news-details

Ekonomilerin açılması piyasalara moral vermeye devam ediyor

Virüsün yarattığı salgınla birlikte ani duruşla çöküntü yaşayan Avrupa Bölgesi ekonomisine desteğin devam etmesi adına Avrupa Merkez Bankası (AMB) dün enflasyonu hedeflenen seviyeye geri getirmek için her şeyi yapmaya kararlı olduğunu bildirdi. Banka, Almanya Anayasa Mahkemesi'nin "AMB’nin tahvil alım programının haklı sebeplerle yapıldığının kanıtlanamaması durumunda Alman yasalarına aykırı olacağı" kararına ilişkin açıklama yaptı. AMB'nin açıklamasında, Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın Aralık 2018'de AMB’nin tahvil alım planının bankanın fiyat istikrarını sağlama yetkisi dahilinde olduğuna hükmettiği hatırlatılarak, "AMB, Alman Federal Anayasa Mahkemesi'nin Kamu Sektörü Satın Alma Programı (PSPP) ile ilgili bugünkü kararını dikkate alıyor." ifadesine yer verildi. AMB’nin para politikalarının hedefinin Avro Bölgesi’nde fiyat istikrarını sağlamak olduğu vurgulan açıklamada, “Yönetim Konseyi, enflasyonun orta vadeli hedefine yükselmesini sağlamak için yetkisi dahilinde gereken her şeyi yapmaya tamamen bağlı kalıyor.” değerlendirmesinde bulunuldu.

ABD'de hane halkı borcu, bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,1 artarak 14,3 trilyon dolar oldu. Fed'in New York şubesi tarafından hazırlanan 2020'nin ilk çeyreğine ilişkin Hane Halkı Borcu ve Kredi Raporu yayımlandı. Rapora göre, Amerikalıların borcu, 2020'nin ilk çeyreğinde yüzde 1,1 artarak 14,3 trilyon dolara yükseldi. Söz konusu hane halkı borcu, yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 155 milyar dolarlık artış gösterirken, yıllık bazda 632 milyar dolarlık yükseliş kaydetti.

Brent petrolünün varili stoklardaki artışın yavaşlama işaretleri göstermesi ile 15 Nisan'dan bu yana ilk kez 30 dolar seviyesini gördü. Batı Teksas Petrolü (WTI) yüzde 18 oranında yükselerek varil başına 30,07 dolar seviyesine çıktı ve 15 Nisan tarihinden beri en yüksek seviyesini gördü. Genscape, Pazartesi günü Batı Teksas Petrolü teslimat noktası Cushing, Oklahoma'daki stoklarda sadece 1,8 milyon varil artış gerçekleştiğini raporladı. Bu artışın Mart ayının ortasından bu yana en gerçekleşen en düşük seviyeli artış olması petrol fiyatlarını destekledi.

Dün ABD'de endeksler koronavirüs salgınına karşı alınan önlemlerin gevşetilmesiyle günü yükselişle tamamladı. Kapanışta, Dow Jones endeksi 100 puanın üzerinde değer kazandı ve yüzde 0,6 artışla 23.892,30 puana yükseldi. S&P 500 endeksi yüzde 0,9 artarak 2.868,34 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,1 yükselişle 8.809,02 seviyesine yükseldi. Yeni tip koronavirüs salgınına karşı alınan önlemlerin ABD'de bazı eyaletlerde kademeli olarak gevşetilmesi ve ekonomik faaliyetin yeniden başlamasına yönelik gelişmeler, piyasalardaki iyimserliği artırdı. ABD’de dün ISM hizmet PMI verisi Mart ayındaki 52.5’ten Nisan’da 41.8’e geriledi. Böylece hizmet sektörü 2009'dan beri en büyük daralmayı kaydetti. Ayrıca ABD’de ticaret açığı yüzde 12 artarken ihracat yüzde 9.6 ile rekor düşüş kaydetti. ABD’de endekslerin gelen verilerden etkilenmeden hareketine devam ettiği gözleniyor. Avrupa Borsalarında da önlemlerin gevşetilmesiyle birlikte günün yükselişlerle tamamlandığı gözlendi. Avrupa’da endekslerin Almanya’da anayasa mahkemesinin AMB varlık alımları konusundaki aldığı karardan etkilenmediği gözlendi.

Bu sabah ABD vadelileri yatay hareket ediyor. Asya’da ise Japonya tatil. Diğer endeksler ise yine yatay-hafif pozitif hareket ediyor.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı