news-details

Aşı için güçler birleşiyor

30 Nisan Perşembe piyasalar kapanırken 6.99 olan USDTRY kuru, dün 7.05e yükseldi. Dolar Endeksinin güçlendiği ve gelişmekte olan ülke paralarının % 0.75 değer kaybettiğini dikkate aldığımızda bu hareketin global harekete paralel olduğunu söyleyebiliriz. Aybaşından beri Brezilya reali % 2.3 ile en çok değer kaybeden para olarak öne çıktı. İlginçtir ki aybaşından beri petrol %10 yükseldi ve Brentin varili 27 dolara ulaştı.

 

Dün Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında yeni tip koronavirüs kaynaklı gerilimlerin artmasıyla günü düşüşle tamamladı. Fransa'da CAC 40 endeksi % 4.24, Almanya'da DAX 30 endeksi % 3.64, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi % 3.70 değer kaybetti. Bizdeki BIST100 Endeksi de %2.24 düşüşle bu genel görünüme katıldı. 

 

Ancak dün akşamdan beri dolar değer kaybederken gelişmekte olan ülke paraları değer kazanıyor. Yani risk algısı artıyor denilebilir. Borsalar da bu yönde hareket gözleniyor. ABD'de Nasdaq % 1.23 artışla kapanırken S&P500 % 0.42 arttı. Bu sabah da endeks futurelarda artışların devamı görülüyor.

 

Nisan ayında TÜFE piyasa beklentilerini hafif aşarak %0.85 oranında artsa da yıllıkta TÜFE’yi %11.8’den %10.94’e geriledi. Kurdaki yükselişin olası etkileri ve gıda fiyatlarındaki artış, TÜFE'deki düşüş trendinin önündeki engel olarak gözüküyor. Bugün, TCMB'nin değerlendirmesi yayınlanacak.

 

Avrupa'da; İtalya, İspanya, İngiltere, Fransa'nın her birinde virüsten ölen sayısı 25 bini geçti. Almanya'da bu rakam 7 binde. Bu 5 ülkede ölenler toplam ölen 252 binin % 45ini oluşturuyor. Virüse karşı en etkili hamle ilacın bulunması olacak. Dün, ilginç bir toplantı yapıldı. AB liderleri ve başka liderler; video konferans yoluyla düzenlenen "Kovid-19 ile Küresel Mücadele Uluslararası Taahhüt Etkinliğinde" aşı geliştirilmesi için 7.4 milyar Euro taahhütte bulunuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 gün içinde Türkiye'nin de buna katılacağı rakamı açıklayacak.

 

Diğer taraftan Avrupa'da salgının yayılma hızının yavaşladığı bazı ülkelerde Kovid önlemleri gevşetiliyor. Türkiye'de de normalleşme adımları dün açıklandı ve buna göre; 7 ilde giriş-çıkış yasağı kalktı,11 Mayıstan itibaren berberler, AVM'ler açılabilecek.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 101 bine ulaştı.  100 bin altında hedgeli gitmek önerilebilir.

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı