoruz. Öte yandan, söz konusu veri dışında Çin'in açılma hikayesi ile Avrupa'da havaların iyi gitmesi sonrasında enerji fiyatlarındaki gerileme risk iştahı üzerinden Dolar'ı baskılamakta. Bu kapsamda, Ons Altın'ın yükselişini sürdürebileceğini ve 1.900 seviyesini hedefleyebileceğini düşünüyoruz. Aşağıda ise 1.850 ana destek konumunda.

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı