news-details

Asya’daki salgın hastalık, global risk iştahında baskı yaratıyor

Dün Çin kanadından gelen resmi açıklamalarda salgın hastalığın sayısının git gide artıyor olması global endeksler üzerinde baskı yaratıyor. Bu sabah Asya borsalarının satıcılı seyrettiği gözlemlenirken, vadeliler tarafında da benzer şekilde karışık bir tablo izleniyor. Emtialarda Ons altın ise bu gelişmeyi çok fazla fiyatlamıyor fakat Davos Zirvesi devam ederken gelen açıklamalar ile ABD Başkanı Trump’ın AB’ye gümrük tarifesi uygulamakla ilgili tehdidi 1550$ üzerindeki hareketini destekliyor. Kısa vadede bu ve diğer gelişmeler belirttiğimiz destek alanı üzerindeki hareketi canlı tutsa da yukarıda 1560$-1570$ aralığı için yeni bir hikayeye ihtiyacı olduğu söylenebilir. Bugün takvimde ECB faiz kararı var. Yılın ilk toplantısında değişiklik beklenmiyor fakat Başkan Lagarde’ın açıklamaları Euro açısından önemli olabilir.

Yurtiçi piyasalarda ise dün endeks gün içinde yeni rekora ulaşarak 124.536 seviyesini test etti. Kapanışa doğru satışla karşılaşan endeks günü %0.65 aşağıda 122.747 puanla tamamladı. Kur ise 5.92 üzerinde hareket ediyor. Dün TCMB Başkanı Uysal’ın ileriye yönelik alınacak aksiyonların verilere bağlı olacağına dikkat çekmesi faiz indirimlerinde daha temkinli olunacağı mesajını piyasalara vermiş oldu. Bu durum özellikle kur cephesinde 5.91 fiyatlamalarını öne çıkardı. Bugün Davos’ta Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın oturuma katılması bekleniyor. Gelecek açıklamalar TL varlıklar açısından yakından takip edilecek.

Asya’da ki salgın hastalık, global risk iştahında baskı yaratıyor...

Manşette Öne Çıkanlar

·         İtalya'da koalisyon hükümetinin ortaklarından 5 Yıldız Hareketi'nin siyasi lideri Luigi Di Maio bu görevden istifa etti.

·         İngiltere'de Avam Kamarası, AB ile yapılan Geri Çekilme Anlaşması tasarısının onaylanması için Lordlar Kamarası tarafından talep edilen değişiklikleri kabul etmedi.

·         Libya'daki Hafter güçleri, Berlin Konferansı'nda yapılan ateşkes çağrısına rağmen Trablus ve çevresine girecek sivil uçakları düşürmekle tehdit etti.

·         ABD Başkanı D.Trump AB’nin Avrupa otomobillerine %25’lik tarife getirmekle tehdit etti.

·         TCMB Başkanı M. Uysal ileriye yönelik alınacak aksiyonların verilere bağlı olacağına belirtti.

·         Bugün Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın Davos Zirvesinde bir oturumda yer alması bekleniyor.

·         Borsa İstanbul’un bugün yatay açılış yapması bekleniyor.

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı