news-details

Günlük bülten

BIST100…Endeks geçtiğimiz hafta 99 bin seviyesinde başladığı haftayı 101 bin seviyesinden tamamladı. ABD’de ilaç, Avrupa’da ise bankalara yönelik iyi haberle birlikte alıcılı bir seyir izledi. Perşembe günü 102 bin seviyesine çıktıktan sonra risk iştahı ABD’den gelen işsizlik maaşı başvuruları verisiyle tersine döndü. Piyasa Mayıs ayında koronavirüsün ekonomik etkilerine daha çok odaklanacak. Bir yandan da şirket bilançoları takip edilmeye devam edecek. Bugünün gündeminde yurt içinde Tüketici Enflasyonu ve İmalat PMI verileri öne çıkacak. Yeni işlem gününde ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun virüsün Çin’de laboratuvarda üretildiğine dair kanıtların olduğunu söylemesi üzerine Asya piyasalarında satıcılı bir görünüm var, ABD ve Avrupa hisse senedi vadelileri ekside. Endeksin risk iştahındaki zayıflamaya bağlı olarak yeni haftaya ekside başlaması beklenebilir.

 

 

USDTRY…TCMB geçtiğimiz Perşembe yıl sonu tüketici enflasyonunu aşağı yönlü revize etti. Yeni faiz indirimi için alan açtı. Piyasalar bugün yurt içi enflasyon verisini takip edecek. Dolar TL kuru sabah saatlerinde 7.02 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURTRY…Euro yeni haftaya global bazda değer kaybıyla başlarken Euro TL kuru sabah saatlerinde 7.67 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURUSD… Geçtiğimiz hafta FED ve Avrupa Merkez Bankası’nın toplantıları takip edildi. Lagarde yeni hamlelerin gelebileceğinin işaretini verdi. Yeni bir uzun vadeli pandemi refinansman programını duyurdu. Varlık alımlarının esnek bir şekilde devam edeceğini vurguladı. ABD Merkez Bankası kanadında ise oyun değiştirici bir karar yoktu. Merkez Bankalarının yanı sıra makroekonomik veriler de takip edilmeye devam ediyor. Kişisel tüketim harcamaları beklentilerin üzerinde geriledi. ABD’nin ardından Euro bölgesi de ilk çeyrekte beklentilerin üzerinde küçüldü. ABD’de işsizlik maaşı başvuruları bir önceki haftaya göre 3.84 milyon daha artış gösterdi. Böylece son 6 haftadaki başvurular 30 milyonun üzerine çıktı. Euro Dolar paritesi yeni haftada risk iştahında zayıflamaya bağlı olarak geriledi. ABD virüsün pandemiye dönüşmesinden Çin’i sorumlu tutuyor.

 

 

XAUUSD…Ons altın yeni haftada kritik 1700 $ seviyelerinde işlem görüyor. Mayıs ayında ülke ekonomilerinin yavaş yavaş açılacak olması piyasadaki risk iştahına destek sağlayabilir. Buna bağlı olarak altının ons fiyatında momentum kaybı beklenebilir.

 

 

GLDGR…Yeni haftanın ilk saatlerinde altının ons fiyatı ve Dolar TL kurundaki yatay harekete paralel olarak 384 TL seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

BRENT...ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun açıklamaları sonrasında ABD ve Çin arasındaki ilişkiler yeniden gerilmeye başladı. Brent petrolün varil fiyatı talep endişelerinin ağır basmasıyla %1.2’ye yakın geriledi. Yeni haftanın ilk işlem gününde 24 $ seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

S&P500… ABD hisse senedi piyasaları geçtiğimiz haftanın son işlem gününde kazançlarının bir kısmını silerek 2800 puan seviyelerine geriledi. Geçtiğimiz hafta FED toplantısında yeni bir karar içermediği için oyun değiştirici bir etkisi olmadı. Negatif faizlere geçilmeyeceğine yönelik beklentiler kuvvetlendi. ABD’de 1.çeyrek bilançoları takip edilmeye devam ediliyor. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun virüsün laboratuvarda üretildiğine dair kanıtların olduğunu söylemesi sonrasında ABD ve Çin arasındaki tansiyon yükseldi. ABD vadelileri yeni haftada risk iştahında düşüşe bağlı olarak eksi bölgede bulunuyor.

Kaynak:(Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı