news-details

Ham petrol analizi

Nisan ayı içerisinde, OPEC üyelerinin üretim kısıntısı için ortak karar alamaması, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin petrol üretimlerini artırma kararı alması ve koronavirüsün tüm Dünya’da etkisini artırıp petrole olan talebin düşmesiyle birlikte fiyatlar düşüşünü sürdürmesine neden olurken, 10 Nisan'da OPEC ve OPEC+ yaptıkları anlaşmayla petrol üretiminde önemli bir kısıtlama kararı aldı.

Buna göre, OPEC+ olarak bilinen grubun, günlük ham petrol üretim miktarını 1 Mayıs-30 Haziran arasında 10 milyon varile, 1 Temmuz-31 Aralık 8 milyon varile ve 1 Ocak 2021-30 Nisan 2022 arasında ise günlük 6 milyon varile düşürülmesi kararlaştırılmıştı.

ABD'de koronavirüs salgını nedeniyle talebin azalması üzerine petrol fiyatları rekor düşüşe devam ederken, WTI fiyatı 20 Nisan tarihinde ilk kez negatife inmişti.

WTI, ABD'nin Oklahoma Eyaleti'nin Cushing şehrinde fiyatlanıyor. Cushing, dünyanın en büyük petrol depolama merkezi, petrol piyasasındaki arz/talep dengesizliği nedeniyle geçtiğimiz haftalarda Cushing'e çok yüksek miktarda petrol depolanmasına yol açtı. Bu hız devam ederse, önümüzdeki ay Cushing'deki depolar dolmuş olacak.

21 Nisan tarihi WTI Mayıs kontratının son günüydü. Son gün gelmeden elden çıkarılamayan bir kontratı Cushing'de gelecek petrolü koyacak yer olmadığı için alacak kimsenin bulunmaması, satıcının üzerine para vermesi anlamına gelen emtia piyasalarında (özellikle doğalgazda) görülen, negatif fiyat ile sonuçlandı.

WTI eksi fiyatlara indiğinde Brent tipi petrolün varili yüzde 7 değer kaybederek varil başına 26 dolardan işlem görmüştü.

Geçtiğimiz hafta koronavirüsden kaynaklı devam eden küresel arz bolluğu dolayı Petrol’ün baskı altında kalmaya devam ettiği takip edilirken, dikkatlerin koronavirüs tedbirlerinden dolayı düşen talebe tepki olarak kısıntılarına çevrilmesi ile birlikte sınırlı toplama hareketleri gözlenmişti.

Bugün ise  Cezayir Enerji Bakanı ve OPEC Başkanı Muhammed Arkab, petrolün varil fiyatının yılın ikinci yarısında 40 dolara çıkmasını beklediklerini belirtti. Artan küresel petrol stoklarının önde gelen üretici ülkelerin piyasayı üretim kısıntılarıyla dengeye getirmesini zorlaştırması ile birlikte 17,30 Dolar seviyesinde güne başlayan Petrol’ün varil başına 15 Dolar’ın altına indiği takip ediliyor. Gün içerisinde Petrol’ün 14,70 Dolar seviyesinde tutunamaması durumunda 14,10 – 13,40 destek seviyeleri takip edilebilir. 14,70 seviyesi üzerine doğru olası bir yukarı yönlü hareketinde ise 15,40 – 16,20 direnç seviyeleri izlenebilir.

Destekler: 14,10 / 13,40 / 12,50

Dirençler: 15,40 / 16,20 / 17,20

Kaynak: AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı