news-details

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? ABD’de açıklanan makroekonomik veriler eşliğinde alıcı seyir etkili oldu. ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisi Aralık’ta 205 bin artış beklentisine kıyasla 223 bin olarak açıklandı. Ortalama saatlik kazançlarda ise yıllık bazda %5 artış beklentisinin altında %4,6 seviyesinde gerçekleşti.

Aralık ayı işsizlik oranı ise piyasa beklentisi olan %3,7’nin altında %3,5 olarak açıklandı. Her ne kadar istihdam artışı güçlü gerçekleşmiş olsa da, piyasalardaki görünümde beklentinin altında gerçekleşen ortalama saatlik kazançlar verisinin etkili olduğunu gözlemliyoruz. S&P 500 endeksi %2,28 değer kazanarak 3.895,08 seviyesinden kapanırken; S&P 500 endeksinde tüm sektörler değer kazandığı günde, en yüksek değer kazancı %3,89 ile ham madde sektörü olurken, en az değer kazancı %0,89 ile sağlık sektöründe oldu.

Dow Jones endeksi %2,13 değer kazanırken, Nasdaq endeksi ise %2,56 değer kazandı. Bloomberg’un yayımladığı habere göre Elon Musk’ın yönetimi altında Twitter’da işten çıkarmalar devam ediyor. Dublin ve Singapur ofislerinde yaşanan işten çıkarmalarda, Asya-Pasifik bölgesi dürüstlük ilkeleri departmanı başkanı Nur Azhar Bin Ayob ve gelir politikaları direktörü Analuisa Dominguez işten çıkarılanlar arasında olduğu belirtildi.

Avrupa borsalarında ABD’den gelen verilerin ve beklentilerin altında %9,2 seviyesinde açıklanan enflasyon verisinin etkisi ile pozitif seyir görüldü. Almanya’da DAX endeksi %1,20 yükselerek 14.610,02 puana, Fransa’da CAC 40 endeksi %1,47 değer kazancı ile 6.860,95 seviyesine yükseldi. İngiltere’de FTSE 100 endeksi ise %0,87 artışla 7.699,49 seviyesine yükseldi. Faiz beklentilerine hassasiyeti yüksek olan 2 yıllık tahvil faizleri %4,42 seviyesine gerilerken, 10 yıllık tahvil faizleri de %3,55 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 1,23 puan düşüşle 21,13 seviyesinde gerçekleşti.

Bugün ne bekliyoruz? Çin ve Hong Kong arasındaki seyahetlerde 3 yıldır süre gelen karantina kısıtlamasının kaldırılmasıyla Asya piyasaları bu sabah Hang Seng ve Kospi endeksi öncülüğünde alıcılı seyir izliyor. Hang Seng endeksinde yükselişlerin %2’ye yaklaştığını takip ederken, Shangai endeksinde yükselişlerin %0,53 seviyesinde gerçekleşti. Hang Seng endeksinde bu sabah teknoloji, turizm ve tüketim sektöründeki alımlar öne çıkıyor.

Asya piyasalarında Kospi’de %2,36 pozitif seyir görülürken, Nifty 50 endeksi %1,15 artış görülüyor. ABD vadeliler cephesinde Cuma günü görülen pozitif seyrin ardından bu sabah da iyimser görünümün devam ettiğini izliyoruz. Vadelilerdeki iyimserlikte ABD temsilciler meclisinin yeni başkanı Kevin McCarthy seçilmesinin de etkili olduğunu görüyoruz. Bilindiği üzere meclis üyeleri ülke tarihinde son 100 yılda benzeri görülmemiş bir şekilde meclis başkanını seçmek için 4 günde 15 kez oylamaya gittiler.

Bugün Almanya’da Sanayi üretim verisi takip edilecek. Aylık bazda Ekim ayında %0,1 gerileyen Sanayi Üretimi yıllık bazda değişim göstermezken, Kasım ayına ilişkin aylık veride beklentiler %0,1 artış yönünde bulunuyor. Euro Bölgesi’nde ise işsizlik oranı ve Sentix yatırımcı güveni verileri açıklanacak. Beklentiler Ocak ayında verinin -18 açıklanması yönündeyken, geçtiğimiz ay -21 seviyesinde gerçekleşmişti. ABD’de ise Atlanta FED başkanı Bostic’in konuşması takip edilecek.

Gelecek gündemde neler var? Yarın FED Başkanı Powell, BOE Başkanı Bailey ve AMB yetkilisi Schnabel’in konuşmalarını takip ediyor olacağız. Yarın Japonya’da ise Tokyo TÜFE verisi açıklanacak. Kasım’da %3,7 seviyesinde gerçekleşen TÜFE’nin, Aralık ayında %4 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Perşembe günü ise ABD ve Çin Aralık ayı enflasyon verisi piyasaların izleyeceği veriler arasında olacak. ABD Aralık ayı enflasyonunda aylık bazda değişim gerçekleşmesi beklenmezken, yıllık enflasyonun %7,1'den %6,6'ya gerilemesi bekleniyor. Çin’de ise Kasım ayında %1,6 seviyesinde gerçekleşenin yıllık enflasyonun, Aralıkta %1,8’e yükselmesi bekleniyor.

Dün piyasalarda neler oldu? BIST 100 endeksi, 5.120,96 puan ile yatay başlangıç yaptığı günde, açılışın ardından satışların artarak 4961,31 puana kadar geriledikten sonra, güçlü tepki alımları ile beraber 5420,38 puana kadar yükselmiş oldu. Endeks kapanışını %4,41 kazançla 5.341,96 puandan gerçekleştirdi. BIST 100 endeksinin toplam işlem hacmi 137,4 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi %4,25, sanayi endeksi %4,14 değer kazandı.

Bugün ne bekliyoruz? Küresel piyasalarda öne çıkan iyimserliğin desteğinde BIST 100 endeksin güne alıcılı başlangıç yapacağını tahmin ediyoruz. Yurt içinde bugün makro veri gündemi sakin seyredecek.

Gelecek gündemde neler var? Yarın yurt içinde ise Kasım ayına ilişkin sanayi üretimi ve işsizlik oranı verileri açıklanacak. Beklentiler sanayi üretiminde yıllık %0,1 artış yönündeyken aylık bazda 0,3% artış yönünde bulunuyor. Hatırlamak gerekirse Ekim ayında Sanayi üretim yıllık %2,5 aylık bazda ise %2,4 artış göstermişti. İşsizlik ise Ekim ayında %10,2 açıklanmıştı. Kasım ayı Ödemeler Dengesi verisinde ise piyasa beklentisi -3.8 milyar dolar seviyesinde bekleniyor.

Haftanın son işlem gününde ABD’de Tarım Dışı İstihdam verisi ve işsizlik oranı beklentilerden iyi gelirken, piyasa fiyatlamalarına saatlik ücretl artışlarındaki gerileme pozitif yansıdı. GOÜ para birimlerinin çoğunda ABD Dolar’ına karşı değerlenme izlenirken, Dolar/TL kuru %18,7165 seviyesine geriledi. Küresel tahvillerde de alış eğilimi izlenirken, ABD 10 yıllık tahvil faizi 16 bp azalışla %3,56, Almanya 10 yıllık tahvil faizi 11 bp azalışla %2,21, İngiltere 10 yıllık tahvil faizi 8 bp azalışla %3,47 seviyesinden günü tamamladı.

Türkiye Hazine Eurobond faizlerinde sınırlı geri çekilme izlenirken, 2033 vadeli eurobond faizi 2 bp azalışla %8,87’ye gerilediİ. Yurt içi tahvil piyasasında sabit getirili tahvillerde alıcılı seyir, işlemlerin yoğunlaştığı 2025 vadeli TÜFE’ye endeksli tahvilde ise satışlar arttı.. BİST Kesin Alım Satım Pazarı işlem hacmi 4,9 milyar TL’ye yükselirken, 5 yıl vadeli gösterge tahvil bileşik faizi 6 bp artışla %9,23 seviyesinden günü tamamladı. TL likidite tarafında TCMB 38 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 85 milyar TL olarak yenilerken, APİ ile haftalık repo fonlama tutarı 252 milyar TL’ye yükseldi.

Aynı gün valörlü swap işlemlerinden 4,1 milyar TL ilave fonlama sağladı. TLREF oranı ise %8,72 politika faizinin altında oluştu. TCMB swap işlemleriyle piyasayı fonlamaya devam ederken, Cuma günü itibarıyla yaşayan swap işlemleri toplamı önceki haftaya göre yaklaşık 3 milyar TL azalarak 880 milyar TL seviyesine geriledi. Haftalık repo fonlaması önceki haftaya göre 61 milyar TL artarken, swap ve repo dahil toplam fonlama tutarı önceki haftaya göre 58 milyar TL artarak 1,12 trilyon TL seviyesinde oluştu.

TCMB’nin Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ’de yapılan değişiklikler Resmî Gazete’de yayımlandı. Yapılan açıklamada Liralaşma Stratejisi neticesinde bankaların genelinin 2022’de mevduatta %50 liralaşma hedefine ulaştığı ifade edildi. Menkul kıymet tesis oranının %5’ten %10’a çıktığı, gerçek kişi ve tüzel kişi için Türk Lirası paylarında %60 hedefini aşan bankalara menkul kıymet tesis oranının indirimli olarak uygulanacağı belirtildi. Açıklamada ayrıca söz konusu orandan düşük olanı, %60 ve %70 arasında olan bankalar için 5 puan, %70’ten büyük olan bankalar için 7 puan menkul kıymet tesis oranından indirim yapılacağı belirtildi. TL paylarında %60 hedefinin altında kalan bankalar için ise daha önce belirlenmiş olan ilave oranların menkul kıymet tesis oranına eklenerek uygulanmaya devam edileceği belirtildi. Söz konusu uygulama 24 Şubat’tan itibaren geçerli olacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Nebati, Alibaba Grup Başkanı Evans ile bir araya geldiğini duyurdu. Sayın Nebati sosyal medyadan yaptığı açıklamada, gerçekleştirdikleri görüşmede ülkemizdeki yatırım fırsatlarını ele aldıklarını ifade etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Dönmez, Karadeniz gazının konutların 33 yıllık ihtiyacını karşılayacağını söyledi. Yapılan açıklamada, Bakan Dönmez ilk fazda yıllık 3,5-4 milyar metreküp civarında bir gaz üretiminin söz konusu olduğunu belirtti. Dört yıl içinde de tüm ısınma ihtiyacımızı karşılar hale gelecek" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan, Manavgat-Akseki Yangın Afeti Sonrası Köy Konutları Anahtar Teslim Töreninde yaptığı konuşmada, inşa ettikleri 900 afet köy konutunu maliyeti üzerinden %66 indirimle, 2 yılı ödemesiz, 18 yıl vadeyle hak sahiplerine vereceklerini açıkladı.

ABD'de tarım dışı istihdam artışı Aralık'ta 223 bin oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Aralık'ta 202 bin olarak belirlenmişti. Aralık ayında ABD’de işsizlik oranı ise % 3,5'e geriledi. Ankette işsizlik beklentisi ise % 3,7 olmuştu. Aralık ayında ortalama saatlik kazançlar ise beklenti olan %0,4 artışa kıyasla önceki aya göre %0,3 artış gösterdi. Çin Merkez Bankası Aralık ayında varlıklarını 30 ton artırdı. Bu, Kasım ayındaki 32 ton ilaveyi takip ediyor ve ülkenin varlıklarını toplam 2.010 tona çıkarıyor.

Samsung Electronics'in 2022 dördüncü çeyrekte kârı, zayıflayan küresel ekonominin elektronik cihazlara talebi yavaşlatmasının etkisiyle 8 yılın en düşük seviyesine geriledi. Söz konusu dönemde şirket karı kar %69 azalarak 4,3 trilyon won (3,4 trilyon dolar) ile 2014 üçüncü çeyrekten bu yana görülen en düşük seviyeye indi. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, Fed'in daha küçük faiz artırımları yapması gerektiğini savundu. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise tarım dışı istihdam verisinin ekonomiye ilişkin görünümü değiştirmediğini söyledi.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Ortaklığın Aralık 2022 dönemine ilişkin trafik sonuçları açıkladı. Aralık 2019 döneminde 5,5 milyon olan toplam yolcu sayısı, 2022 yılının aynı döneminde değişmeyerek 5,5 milyon olarak gerçekleşti. Böylece Ocak – Aralık 2019 döneminde 74,3 milyon olan toplam yolcu sayısı, 2022 yılının aynı döneminde 71,8 milyon olarak gerçekleşti. Yolcu doluluk oranı Aralık 2022 döneminde %81,6 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde yurt dışı doluluk oranı %81,6 olarak gerçekleşirken, yurt içi doluluk oranı %81,3 oldu.Toplam Arz Edilen Koltuk Km (AKK), Aralık 2019 döneminde 15,4 milyar iken, 2022 yılının aynı döneminde %7,3 artarak 16,6 milyar olarak gerçekleşti. Taşınan Kargo-Posta, Aralık 2019 döneminde 138,4 bin ton iken, 2022 yılının aynı döneminde 137,5 bin ton olarak kaydedildi.

Karsan Otomotiv (KARSN, Pozitif): Elektrikli toplu taşıma pazarında yurtdışındaki varlığını Avrupa'da olduğu gibi Kuzey Amerika pazarında da güçlendirme vizyonu kapsamında Şirket, Kuzey Amerika pazarında ilk teslimatını gerçekleştirmiş olup Kanada'nın Saint John şehrine teslim edilen altı adet e-JEST aracı hizmete başladı.

Erdemir (EREGL, Nötr): Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. adına Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında devam eden 29. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri anlaşma ile sonuçlanmış olup, sözleşme 6 Ocak 2023 tarihinde imzalandı.

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Pay geri alım işlemleri kapsamında; 06.01.2023 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 41,76 TL – 42,28 TL (ağırlıklı ortalama 41,97 TL) fiyat aralığından toplam 500.000 TL nominal değerli SAHOL payları geri alındı. Bu işlemlerle birlikte, 06.01.2023 tarihi itibarıyla geri alınan payların toplam nominal değeri 38.794.340 TL olup, bu payların sermayeye oranı %1,9013'e ulaştı.

Coca- Cola İçecek (CCOLA, Pozitif): Şirketin 2023 yılı için beklentilerini açıkladı. Satış Hacminde konsolide bazda orta ile yüksek tek haneli satış hacmi büyümesi; Türkiye'de 2022 yılına paralel orta tek hane arasında büyüme ve uluslararası operasyonlarda yüksek tek haneli ile düşük çift haneli arasında büyüme öngörüyor. Net Satış Geliri, yüksek 40'lı, düşük 50'li yüzdelerde kur etkisinden arındırılmış net satış geliri büyümesi, Faiz Vergi Öncesi Kar (FVÖK) Marjı/Operasyonel Kar, 2022 yılına paralel ile hafif artış aralığında FVÖK marjı, Yatırım Harcamaları/Satışlar ise yüksek tek haneli yüzdeler seviyesinde yatırım harcamaları/net satışlar oranı, İşletme Sermayesi ve Serbest Nakit Akışı, düşük tek haneli işletme sermayesi/satışlar oranı ve yatırım harcamalarındaki artışa rağmen serbest nakit akışında TL bazında mutlak artış öngörüyor.

Hidropar (HKTM, Pozitif): Şirket, Proveedora Industrial Vargas S.A. de C.V. ile Meksika bölgesi için distribütörlük anlaşmasına vardı. Proveedora Industrial Vargas S.A. de C.V. 30 yıldır Meksika'nın genelinde ve Latin Amerika bölgesinde plastik sektörüne yönelik ekipman tedarikinde bulunan ve Meksika genelinde satış ve teknik servis ağı gelişkin olarak kurulu sektöründe repütasyonu çok yüksek olan bir şirkettir. Bu iş birliği sayesinde HKTM kendi ürettiği robotlarının satış ağını daha da geliştirmekte ve Amerika kıtasında da ilk adımını da atmış bulunuyor.

Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı