news-details

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Ayın ilk işlem gününde ABD endeksleri %3 civarında satış gördü. Dün seans sonrasında bilanço açıklayan Apple ve Amazon’da karlılığın azalması ve maliyet artışına dikkat çekilmesi hisselerin satıcılı kapanış yapmasının yanı sıra, majör endeksleri de baskıladı. Apple’ın yılın geri kalanı için 10 seneden sonra ilk kez beklenti açıklamaması piyasa tarafından olumsuz değerlendirildi.

ABD tarafında Markit İmalat Nisan verisinin son revizyonu 36.7 beklentisinin altında 36.1 olarak açıklandı. ISM İmalat Nisan verisi ise 36 beklentisinin üzerinde 41.5 olarak açıklansa da, 30 seviyesinde açıklanması beklenen yeni siparişler 27.1 seviyesinde kaldı. Gün içinde bilançolarını açıklayan Chevron ve Exxon’da da her iki şirketin de sermaye harcamalarında kesintiye gidecek olması, Chevron’un elindeki kuyuların %60’ında üretimi askıya alacak olması dikkat çekti.

Dow Jones endeksi, %2.6 değer kaybıyla 23724 seviyesinde haftayı kapattı. Hammadde sektörü %7.5, endüstriyeller ve enerji %4.3 geriledi. Tüm sektörler satıcılı bölgede kapanış yaptı. WalMart’taki %1’e yakın prim hariç, endeksteki tüm hisseler, değer kaybı kaydetti. Dow Inc, %7.5, Exxon %7.2, Boeing %5.4, Caterpillar %4.7 geriledi. S&P 500 endeksi %2.8 değer kaybıyla 2830 seviyesinde kapanış yaptı. Enerji ve keyfi tüketim sırasıyla %6 ve %4.6 gerileyerek, endekste en fazla değer kaybeden sektörler oldu. Tüm sektörlerde satıcılı kapanış yapıldı. Carnival %12, American Airlines %11, United Airlines %10 geriledi. Nasdaq comp. %3.2 satışla 8605 seviyesinden işlem gününü sonlandırdı.

Avrupa endeksleri İngiltere hariç, İşçi Bayramı sebebiyle kapalıydı. FTSE 100 %2.3 değer kaybıyla 5763 seviyesinde haftayı kapattı. Enerji %6, ham madde sektörü %2.9 geriledi.

Pazartesi günü ABD tarafında Mart ayı fabrika siparişleri, ve dayanıklı mal siparişlerinin son revizyonu açıklanacak. Önümüzdeki haftanın bilanço açıklamaları arasında, Disney, Raytheon Tech ve General Motors öne çıkıyor.

Kaynak: İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı