news-details

Sinema sektörüne 3.4 milyonluk destek

Kültür ve Turizm Bakanlığı yeni ve nitelikli eserlerin üretimine ve Türk sinemasının gelişimine 2020 yılında da katkı sağlamaya devam ediyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, sinema sektörü için büyük önem taşıyan desteklerle yeni ve nitelikli eserlerin üretimine katkı verilirken, genç sinemacıların sektöre adım atmalarına da imkan sağlanıyor.

Bakanlık, bu yılın ilk destekleme kurulunda ''Animasyon'', ''Proje Geliştirme'', ''Kısa Film'', ''Senaryo ve Diyalog Yazım'' ile ''Yerli Film Gösterim'' türlerinde toplam 904 başvuruyu değerlendirdi.

Sinema sektörü temsilcileri ile bakanlık temsilcisinden oluşan 8 kişilik kurulun değerlendirmesinde, 22 animasyon film yapım projesine 500 bin lira, 8 proje geliştirme tasarımına 510 bin lira, 39 kısa film yapım projesine 580 bin lira, 37 senaryo ve diyalog yazım projesine 444 bin lira ve 10 yerli film gösterim projesine 1 milyon 350 bin lira olmak üzere toplamda 3 milyon 384 bin lira destek sağlandı.

Yeni sinema kanunuyla, sinema salonlarında yeterince yer bulamayan bağımsız yerli filmlerin sinemaseverlerle buluşturulabilmesi amacıyla yeni bir destek türü olarak getirilen ''Yerli Film Gösterim Desteği'' de hayata geçirildi.

Bağımsız yerli filmlerin seyirciye ulaşabileceği sinema salonlarının sayısının arttırılmasını hedefleyen bakanlık, yılın ilk destekleme kurulunda 10 işletmecinin 12 şehirde bulunan 16 sinemasına destek verdi.

Sinema destekleri kapsamında, ilk uzun metrajlı kurgu film yapım, uzun metrajlı sinema film yapım, dağıtım ve tanıtım, ortak yapım ve çekim sonrası destek başvuruları martta, belgesel film destek başvuruları ise nisanda değerlendirilecek.


Hibya Haber Ajansı