news-details

Yeni haftada endeks 100 Bin seviyesini aşabilir mi?

Global borsalara paralel şekilde bir seyir izleyen BIST100 endeksi Cuma gününü 98.758 puandan %0,60 yukarıda tamamladı. İşlem hacmi ise 12,5 Milyar TL olarak gerçekleşti. Kur ise 7 TL üzerine tepkiler gelmesine karşın bu seviyenin üzerinde kalıcı olamıyor. Bu sabah hareketi 6,95 üzerinde izleniyor. Yeni haftada içeride salgınla ilgili gelişmelerin yanı sıra Moody’s Türkiye değerlendirmesi, TCMB 2.enflasyon raporu yakından izlenecek. Bu gibi gelişmeler fiyatlamalarda etkili olabileceği gibi Borsa İstanbul’da önemli bilançoların geldiği bir hafta olacak. Finans ve finans dışı şirketlerin hafta içerisinde 1Ç mali tabloları önemle izlenecek. Bu nedenle Borsa İstanbul’da hisse bazlı fiyatlamalar öne çıkabilir. Diğer yandan Dünya genelinde vaka sayısında azalma görülmeye başladı ve benzer tablo Türkiye nezdinde de izleniyor. Vaka, iyileşen şeklinde farklı bakış açıları ile izlenen tablonun iyimser tarafa doğru eğilim göstermesi Mayıs ayı içerisinde ekonomik faaliyetlerin başlaması adına değerlendirmelerin gelmesine destek veriyor. Bu nedenle ekonomi cephesinde bu gibi açıklamaların da önemli olabileceğini belirtelim.

 

Yurtdışında ise bu sabah Asya piyasalarında pozitif bir hava var. Japonya Merkez Bankası toplantı kararından bir gün öncesinde kararını açıkladı. Faizde değişikliğe gitmeyerek %-0,10 seviyesinde tutan banka riskli varlık alım tutarını artırdı ve sınırsız tahvil alım sözü verdi. Gelen açıklamaların Nikkei Endeksi üzerinde %2,85 üzerinde pozitif etkisi olduğunu görüyoruz. USDJPY paritesi ise 107,300 seviyesinde anlık olarak satıcılı şekilde izleniyor. Vadeliler kanadında ise pozitif hava kendini göstermekte. Bugün veri takvimi sakin. Fakat vaka sayısındaki azalmaların ülke ekonomilerinin yeniden açılma kararlarını gündeme getiriyor. Bu gibi gelişmelerin fiyatlamalar üzerindeki etkisi yakından takip edilecek. Emtialarda ise ons altın 1722$ seviyesinden şekillenirken, bir miktar gevşediğini söylemek mümkün. Petrol fiyatlarında ise hafif de olsa bir toparlanma söz konusu. Ham petrol bu sabah %15 yukarıda 19.8$ seviyesinden şekilleniyor. Özellikle petrol üretici ülkelerin üretimi kesme hamlesini mayıs ayını beklemeden uygulamasının fiyatlamalar üzerinde pozitif etkilediğini söylemek mümkün. Bu nedenle petrol cephesinde olası gelişmeler yakından izlenecek.

 

Yeni haftada endeks 100 Bin seviyesini aşabilir mi?

Manşette Öne Çıkanlar

  • Japonya Merkez Bankası politika faizini %-0,10 seviyesinde sabit tuttu ve riskli varlık alım tutarını artırarak, sınırsız tahvil alım sözü verdi.
  • Aramco, OPEC+ 'in yeni hedeflerinin devreye gireceği 1 Mayıs olarak belirtilen son tarihten önce, bu hafta başlarında üretimi azaltmaya başladığını bildirdi.
  • The Telegraph haberine göre, Başbakan Johnson, koranavirüs nedeniyle uygulanan tecrit ve karantina tedbirlerinin gevşetilmesine dair plan bu hafta içinde açıklayabileceğini ve koronavirüs tedbirlerini, 7 Mayıs olarak belirlenmiş nihai tarihten önce gevşetme kararı alabileceği değerlendirildi.
  • Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün telekonferans sistemiyle toplanacak. Toplantıda 1 Mayıs ve hafta sonu için sokağa çıkma yasağı ve diğer tedbirlerin görüşmesi bekleniyor.
  • Dünya Bankası, koronavirüs pandemisi için Türkiye’ye önemli bir krediyi onayladı. 24 Nisan’da onaylanan kredinin miktarı 100 milyon dolar olarak açıklandı.
  • İtalya Başbakanı Conte, Kovid-19 salgınına yönelik uygulanan tedbirlerin 4 Mayıs'tan itibaren kademeli gevşetileceğini açıkladı.
  • Yeni endekslerin (BIST 30 Ağırlık Sınırlamalı 25 ve BIST 100 Ağırlık Sınırlamalı 25) hesaplanmaya başlama tarihi 27.04.2020; başlangıç değerleri ise BIST 30 ve BIST 100 endekslerinin ağırlık sınırlamasız versiyonlarının 24.04.2020 tarihli kapanış değerleri olarak belirlendi
  • Borsa İstanbul’da bugün pozitif açılış yapması bekleniyor.

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı