news-details

Endeks rekor seviyelerden geri çekildi

Sabah saatlerinde yükseliş eğilimini sürdüren endeks tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 124,536 puana ulaştıktan sonra günün ikinci yarısında geriledi ve %0.65 değer kaybıyla 122,747 puandan günü tamamladı. Önemli bir veri akışının olmadığı işlem gününde ABD Başkanı Donald Trump'ın Senato'daki yargılanma süreci ve Davos zirvesinden gelen açıklamalar takip edildi. Trump'ın Avrupa Birliği'nin ticaret anlaşmasına mecbur olduğunu açıklaması ve otomobillere yönelik tarife tehdidinde bulunması küresel risk iştahını bir miktar sınırladı. Merkez Bankası başkanı Murat Uysal Davos zirvesinde verdiği demeçte enflasyon ve para politikasına ilişkin açıklamalarda bulundu. TL varlıkların performansının yatırımcıların ilgisini Türkiye'ye doğru yönelttiğine dikkat çekti.

USDTRY…Pozitif Bir Görünüm Sergiledi…Dolar TL kuru dün 5.94 seviyesine çıkarak son 2 haftanın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın Davos zirvesinde yaptığı açıklamalarla beraber geriledi. Uysal faiz indirim alanını 2019 yılında önden yüklemeli bir şekilde kullandıklarını, 2020 yılının ilk çeyreğinde enflasyonun bir miktar yüksek seyredebileceği ve beklenen enflasyona göre pozitif reel getiri öngördükleri değerlendirmelerinde bulundu. Geçtiğimiz günlerde direnç noktası olan 5.90 seviyesini kıran Dolar TL bu seviyenin üzerindeki güçlü konumunu sürdürüyor.

EURTRY…Sabah Saatlerinde Yükseliş Eğiliminde…Euro TL kuru dün karışık bir görünüm sergileyerek 6.55 seviyelerine geriledi. TL Euro karşısındaki kayıplarının bir kısmını geri alma çabası içerisindeydi. Haftanın dördüncü işlem gününün ilk saatlerinde yükseliş eğiliminde bulunarak 6.58 seviyelerine yöneliyor.

EURUSD…ABD Çin'in Ardından Yeni Ticaret Anlaşmalarının Peşinde… Parite Çin'de ortaya çıkan korona virüsü sonrasında toparlanma çabası içerisinde. 1.11 seviyesinin altına tutunan Euro Dolar paritesi ABD Başkanı Donald Trump'ın Davos zirvesinde yaptığı açıklamaları takip etti. Trump Doların olması gerekenden daha değerli olduğunu bunun kulağa hoş geldiğini fakat imalat sektörü açısından olumlu olmadığı değerlendirmelerinde bulundu. Faizlerin düşmesi gerektiği düşüncesini yineledi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'le görüşen Trump, harika bir görüşme gerçekleştirdiklerini Avrupa Birliği'nin ABD ile masaya oturmaktan başka seçeneği olmadığını vurguladı. Trump Avrupa'nın anlaşmaya yanaşmaması halinde ithal otomobillere yönelik tarife tehdidinde bulundu. Avrupa Merkez Bankası bugün 2020 yılının ilk Para Politikası Kurulu toplantısını gerçekleştirecek. Faizlerin indirime gidilmesi beklenmemekle beraber toplantı sonrasında ECB Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları takip edilecek. Buradan gelebilecek sinyaller ve sözlü yönlendirmeler Euro Dolar paritesinin seyri açısından önemli olması beklenebilir.

XAUUSD…Ons Altında Volatilite Yükseliyor… ABD Başkanı Donald Trump Avrupa Birliği'ne ticaret anlaşmasına yanaşmamaları halinde yüzde 25'lik gümrük vergisi tehdidinde bulundu. Çin'de koronavirüs bulaşan kişi sayısı 571'e çıktı. 17 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan virüsün yayılmasını önlemek adına çalışmalara başlanıldığı açıklandı. Virüs endişeleri risk iştahını düşürmekle beraber ons altın fiyatlarına destek sağlıyor.

GLDGR…Ons Altın ve Kurdaki Hareketle Birlikte Dalgalanıyor…Altının ons fiyatındaki düşüşe karşılık Dolar TL kurundaki yükselişle birlikte 298 TL seviyelerine çıkan gram altın fiyatı, öğleden sonra Dolar TL kurunun TL lehine dönmesiyle birlikte yeniden 296 TL seviyelerine geriledi. Gram altın fiyatlarındaki oynaklık altın ve kurdaki oynaklığa paralel olarak yükseliyor.

BRENT...Risk İştahındaki Düşüşle Birlikte Petrol Fiyatları Geriledi… Çin'de ortaya çıkan korona virüsünün 2003 yılında yine Asya'da ortaya çıkan SARS virüsüne benzetilmesi ve ekonomiyi ciddi şekilde zarara uğratma potansiyelinin bulunması petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı kurmakta. Uluslararası Enerji Ajansının yılın ilk yarısında petrolde arz fazlası oluşacağına yönelik tahminlerde bulunması ve arz fazlasını "dünyanın petrolle yıkandığı" şeklinde yorumlaması geçtiğimiz günlerdeki arz aksaklıklarına yönelik endişeleri bertaraf ederken fiyatlarda geri çekilme gözlemleniyor.

SP500…Wall Street 4.Çeyrek Bilançolarını Fiyatlıyor…ABD hisse senedi piyasaları Netflix'in abone sayısının beklentilerin üzerinde gelmesi ve IBM gibi teknoloji şirketlerinin bilançolarıyla birlikte yükselişe geçti. Boeing'in teslimat takvimini ertelemesiyle birlikte bir diğer uçak şirketi olan Airbus hisseleri yükseldi. 2010 yılında 17 $'dan halka arz olan Tesla, piyasa değeri olarak Wolkswagen'i yakaladı. Trump ABD'li orta sınıf için bir vergi indirimi paketi hazırladıklarını ve bunu önümüzdeki 90 gün içerisinde açıklayacaklarını duyurdu. FED'in faizleri indirmesi gerektiği düşüncesini tekrarladı.

Kaynak: Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı