news-details

Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı'nda uyuşturucu operasyonu

İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nda gerçekleştirilen 3 ayrı operasyonda, toplam 97 kilo 359 gram uyuşturucu ele geçirildi.

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince gerçekleştirilen operasyonlardan ilki İstanbul Havalimanı'nda gerçekleştirildi. İstanbul Havalimanı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü'ne bağlı NarkoKİM ekiplerince yürütülen uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele faaliyetleri kapsamında, kargo gönderilerine ilişkin risk analizi çalışması yapıldı. Yapılan çalışmalar neticesinde transit olarak ülkemize gelen bir kargo uçağı güzergah açısından riskli olarak değerlendirildi. Gönderici ve alıcısı yabancı uyruklu şahıslarca gönderilen kargo detaylı kontrole tabi tutuldu.

Gümrük Muhafaza ekiplerince gerçekleştirilen detaylı fiziki aramaya narkotik dedektör köpekleri de dahil edildi. Dedektör köpeklerin 2 kap olarak beyan edilen gönderiye aşırı tepki vermesi üzerine gönderi açıldı. Gönderinin içerisinde ağırlığı yaklaşık 200 kilogram olan görüntü ve koku itibarı ile tekstil izlenimi verilmiş rulolar içerisinde bez parçalarına sarılı halde haplar olduğu görüldü. Muhafaza ekiplerince hapların uyuşturucu test kitiyle yapılan kontrolünde, 33 kilo 800 gram ağırlığındaki hapların amfetamin olduğu tespit edildi.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda, Gümrük Müdürlüğü'ne bağlı Gümrük Muhafaza ekiplerince gerçekleştirilen iki ayrı operasyonda ise, Bakanlık sistemleri üzerinden sürekli olarak yapılan risk analizinde Arnavutluk’tan gelen bir uçak ve yolcular detaylı incelemeye tabi tutuldu.  Yapılan risk analizinde şüpheli olarak değerlendirilen 2 yolcu yakın takibe alındı.

Şüpheli yolculara ait valizler x-ray taramasından geçirildi. Tarama sonucunda şüpheli yoğunluklu bölgeler tespit edildi. Narkotik dedektör köpeklerinin aşırı tepki verdiği valizler içerisine gizlenmiş halde 31 kilo 461 gram esrar ele geçirildi.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda gerçekleştirilen bir başka operasyonda ise, havalimanında valizlerin bulunduğu alanda narkotik dedektör köpeklerle yaptığı rutin görev esnasında, dedektör köpeklerin 2 adet valize aşırı tepki vermesi üzerine güvenlik önlemi aldı. Normal valiz alma bandına yönlendirilen şüpheli valizler ekiplerce takibe alındı. 2 yolcunun valizleri banttan almasıyla harekete geçen ekipler yaptıkları detaylı aramada valiz içerisine gizlenmiş halde 32 kilo 98 gram esrar ele geçirdi.

Gümrük Muhafaza ekiplerince gerçekleştirilen 3 ayrı operasyonda 97 kilo 359 gram ağırlığında ve milyonlarca lira değerinde uyuşturucunun yurdumuza sokulması ve diğer ülkelere taşınması engellendi.

Olaylarla ilgili 4 kişi tutuklanarak cezaevine gönderilirken, soruşturmalar İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı ve Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılıkları nezdinde çok yönlü olarak devam ediyor.

Hibya Haber Ajansı