news-details

21 yılın en düşüğüne inen petrol bugün hafif değer kazandı


Aşırı arz fazlası nedeniyle dün ve bugün açılışta son 21 yılın en düşük seviyelerine inen petrol fiyatları aşırı dalgalı piyasada tarihi düşük seviyelerde seyrediyor. Mayıs vadeli Batı Teksas petrolünün varili haftanın ilk gününde (20 Nisan) negatif bölgeye inmiş ve tarihte görülmemiş eksi fiyatlardan işlem görmüştü. Haziran vadeli Batı Teksas petrolü varili ise dün 21 dolardan açıldıktan sonra bir ara varil başına 6.5 dolara kadar düştü. Kapanış ise 14 dolardan oldu.
Bugün ise Haziran vadeli Batı Teksas petrolü varili 14 dolardan açıldıktan sonra TSİ 15.00'te 11 dolardan işlem görüyor.
13 Nisan'da Haziran vadelisinin varili 31.74 dolarda olan Brent petrolü ayın 17'sinde 28 dolarda iken, dün 17.5 dolara kadar düştü. Dünkü kapanış 19.33 dolardaydı.
Bugün ise 21 yılın en düşük seviyesi olan 15.9 doları gören Haziran vadeli Brent petrolü, TSİ 15.00'te 19.70 dolardan işlem görüyor.
Petrolde talep düşüklüğü nedeniyle, muazzam bir arz fazlası oluştuğu belirtiliyor. ABD sahillerinde ve önemli ham petrol dolum merkezlerinde dev tankerlerin dolu olarak beklediği, ABD'de petrolün büyük bölümünün stoklandığı ve dağıtıldığı merkez olan Oklahama Cushing'teki tanklarda sınırlı miktarda yer kaldığı belirtiliyor. Talepteki daralma bu şekilde devam ederse, yaklaşık iki hafta içinde maksimum kapasiteye ulaşılabileceği belirtiliyor. ABD'de koronavirüs salgını nedeniyle işyeri kapatmalar ve seyahat yasakları petrol talebinin yüzde 30 azalmasına neden oldu.
Diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump, yönetimin, fonların petrol endüstrisinde destek olmasını sağlayacak bir plan üzerinde çalıştığını belirtti.
Suudi Arabistan'ın ise petrol piyasasını istikrara kavuşturmak için ek önlemler almayı planladığı bildiriliyor. OPEC+ bakanlarının ise, dün gündemde olmayan bir tele konferans yaptığı, ancak herhangi bir önlem kararı alınmadığı belirtiliyor.


Hibya Haber Ajansı