news-details

Ekonomiler açılmaya devam ediyor

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Ekonomilerin açılmaya devam etmesi borsa endekslerine katalizörlük etmeye devam ederken, ABD vadelileri bu sabah %0,5 civarında alıcılı. Piyasalardaki iyimserlikle birlikte hisse senedi oynaklık endeksi VIX de cuma günü kritik seviye olan 30'un altına gerilemişti. Asya borsaları da bugün pozitif bölgede seyrederlerken, TL ve Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimleri  yatay. Bu fiyatlamalar kapsamında, BIST100 endeksi güne %0,5 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir.  Geçen hafta bazı GOÜ borsalarıyla birlikte negatif ayrışan BIST100 endeksi, cuma günü de TL'deki toparlanma isteğine karşın baskı altında kaldı. Bugün de cuma gününe benzer fiyat hareketlerinin yaşanabileceğini düşünüyoruz. Endekste direnç 99,3bin, destek ise 96,4bin seviyesinde.

 
  

 

MAKROEKONOMİ

                                    
Daha çok ekonominin kademeli bir şekilde açılmaya devam etmesi, Fransa, İtalya ve İngiltere'de mart ayından bu yana salgın nedeniyle en düşük ölüm sayısının gerçekleşmesi, yayınladığı çeyreklik raporda Çin Merkez Bankası'nın ''piyasalara aşırı likidite sağlanmayacak'' ifadesini çıkarması gibi faktörlerle haftaya pozitif risk iştahıyla başlıyoruz.
 
Bu hafta Fed başkanı Powell başta olmak üzere birçok bölgesel Fed yetkilisi konuşma gerçekleştirecek. Çarşamba günü OPEC aylık petrol piyasası raporunu açıklayacak. Cuma günü ise nisan ayına ilişkin Çin sanayi üretimi ve perakende satışlar izlenecek. ABD-Çin yetkililerinin bu hafta birinci faz ticaret anlaşmasının uygulanmasına ilişkin görüşmeleri önemli olabilir. Mısır, Meksika ve Yeni Zelanda'nın faiz kararları bulunmakta. Yurt içinde bugün şubat dönemi işsizlik oranı ve Hazine ihaleleri, çarşamba günü cari işlemler dengesi, perşembe günü sanayi üretimi, cuma günü konut satışları, merkezi yönetim bütçe dengesi ve TCMB beklenti anketi açıklanacak.
 
Cuma günü piyasaların, Fed'den negatif faiz fiyatlaması yaptığını dile getirmiştik. Fed yetkilerinin negatif faize dair olası açıklamaları yakından izlenecektir. Cuma günü ABD tarım dışı istihdam 20,5 milyon kişi azaldı, böylelikle %14,7 ile savaş sonrası ABD tarihinin en yüksek işsizlik oranına ulaşılmış oldu.
  • Veriye bakıldığında her sektörde iş kaybı olurken özellikle hizmet sektörünün etkilendiği görülmekte. Birçok eyalette normalleşme adımları atılmakta fakat hizmet sektöründe artık insanların tedbirlerini artırması da kısa vadede istihdamın hızlı yükselmesini engelleyecektir. Data da ilginç noktalardan biri de sağlık sektöründeki 1,5 milyonluk azalma. Son olarak, data nisan ayını kısmi içermekte, mayıs ayında işsizlik rakamının %20'lerin üzerine çıkması beklenmekte.
ABD imalat sektörü için önemli eyaletlerden olan Kaliforniya, Michigan ve Ohio mayıs ayıyla birlikte ekonomilerini açmayı planlıyor. Normalleşme adımları öncesinde cuma günü dip durumu resmedecek nisan ayı perakende satışlar verisi açıklanacak. Martta aylık %8,7 düşmüştü. Nisan ayı itibarıyla salgının merkezi haline gelen ABD'de bunun neticesinde tedbirler artmıştı ve tüketici harcamaları hem işyeri kapanmaları sebebiyle hem de işsiz sayısının artması sonucu düştü. Bu durumun da perakende satışlar verisine bu ay ve bundan sonraki aylarda da olumsuz yansıması beklenmekte. Beklentiler bu ay için %11 düşüş yönünde. Ayrıca cuma günü nisan ayı sanayi üretimi verisi de açıklanacak. Öncü PMI verilerinde ve çeşitli bölgesel Fed anketleri nisan ayı için olumsuz bir tablo çizmiş ve son küresel ekonomik krizden daha büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu göstermişti. Ayrıca salı günü enflasyon verisi açıklanacak. Azalan talep ve düşük petrol fiyatlarının yıllık enflasyonu %1,5'ten %0,4'e çekmesi beklenmekte.    
   
Avrupa tarafında ise çarşamba günü Almanya'nın, cuma günü ise İngiltere'nin öncü GSYH büyüme verisi takip edilecek. 1.çeyreğe ilişkin ekonomik hasarın ne kadar olduğuna dair fikir verecek. Beklentiler iki ülke içinde çeyreklik bazda %2'nin üzerinde daralma olması yönünde fakat 2. çeyrekteki GDP rakamlarının 1.çeyreğe göre çok daha kötü olması beklenmekte. Çarşamba günü Euro Bölgesi mart ayı sanayi üretim datası açıklanacak. Kapanmaların şiddetlendiği mart ayında sanayi üretiminde yaklaşık %12 daralma beklenmekte.
 
Çin tarafında data yoğun bir hafta bizi beklemekte. Çin'den son gelen PMI verileri tatmin edici olmadı ve 2.çeyrek büyümesinin seyri konusunda endişelere sebep oldu. Çin'de karantina tedbirleri yumuşamasına rağmen, dünyadaki küresel ticaret hacminin daralması sebebiyle Çin beklediği toparlanmayı henüz gerçekleştirememekte. Bu hafta Çin'le ilgili nisan ayı sabit sermaye yatırımları, sanayi üretimi, perakende satışlar, istihdam ve kredi verileri izlenecek ve Çin ekonomisinin gidişatına dair ipucu aranacak. Ayrıca Malezya ve Japonya'nın öncü 1.çeyrek büyüme verileri ve Hong Kong'un nihai büyüme verisi açıklanacak. Ek olarak salgının küresel ticarete etkilerini görmek açısından Endonezya ve Hindistan ticaret dataları da önemli olacak. Salı günü Çin nisan ayı enflasyon verisi açıklanacak, dünyadaki deflasyonist baskıya benzer şekilde enflasyon rakamlarının gerilemesi beklenmekte. Yıllık ÜFE'nin -%1,5'ten -%2,6'ya, yıllık TÜFE'ninse %4,3'ten %3,7'ye gerilemesi beklenmekte.
 
Yurt içinde ise veri yoğun bir hafta bizleri beklemekte. Pazartesi günü şubat dönemi işsizlik oranı, çarşamba günü cari işlemler dengesi, perşembe günü sanayi üretimi, cuma günü konut satışları, merkezi yönetim bütçe dengesi ve TCMB beklenti anketi açıklanacak.
 
Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı, ocak döneminde (Aralık 2019, Ocak 2020 ve Şubat 2020 aylarını kapsamakta) %13'ten %12,6'ya gerileyerek Kasım 2018'den beri en düşük seviyesinde gerçekleşmişti. Veri aslında koronavirüsün etkilerinin pek fazla hissedilmediği son istihdam verisi olmuştu çünkü işsizlik verileri ortalama açıklanıyor. Ekonomik aktivitenin iyi seyrettiği ocak ve şubat ayı bugün açıklanacak veride yer alırken, mart ayının etkisi de bu veride görülebilecek. Mart ayı ortalarından itibaren salgına ilişkin tedbirler artmıştı. Hükümet'in bu kapsamda istihdama yönelik attığı adımların işsizlik rakamlarına etkisini de görebileceğiz. Nisan ayı İŞKUR verilerine baktığımızda kayıtlı işsiz sayısında anlamlı bir değişiklik görememekteyiz.

Çarşamba günü ise mart ayına ilişkin cari işlemler dengesi açıklanacak. Şubat ayı cari işlemler 1,23 milyar dolar açık vermişti, enerji ve altın hariç cari denge ise 2,6 milyar dolar fazla vermişti. Mart ayında beklenti cari dengenin yaklaşık 4 milyar açık vermesi yönünde. Sert gerileyen petrol fiyatları enerji ithalatımızı aşağı çeken bir faktör olmaya devam ederken, küresel salgının etkisiyle ihracat ve başta turizm olmak üzere hizmet gelirleri ise baskı altında kalmakta. Yurt içi talep ise ithalatımızı baskılayacak bir diğer unsur olarak öne çıkmakta. Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre martta ihracat, geçen yılın aynı ayına göre %17,8 gerileyerek 13,4 milyar dolar olurken, ithalat %3,1 artışla 18,8 milyar dolara yükseldi.  Söz konusu dönemde dış ticaret açığı da yıllık %182 artışla 5,4 milyar dolar seviyesine yükseldi. Mart ayında uçuş kısıtlamalarının etkisiyle turizm gelirlerinde de aşağı yönlü baskı belirginleşecektir. DHMİ istatistiklerine göre dış hat yolcu sayısı mart ayında aylık 2.857 bin kişi düştü.

Perşembe günü mart ayı sanayi üretimi verisi açıklanacak. Şubat ayında sanayi üretimi, yıllık olarak %7,2 artış beklentisinin hafif üstünde %7,5 artış sergilemişti. İmalat PMI'ın, şubat ayında 52,4 ile 2 yılın zirvesine çıkması ve şubat ayı reel kesim güven endeksinin Mayıs 2018'den bu yana en yüksek seviyesinde bulunması şubat ayı sanayi üretimine yansımıştı fakat mart ayıyla birlikte reel kesim güven ve ekonomik güven endeksindeki düşüş ve özellikle daralma bölgesine geçen ISO imalat PMI ise sanayi üretimindeki büyüme momentumunun hız keseceğini düşündürmekte. Nisan ayında da bu parametrelerde daha belirgin bozulmalar görmekteyiz. Mart ayında sanayi üretiminde düşüş olabilir ve bu trend nisan ayı ile belirginleşecektir fakat yılın ikinci yarısından itibaren normalleşme ile sanayi üretiminde artış beklenebilir.
 
Cuma günü mayıs ayına ilişkin TCMB Beklenti Anketi yayınlanacak. Nisan anketinde katılımcılar küresel büyümenin salgın nedeniyle baskı altında kalmasının da etkisiyle Türkiye'nin bu yıla ilişkin büyüme tahminini aşağı yönlü sert bir şekilde revize etmişti. Arz ve talep endişeleriyle sert gerileyen petrol fiyatlarını, iç talep ve turizm gelişmelerini de dikkate alan katılımcılar enflasyon ve cari denge beklentilerinde de değişikliğe gitmişlerdi. Anket katılımcıları, dünyada artan dolar talebiyle gelişmekte olan ülke para birimlerine benzer şekilde baskı altında olan USD/TL kuru tahminin, yıl sonunda 6,93 seviyesine yükseltmişti. Seyahat gelirlerindeki keskin düşüş beklentisi ile ihracatımızdaki olası baskıya karşın enerji ithalatı ve zayıf iç talep kaynaklı toplam ithalatımızın baskı altında olmasıyla anket katılımcıları, cari açık beklentilerini 6,1 milyar USD seviyesine, yıl sonu büyüme beklentisi anket katılımcılarınca %3,33 seviyesinden %-0,60 seviyesine revize etmişlerdi.
 
Cuma günü Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi açıklanacak. Bütçe dengesi, mart ayında 43,7 milyar TL açık vererek, bütçe açığı GSYH'ye oranı %2,7 seviyesine gelmişti. Cuma günü açıklanan verilere göre Hazine nakit dengesi nisan ayında 46,2 milyar TL açık verdi. Hazine öngörülerle uyumlu olarak borçlanma miktarını artırmakta. Nisan ayında 53,2 milyar TL nette borçlandı. Son 4 ayın toplam miktarı ise 116,5 milyar TL oldu. Koronavirüs salgınının etkisiyle yavaşlamaya başlayan ekonomik aktivite ile ertelenen ve azalan vergilerin bütçeye nisan ayında baskı yapması beklenecektir. Harcamaların ise olağanüstü durumun varlığı nedeniyle kısmi arttığını, bu görüntü ışığında da bütçe dengesi /GSYH oranının %3'e doğru hareketini kısa vadede hızlandırabileceğini düşünebiliriz. Bununla birlikte küresel ekonomi ve yurt içi ekonomi en kötüyü geride bırakıp toparlanmaya başladıkça başta vergi gelirleri olmak üzere gelirlerdeki toparlanma ile kayıpların kısmi telafi edilebileceğini düşünüyoruz.


ŞİRKET HABERLERİ 

AG Anadolu Grubu Holding (AGHOL, Nötr): Şirket'in 1Ç2020'deki ana ortaklık net dönem zararı 355,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket geçen yılın aynı döneminde 400,6mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştı. Şirket'in bu çeyrekteki satış gelirleri Migros'un Mayıs 2019'dan itibaren konsolide edilmesinin de katkısıyla geçen yılın aynı dönemine göre %135,1 oranında artarak 12.443mn TL'ye yükselmiştir. Satış maliyeti %136,7 oranında artan Şirket'in 1Ç2020'deki brüt karı da geçen yılın ilk çeyreğinde göre %131,1 oranında artmış ve 3.315mn TL olmuştur. Operasyonel giderleri %119,3 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 157,1mn TL gider kaydetmiştir. Ayrıca iştiraklerden giderler 1Ç2019'daki 152,4mn TL'den 70,7mn TL'ye gerilemiştir. Bunlara bağlı olarak faaliyet zararı %71,3 oranında azalmış ve 31,7mn TL'ye gerilemiştir. Yatırım faaliyetlerinden 1Ç2019'daki 6,4mn TL'lik gidere karşın 1Ç2020'de kur farkı geliri kaynaklı 243,1mn TL gelir kaydedilmiş ve finansman öncesi kar 211,5mn TL olmuştur. Finansman tarafında ise 893,6mn TL gider kaydedilmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak vergi öncesi zarar 682,2mn TL olurken, 30,7mn TL vergi gideri sonrası şirketin ana ortaklığa düşen net dönem zararı 355,4mn TL olmuştur.

Deva Holding (DEVA, Pozitif): Şirket'in 1Ç2020'deki net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %149 oranında artmış ve 161,8mn TL'ye yükselmiştir. Şirket'in ilk çeyrekteki satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %52,2 oranında artarak 484,1mn TL'ye yükselmiştir. Satış maliyeti %46,3 oranında artan Şirket'in 1Ç2020'deki brüt karı da geçen yılın ilk çeyreğine göre %57,7 oranında artmış ve 261,5mn TL olmuştur. Operasyonel giderleri %29,3 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 31,4mn TL gelir kaydetmiştir. Buna bağlı olarak faaliyet karı %98 oranında artmış ve 188,9mn TL olmuştur. Finansman tarafında ise 26,7mn TL gider kaydedilmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak vergi öncesi karı 162,9mn TL olmuştur. 1,1mn TL vergi gideri sonrası şirketin net dönem karı 161,8mn TL olmuştur.

İş Bankası (ISCTR, Nötr):  İş Bankası'nın 2020 yılının ilk çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğine göre %37,0 oranında azalarak 1.456mn TL'ye gerilemiş ve hem bizim beklentimiz olan 1.528mn TL, hem de piyasa beklentisi olan 1.675mn TL'nin altında gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada karşılıkların beklentimizden yüksek gelmesi etkili olmuştur. Bu çeyrekteki net kar rakamı bir önceki yılın ilk çeyreğinde göre ise önemli bir değişim göstermemiştir. Ayrıntılar için tıklayınız…

Vakıfbank (VAKBN, Sınırlı Pozitif): Vakıfbank'ın 2020 yılının ilk çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %34, bir önceki yılın ilk çeyreğine göre ise %163,5 oranında artarak 1.716mn TL'ye yükselmiş ve hem beklentimiz olan 1.645mn TL, hem de piyasa beklentisi olan 1.607mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada bu çeyrekte temettü geliri kaydedilmesi etkili olmuştur. Ayrıntılar için tıklayınız…

Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): 06.08.2019 tarihli özel durum açıklamasına istinaden, Şirketin %99,7 hissedarı olduğu Zorlu Solar Pakistan Limited'te ("Zorlu Solar Pakistan") sahibi olduğu 9.970 PKR (Pakistan Rupisi) nominal değerli payların tamamının %100 bağlı ortaklığı Zorlu Enerji Asia Holding Limited şirketine nominal değeri üzerinden devredilmesine ilişkin ilgili izin ve onaylar alınmış olup, devir işlemleri başlatılmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Reuters, bankacılık kaynaklarına dayandırdığı haberinde Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'a toplamda yaklaşık 20 milyar liralık sermaye enjeksiyonu planlandığını aktardı.

Otomotiv: Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre koronavirüs önlemleri kapsamında fabrikaların çoğunlukla faaliyet göstermediği nisan ayında otomotiv üretimi yıllık %91 düşerek 11.164 adete geriledi. Otomobil üretimi nisanda %88 düşüşle 9.661 adet olarak gerçekleşti. Ocak-Nisan sektör toplam üretimi %28, otomobil üretimi ise %24 geriledi. Toplam ihracat nisanda adet bazında %90, otomobil ihracatı ise %86 düştü.Değer bazında ihracat ise toplamda %77 düşüşle 614,4 milyon dolar, otomobil ihracatı ise %86 düşüşle 131,6 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kaynak: Bloomberg

DiĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Banvit (BANVT, Negatif): Şirket 2020 yılının ilk çeyreğinde 34,2mn TL net dönem zararı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde Banvit 13,6mn TL net dönem zararı kaydetmişti. Satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,9 oranında artan şirketin, satış maliyetleri ise %12,4 oranında artmış ve buna bağlı olarak brüt kar da %44,2 oranında gerileyerek 49,4mn TL'ye gerilemiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler %11,9 oranında azalırken, diğer faaliyetlerden 12,6mn TL gider kaydedilmiş ve bunlara bağlı olarak 1Ç2019'daki 0,6mn TL'lik faaliyet karından 1Ç2020'de 22,7mn TL faaliyet zararına geçilmiştir. 16,1mn TL'lik finansman gideri sonrasında vergi öncesi zarar 38,8mn TL'ye yükselirken, 4,6mn TL'lik vergi gideri ardından şirketin net dönem zararı 34,2mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Jantsa (JANTS, Sınırlı Pozitif): Jantsa'nın 2020 yılı 1. çeyrek net dönem karı 24,8mn TL ile 1Ç2019'un %46,5 üzerinde gerçekleşmiştir. Şirketin satış gelirleri 1. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %18,8 oranında artmış ve 146,1mn TL'ye gerilemiştir. Satışların maliyeti ise aynı dönemde %21,7 oranında artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar %9,4 artışla 32,2mn TL olurken, brüt kar marjı 1,9 puan azalışla %22 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise 1Ç2019'a göre %30,4 artmış ve 13,8mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden gelirler 1,6mn TL'den 6,4mn TL'ye yükselmiştir. Böylece 1Ç2020'deki faaliyet karı %21 artışla 24,7mn TL'ye ulaşmıştır. Faaliyet kar marjı da 0,3 puan artışla %16,9 olmuştur. 0,5mn TL'lik net finansman giderleri ve 0,7mn TL'lik vergi geliri sonrasında ilk çeyrek net dönem karı 24,8mn TL'yi göstermiştir. Net kar marjı da 3,2 puanlık artışla %17 olarak hesaplanmaktadır.

RTA Laboratuvarları (RTALB, Nötr): Şirketin Kayıtlı Sermaye tavanının 50mn TL den 100mn TL'ye arttırılmasına, ana sözleşmenin 6.nci maddesinin tadiline, Mevcudun oy birliği ile karar verilmiştir.
 
FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,37 seviyesinde sabit kaldı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 175,7 milyar TL ile 145,4 milyar TL'si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 30,3 milyar TL'si %7,75'den piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirlerin ve karantina uygulamalarının ABD'de bazı eyaletlerde ve Avrupa ülkelerinde kademeli olarak gevşetilmeye başlanmasının yanında, ABD ile Çin'in, ticaret müzakerelerine ilişkin olumlu hamlelerinin etkisiyle risk iştahının artmasıyla ABD 10 yıllıklarının faizlerinin %0,70 seviyesine doğru yükseldiği gözleniyor.
 
Yurt içi tahvil piyasasında, küresel çapta risk iştahının canlanması, doların kısmi zayıflaması ve TL dahil birçok GOÜ para biriminin dolar karşısında değer kazanmasının etkisiyle, cuma günü verim eğrisinin kısa tarafında 10-15 baz puanlık düşüş izlenirken, uzun tarafta ise yatay seyir gerçekleşti. Şubat 2021 vadeli kağıdın faizi günlük bazda 10 baz puanlık düşüşle %8,25 seviyesine gerilerken, Eylül 2021 vadeli kağıdın faizi günlük bazda 15 baz puanlık düşüşle %8,96 seviyesine geriledi.
 
Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün 2 tahvil ihalesi gerçekleştirecek. Buna göre, yapılacak birinci ihalede 1 yıl vadeli, sabit kuponlu devlet tahvili yeniden ihraç edilecek. Hazine, bugün yapacağı ikinci ihalede ise 7 yıl vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli, değişken faizli devlet tahvilinin ilk ihracını gerçekleştirecek.

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak: Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı