news-details

''Tarih'' değişiyor

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 15 bin yıllık Göbeklitepe'den 3 bin yıl daha eski bir yerleşim yeri bulduklarını söyledi.

Ersoy, bir televizyon kanalında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında, bugünden itibaren turizm işletmelerinin askıdaki çalışma dönemi için, kısa dönem çalışma programına bakanlığın sitesinden başvurabileceğini bildirdi.

Ersoy, özel tiyatrolara verdikleri destek limitlerini yukarıya çektiklerini ve destekledikleri tiyatro sayısını da arttırdıklarına işaret ederek, ''Tiyatro sayısıyla ilgili de bir çalışma yaptık, internet sitemizde bir sayfa açtık ve bize başvurmalarını talep ettik. 130 tane tiyatro salonu, toplamda ise 400 tane, fakat çalışan sayısına baktığımızda 300 tane. Yani şirketine baktığımız zaman ticaret firması çıkabiliyor. Biz onları şimdi tamamen kayıtlı hale getirmek ve onlara yeni teşvikler yaratmak istiyoruz. Sahnenin büyüklüğü, çalıştırdığı insan sayılarına bakarak bir destek paketi 2 hafta içerisinde hayata geçirilecek. Tiyatrolara da tiyatro belgesi ve işletme belgesi verilecek.'' dedi.

Sanal müze.gov.tr platformunu da hayata geçirdiklerini aktaran Ersoy, ''Birçok müzeye buradan ulaşabilirsiniz. Bunların sayısını da arttırmaya devam edeceğiz. Sadece müzelerle de sınırlı kalmadık. Kütüphanelerle ilgili e-kitap ve konuşan kitaplık gibi uygulamaları da hayata geçirdik ve kullanıcıya açmış bulunduk.'' diye konuştu.

- Göbeklitepe'den daha eski yerleşim tespit edildi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Göbeklitepe'nin tarihin sıfır noktası olarak kendilerinim reklam ve tanıtım yüzü olduğunu söyledi.

Ersoy, şöyle konuştu:

''Daha da ilginci 35 bin metre ileride, 15 bin yıllık Göbeklitepe'den 3 bin yıl daha eski bir şey bulduk. Yeni bulunan yerin adı Karahantepe. O da Göbeklitepe gibi bir tapınak ve hatta Göbeklitepe'deki sütunların daha da büyükleri ve eskileri var orada. Göbeklitepe'den 3 bin yıl daha eski bir yerleşim yeri. Yeni bulunan Karahantepe, Göbeklitepe'ye benzer bir tapınak olmakla beraber Karahantepe'de bulunan sütunlar daha büyük ve daha eski.''


Hibya Haber Ajansı