news-details

Lars Tvede: "Çin hala dünyanın en büyük büyüme hikayesidir"

Çin Ulusal İstatistikler İdaresi tarafından dün yayımlanan 2022 yılı ulusal ekonomiyle ilgili verilere göre, Çin’in 2022 yılındaki Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYİH), önceki yıla oranla yüzde 3 artarak 121 trilyon 20 milyar 700 milyon yuanı (yaklaşık 17,94 trilyon ABD Doları) buldu.

Çin’in GSYİH, 2020 ve 2021 yıllarında sırasıyla 100 trilyon ve 110 trilyon yuanı aşarak bu kez 120 trilyon yuana ulaştı. Jeopolitik çalkantılar, dünya ekonomisinde artan aşağı yönlü riskler ve salgının ülke genelinde yayılması gibi unsurların altında Çin ekonomisi baskılara direnerek GSYİH’nda yeni bir rekor kaydetmesi gerçekten kolay değildi.

Küresel bir perspektiften bakıldığında, Çin ekonomisinin 2022'deki yüzde 3'lük büyüme oranı, çoğu büyük ekonomiyi aşarak güçlü dayanıklılığını ve canlılığını gösterdi.

Genel olarak, Çin'in 2022'deki ekonomik işleyişi, istikrarlı bir şekilde ilerledi. Bir yandan, ekonomideki makul büyüme temelinde istihdam ve mal fiyatlarının istikrarı genel olarak korundu. Diğer yandan, yüksek nitelikli kalkınma adımları da sürekli olarak ilerletildi. İnovasyon odaklı kalkınma stratejisinin derinleştirilmesiyle, yeni motivasyonun ekonomideki öncül rolü giderek daha belirgin hale geldi. İnovasyonun motivasyonu, Çin ekonomisinin yüksek nitelikli gelişimine devamlı olarak güç katarak yeni bir kalkınma modeli oluşturmakta.

Çin’de salgın önleme ve kontrol çalışmaları yeni bir aşamaya girerken, daha fazla ekonomik canlılık ortaya çıktı.

Şu anda yeniden açılan iç hat uçuşları, 2019 yılındaki yüzde 80 seviyesine çıktı.

Geçen yılın sonunda düzenlenen Merkezi Ekonomik Çalışma Toplantısı’nda, "ekonomik işleyişin genel olarak iyileşmesinin teşvik edilmesi" ve "istikrarlı büyümeye bağlı kalınması" gerektiği açıkça belirtilmişti.

Yeni yılda uluslararası ortam hala karmaşık değişimlerle karşı karşıya, küresel ekonomik büyümedeki motivasyon yetersizliği de devam etmekte. Yurt içinde ekonomik toparlanmanın temeli henüz yeterince sağlam değil. Tüm bunlara rağmen, uzun vadeli olarak biriktirilen sağlam maddi temel, süper büyük ölçekli pazarın avantajları, derinleştirilen reform ve dışa açılmadan edinilen kazanımlar ve makro ayarlamadan elde edilen deneyimlerle Çin ekonomisinin yeni yılda iyileşmesine güvenle bakılıyor.

Ünlü bir iş adamı ve yatırımcı olan Lars Tvede, kısa süre önce verdiği bir röportajda, “Çin, hala dünyadaki en büyük büyüme hikayesidir.” dedi.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı