news-details

Türkiye’de Geniş Tanımlı İşsiz Sayısı Lübanın Nüfusunu Geride Bıraktı

AKP kurmaylarının ve Damat Bakan Albayrağ'ın türbülanstan çıktık şahlanış dönemine girdik demesine rağmen ülke ekonomik krizin etkisinde her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Son işsizlik verileri AKP iktidarının son bir yılda ülkeyi nereye sürüklediğinin en büyük kanıtıdır.
Mayıs 2018'de 3 milyon 136 bin olan mevsim etkisinden arındırılmamış dar tanımlı işsiz sayısı Mayıs 2019'da 1 milyon 21 bin artarak 4 milyon 157 bine yükseldi. Mevsim etkisinden arındırılmamış işsizlik oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 3,1 puan artarak yüzde 12,8 olarak gerçekleşti. AKP iktidarının çarpık ekonomi anlayışının neticesi olarak ülke de işsiz sayısı bir yılda neredeyse Sakarya ili nüfusu kadar arttı. Ayrıca Türkiye'de geniş tanımlı işsiz sayısı ise 7 milyonu aşmıştır. Türkiye'de geniş tanımlı işsiz sayısı 6 milyonluk nüfusu ile Lübnan'ı geride bırakmıştır.
İŞKUR verilerine göre ise bu yılın ilk 6 ayında ortaya çıkan tablo ülkenin içinde bulunduğu vahameti adeta gözler önüne sermektedir. İŞKUR istatistiklerine göre Ocak 2019 yılında kayıtlı işsiz sayısı 3.775.660 kişi iken bu oran Haziran ayında 4.417.814 kişiye yükselmiştir. Yani yılın ilk 6 ayında işsiz sayısı İŞKUR'A göre 642 bin kişi artmıştır.
BİZİ KISKANAN AB ÜLKERİNDE İŞSİZLİK SON YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNİ YAŞIYOR
Avrupa İstatistik Ofisi (verilerine göre, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde nisanda yüzde 7,6 seviyesinde olan mevsimsellikten arındırılmış işsizlik, mayısta yüzde 7,5'e indi. Böylece işsizlik, Temmuz 2008'den bu yana görülen en düşük seviyede gerçekleşti.
Bazı AB ülkelerinde mayıs ayı işsizlik verileri;
Çek Cumhuriyeti % 2,2
Almanya % 3,1
Hollanda % 3,3
Belçika % 5,6
Portekiz % 6,7
Fransa % 8,7
İtalya % 9,7

Euro bölgesi ekonomik krizinin birinci dereceden etkilediği İtalya ve Portekiz gibi ülkeler işsizlik oranlarını hızla düşürürken, iktidarın kriz bizi etkilemez dünyanın en büyük 3. Ekonomisi biziz açıklamalarının gerçeklikle alakasının olmadığı resmi verilerce kanıtlanmıştır. Ekonomik krizin etkisini gösterdiği İspanya'da 2018 yılında işsizlik oranları % 16,4 iken son verilere göre İspanya işsizliği % 14 seviyesine düşürmeyi başarmıştır.
AB ülkelerinde kamu istihdamının arttırılmasına yönelik istihdam paketlerinin hızlandırılması, kamu teşviklerinin işsizliği azaltılması yönünde kullandırılması, sanayii üretiminin atması ve çarpık özelleştirme politikalarının uygulanmaması AB ülkelerinde işsizliğin azalmasında önemli rol oynamaktadır.
Ekonomik Kriz istihdamda azalışı tetiklerken Türkiye Cumhuriyet tarihinin belki de en büyük işsizlik problemini yakıcı bir şekilde hissetmeye ne yazık ki devam ediyor.Türkiye'de işsizliğin sürekli olarak artmasında ki asıl etken iktidarın özellikle başkanlık sistemi ile plansız, tüketime dayanan ve üretimden yoksun ekonomi politikalarının uygulanmasıdır. AKP iktidarının yer altı yer üstü tüm kamuya ait varlıkları özelleştirmesi ve üretimi yok sayan politikaları işsizliğin artmasında en önemli Sanayi üretim endeksi haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,6 düşüş gösterdiği düşünüldüğünde Türkiye'de işsizlik oranlarının yakın dönemde azalmasından ziyade daha da artacağını göstermektedir. Bizi kıskanan AB üyesi ülkeler ile aramızda ki fark; AB ülkelerinin kamu istihdamını teşvik etmesi ve
üretime dayanan ekonomi politikaları ile işsizliği azaltması iken bizde ise tam tersinin yaşanması ve işsizliğin artık çözülemeyecek toplumsal bir sorun haline gelmesidir.
AKP GENÇLERİN GELECEĞİNİ ÇALIYOR, KADINLARI İŞGÜCÜNDEN DIŞLIYOR
TÜİK verilerine göre genç işsizliği geçen yıla göre 5,5 puan artış ile yüzde % 23,3'e yükselerek rekor seviyeye ulaşmıştır. TÜİK verilerine göre ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı ise %24 ile korkunç bir orana yükselmiştir.
AB üyesi ülkeler de ortalama genç işsizliği yüzde 15 civarında iken Türkiye AB ülkeleri arasında genç işsizliğin İzlanda'dan sonra sürekli olarak arttığı ikinci ülkedir.
Türkiye'ye oranla genç işsizliği yüksek olduğu ülkeler özellikle 2008 küresel finans birinci dereceden etkilenen ülkelerdir. Bu ülkeler; Yunanistan, İspanya ve Portekiz'dir. Lakin bu ülkeler genç işsizlik oranlarını istikrarlı bir şekilde azaltmayı başarırken, Türkiye'de genç işsizlik oranları istikrarlı bir şekilde artmaktadır. Türkiye'de genç işsizlik oranı 2015 yılında %18,6 oranında iken 4 yılda 4,7 puan artışla % 23,3 e yükselmiştir.
İspanya 2106 yılında yüzde 44,4 olan genç işsizliği 2017 yılı içerisinde yüzde 38,6'ya
Yunanistan 2016 yılında yüzde yüzde 47 olan genç işsizliği 2017 yılında yüzde 42'ye
Portekiz 2016 yılında yüzde 31 olan genç işsizliği yüzde 23,3' e düşürmüş durumdadır.
Kadın işsizliği artıyor, kadınlar istihdamdan dışlanıyor
Kadın işsizlik oranlarında artış geçen yıldan bugüne devam ediyor. TÜİK verilerine göre Kadın işsizliği yüzde 12,4'ten yüzde 14,9'a yükselirken, genç kadın işsizliği yüzde 23,2'den yüzde 27'ye yükselmiştir. AKP iktidarında kadınların iş gücü piyasasında hızlı bir şekilde uzaklaştırıldığı bu veriler ile ortaya çıkmaktadır.
İŞKUR verilerine geçen yıl Haziran ayında 1 milyon 343 bin olan işsiz kadın sayısı bu yıl haziran ayında 2 milyon 231 bin kişiye yükselmiştir. Ekonomik kriz son bir yılda en çok kadınları etkilemiş 888 bin kadın işinden olmuştur.
Ayrıca Türkiye OECD ülkeleri arasında kadınların iş gücüne katılım oranının en düşük olduğu ülke konumundadır. TÜİK'in son verisine göre Türkiye'de kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 34,4 seviyesindedir. Kadınların iş gücüne katılım oranlarına göre Türkiye'yi, yüzde 43 ile Meksika, yüzde 44,7 ile Yunanistan izlemektedir.
CHP Basin Birimi