news-details

İşletmenize isim verirken bunlara dikkat edin

GoDaddy, markanın kişiliğini yansıtacak ve online dünyada hatırlanır bir isim olmasını sağlayacak bir işletme isminin nasıl seçileceğine dair üç ipucu paylaştı.

Dünyanın dört bir yanındaki girişimcilerin online dünyada başarılı olması için gerekli araç ve yardımı sunan GoDaddy, bir işletme için nasıl isim seçilebileceği konusunda ipuçları paylaştı. Doğru ismi bulmanın bir işletmenin tanınır olmasına ve büyümesine yardımcı olabileceğini belirten GoDaddy, yeni iş kurmak veya yeniden markalama yapmak isteyen küçük işletme sahipleri ve girişimcilerin göz önünde bulundurması gereken önemli unsurları derledi.

 

GoDaddy Türkiye, MENA ve Güney Afrika Kıdemli Bölge Direktörü Selina Bieber konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Yeni bir iş kurmak veya mevcut bir işletmeyi yeniden markalamak söz konusu olduğunda ilk adım işletmeye bir isim vermek. İsim seçme süreci dikkatli bir şekilde ilerlemeli çünkü seçilen isim işletmenin benzerlerinden farklılaşmasına, hedef kitlenin markayı tanımasına ve markayla bağlantı kurmak istemesine yardımcı olacaktır. Bugünkü dijital dünyada bir işletmeyi online dünyada da tanınır kılacak bir isim seçmek de önem taşıyor. Popüler .com uzantısı söz konusu olduğunda pek çok alan adı alınmış olsa da mevcut yeni alan adı uzantıları sayesinde işletme sahiplerine çok fazla alternatif sunuluyor. İşletmeniz için doğru ismi seçmeye çalışırken GoDaddy olarak hangi alan adlarının hangi fiyatta mevcut olduğunu kontrol etmenize yardımcı olabiliriz.”

 

GoDaddy’ye göre işletmelere isim verilirken göz önünde bulundurulması gereken önemli noktalar şöyle:

 

Yazılması kolay olsun ve alan adının alınabileceğinden emin olun

 

İşletmenize isim verirken insanların doğru yazabileceği ve telaffuz edebileceği bir isim seçmek önem taşıyor. Yanlış yazılmasının önüne geçmek için sözlü söylendiğinde doğru yazabilecekleri bir isim seçmeye dikkat edin. İşletmeniz için isim seçerken söz konusu ismin tescilli olup olmadığının yanı sıra alan adının, sosyal medya hesaplarının da alınabilir olduğunu kontrol edin. İsim hem çevrimdışı hem de online dünyada aynı şekilde kullandığı zaman müşterilerinizin sizinle bağlantıda kalması daha kolay olacaktır. GoDaddy’nin domain sorgulama aracını kullanarak aklınızdaki ismin alan adının alınabilir olup olmadığını görebilirsiniz. Eğer en sık kullanılan .com uzantılı alan adı alınmışsa farklı uzantı alternatifleri gösterilecektir.

 

Markanızla birlikte büyüyebilecek bir alan adı seçin

 

Başlangıçta spesifik bir ürün veya hizmet sunmayı planlıyor olabilirsiniz ancak işletmenizin ismini bu doğrultuda kısıtlayıp, gelecekteki büyüme fırsatlarınızı sınırlamayın. Örneğin, trendyol.com’u düşünün. Modaya yönelik giysi, aksesuar ve ayakkabı gibi ürünlerle faaliyetlerine başlayan web sitesi bugün gıdadan mutfak araçları ve mobilyaya kadar pek çok ürünü satıyor. İşletmeniz büyüdükçe, online varlığınızı güvence altına almak için marka isminizi içinde barındıran alan adı alternatiflerini de almayı ve bunları web sitenize yönlendirmeyi düşünebilirsiniz. Bu sayede benzer bir isimle kurulan web sitelerinin sizinkiyle karıştırılması gibi durumların önüne geçebilirsiniz.

 

Alan adı ve alan adı uzantınızın işletmenizin uzun vadedeki planlarını yansıttığından emin olun

Uzun vadede iş planınız hazır mı? Tek bir yerde, tek bir dükkânı mı kapsıyor yoksa birden fazla lokasyonda birden fazla dükkânı mı? Ya da yalnızca online bir dükkân mı olacak? Antalya’nın meşhur domates sosu gibi belli bir bölgeye özel bir ürün mü satacaksınız? Bu gibi sorulara verdiğiniz yanıtlara göre işletmenize isim seçerken “Antalya Domates Sosu” gibi lokasyon bilgisi eklemeniz de faydalı olabilir. Eğer seçtiğiniz isim için .ist ve .istanbul gibi lokasyon belirten uzantılar alınabilir ise bunu online varlığınıza da yansıtabilirsiniz.

 

GoDaddy, işletmeler için isim seçilirken işletme sahiplerinin ismin marka hikâyesini anlatmalarına nasıl yardımcı olabileceğini düşünmelerinin de faydalı olabileceğini belirtti. We Are Social ve Hootsuite’in Digital 2020 Türkiye raporuna göre Türkiye’de 62 milyon kişi, yani nüfusun yüzde 74’ü internet kullanıcısı. StatCounter’ın güncel verilerine göre ise Türkiye’deki internet kullanıcılarının yüzde 85,63’ü arama yapmak için Google’ı kullanıyor. GoDaddy, işletme sahiplerinin isim seçtikten sonra GoDaddy Web Siteleri + Pazarlama Araçları gibi ürünlerle işletmelerini uygun maliyetli ve kolay bir şekilde online dünyaya taşıyarak hikâyelerini anlatmaya, müşterileriyle bağlantı kurmaya ve online pazarlama ve tanıtım faaliyetlerini yapmaya başlayabileceklerini vurguladı.

 

GoDaddy, Türkiye’deki küçük işletmeler için online varlıklarını oluşturmalarını sağlayacak, kolay kullanılabilir ve uygun maliyetli dijital araçlar sunuyor. Ürün ve hizmetleri arasında alan adı kaydı ve Hazır Web Sitesi’nin (eski adıyla Web Sitesi Mimarı) yanı sıra hosting, Yönetilebilir WordPress, online güvenlik, online pazarlama ile e-posta ve Office üretkenlik araçları yer alıyor. Daha fazla bilgi için https://tr.godaddy.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

COVID-19 nedeniyle küçük işletmeler daha önce benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya kalıyor ve GoDaddy de bu dönemin müşterileri üzerindeki ekonomik etkisinin en düşük seviyeye indirmeye yardımcı olmak amacıyla ürünlerini, hizmetlerini ve müşteri desteğini sunmaya devam etmesinin yanı sıra ücretsiz araçlar da sağlıyor. GoDaddy, telefon ve canlı sohbet üzerinden hizmet veren GoDaddy Destek Ekibi ile kişisel destek sunmaya devam ediyor. Bu zorlu zamanlara nasıl adapte olabileceğinize ve GoDaddy’nin size nasıl destek sağlayabileceğine dair bilgilere ulaşmak için https://tr.godaddy.com/open-we-stand/what-godaddy-is-doing ve https://tr.godaddy.com/open-we-stand adreslerini ziyaret edebilirsiniz.


Hibya Haber Ajansı