news-details

Riskli varlıklarda gelen veriler ve açıklamalarla dalgalanmalar sürüyor

ABD'de ADP'nin açıkladığı özel sektör istihdam Nisan ayında 20.23 milyon azaldı. ABD ekonomisi korona virüsün yayılmasını önlemeye yönelik kısıtlamalardan olumsuz etkilenmeye devam ediyor. Virüsün yayılmasını önlemek amacıyla işletmelerin kapatılmasının ekonomiye verdiği hasar, yüzyılın başlarındaki Büyük Bunalımdan bu yana en büyük istihdam kaybına yol açtı.

AB'de perakende satışlar, Kovid-19 tedbirlerinin geniş ölçüde yürürlüğe girmeye başladığı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 10,4 azaldı. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), AB ve Euro Bölgesi'nin Mart ayı perakende satış verilerini yayımladı. Buna göre, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde perakende satışlar Mart'ta Şubat ayına kıyasla yüzde 11,2, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 9,2 geriledi. AB'de ise perakende satışlar, Mart'ta bir önceki aya kıyasla yüzde 10,4, 2019'un aynı dönemine göre de yüzde 8,2 düştü. AB ülkeleri arasında Mart'ta bir önceki aya kıyasla perakende satışlarda en fazla düşüş yüzde 18,1 ile Bulgaristan'da, yüzde 17,4 ile Fransa'da ve yüzde 16,4 ile Lüksemburg'da gerçekleşti.

Tahvil traderları, Alman anayasa mahkemesinin AMB'nin ilk parasal genişleme programına ilişkin kararından dolayı endişe duyuyor. Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin tahvillerinin alınması büyük ölçüde bu programa bağlı. Alman mahkemesinin, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) beş yıllık parasal genişleme programına ilişkin verdiği kritik karar, Aberdeen Standard Investments ve UBS Group AG gibi kurumlara göre endişe verici. Kurumlar, merkez bankasının koronavirüse karşı son teşviki olan Pandemi Acil Durum Alım Programı üzerinde zincirleme bir etkisi olmasından endişe ediyor. Program, Euro Bölgesi'nin en kırılgan tahvil piyasaları için geçen haftalarda destek olmuştu. İtalya tahvilleri ve euro, Alman anayasa mahkemesinin Salı günü AMB'ye ilk parasal genişleme programının yasaya ne kadar uyduğunu göstermek için üç ay süre tanımasının ardından değer kaybetti. Konu, merkez bankalarının etkin bir şekilde hükümet harcamalarını finanse ettiği "parasal finansman" ile ilgili.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada "Türkiye koronavirüse karşı ilk dönemi tamamladı" dedi. Bakan Koca, "Artık salgın yönetiminde güncel politika ve uygulamalarımızda bazı değişikliklere gidebiliriz. Salgın kontrol altına alınmıştır ama virüsle ilgili gerçekler değişmemiştir. Evimiz virüse karşı en güvenli ortam olmaya devam etmektedir" ifadesini kullandı.

Dün ABD’de endeksler ADP özel sektör istihdam verisinden gelen 20.2 milyonluk azalma ve Trump’ın Çin’e yönelik olarak “Çin ile birkaç ay önce ticaret anlaşması yaptıklarını ve anlaşma sürecinde iki ülke ilişkileri hakkında büyük bir iyimserlik varken bu virüsün ortaya çıktığına dair ifadelerde bulunması sonrası olası ekstra bir ticari gerginlik değerlendirmesiyle karışık seyretti. Dow Jones endeksi 200 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 0,9 azalarak 23.664,64 puana geriledi. S&P 500 endeksi de yüzde 0,7 azalışla 2.848,8 puana düştü. Nasdaq endeksi ise yüzde 0,5 artışla 8.854,39 puana yükseldi. Avrupa borsaları ise petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle İngiltere hariç günü düşüşle tamamladı. Bu arada dün S&P Türkiye’nin uzun vadeli yerel ve yabancı para cinsinden kredi notlarını teyit etti.

Bu sabah ABD vadelileri %0.50 üzerinde yükselişte. Asya’da ise Hong Kong dışında endekslerin pozitif tarafta olduğu gözleniyor.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı