news-details

Virüsün ekonomik etkilerine yönelik tahminler Borsaları negatif etkiledi

Dün global borsalarda görülen satışın etkisi ile BIST100 endeksi güne yaptığı yatay pozitif başlangıcın ardından günü %2,73 aşağıda 95.855 puandan tamamladı. İşlem hacmi, şubat ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak 17,2 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeksin satışında, özellikle global borsalarda virüsün ekonomik etkilerine yönelik yapılan tahminler sonrasında sert satışın gelmesi etkili oldu. Dolar/TL kurunda ise 6,9246 seviyesi dün akşam saatlerinde test edildi. Kur, 2018 yılı Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. İçeride dün mart ayı bütçe dengesi verisi takip edildi. Bütçe, 43,7 milyar TL mart ayında açık verdi ki bu durum salgının ekonomi üzerindeki etkilerini gösteren nitelikte. İçeride, S-400 gündemine dair haber akışları, TCMB faiz beklentisi, küresel ekonomiye dair zayıf tahminlerin ve virüsün ne zaman biteceğine yönelik belirsizlikler fiyatlamalar üzerindeki oynaklığı artıyor. Endeks açısından, 95.500 üzerinde kalıcılık düşüşlerin devam etmemesi adına önemli olacak. Bu noktadan gelebilecek tepki alımlarında yukarıda 98.500 – 99.000 bandına karşı temkinli olmakta fayda var. Bugün içerisinde veri takvimi sakin fakat haber akışları yakından izlenecek.

Dün küresel borsaların genelinde sert satışlar hakimdi. Özellikle IMF’in ekonomik tahminleri sonrasında yapılan değerlendirmeler virüsün etkilerinin derin olabileceğini gösterdi. Buna bağlı olarak genel bir satış tüm endekslerde yaşandı. Diğer yandan ABD ve Avrupa’da bilançolar açıklanmaya başladı. Özellikle hisse bazlı hareketlilik dün endeksler de hissedildi. Yoğun bilanço takvimi gelecek hafta bu nedenle belirgin hareketi gelecek hafta içerisinde görülmesi mümkün. Diğer yandan dün IMF, G20 ülkeleri ve Dünya Bankası bir araya gelerek, virüsün ekonomi üzerindeki etkilerini minimum seviyeye indirebilmek adına ortak desteğin sağlanması ve IMF kanadında bazı adımların gelmesi konusunda mutabık kalındı. Piyasalarda özellikle IMF’in destek miktarına yönelik haberinin etkisi sınırlı kaldı. Bunun yanı sıra dün Almanya Başbakanı Merkel, ülkesinde mağazaların 20 Nisan’da, diğer faaliyetlerin ise 4 Mayıs tarihinde başlayacağını duyurdu. Buna benzer şekilde Volkswagen Slovakya’daki fabrikasını 20 Nisan sonrasında kademeli şekilde faaliyete alacağını ilan etti. Ayrıca dün akşam saatlerinde ABD Başkanı Trump’ın ulusa sesleniş konuşmasında 1 Mayıs öncesinde ekonomiyi yavaş yavaş açacağını ve salgında ülkede zirve noktasının görüldüğünü dile getirdi.  Hatta salgında inişe geçildiğini dile getiren Trump bugün ekonominin yeniden başlamasına yönelik yeni yönerge açıklayacağını duyurdu. Bugün gelecek haber akışlarının fiyatlardaki oynaklığı artırması mümkün olabilir. Ons altında açıklamalara bağlı olarak realizasyon görülebilir. Bu hususta 1700$ seviyesi önemli olacak. Petrol fiyatları ise dünkü satışların ardından anlık olarak primli seyrediyor. Gelecek açıklamaların talep yönlü gelişmeleri etkiyebileceği beklentisi ile pozitif hareketin devamı açısından temkinli olmakta fayda var. Diğer yandan bugün öğleden sonra ABD’de haftalık işsizlik başvuruları verisi yakından takip edilecek. Başvuruların seyri nisan ayı işsizlik tahminleri açısından kritik olacak.

Virüsün ekonomik etkilerine yönelik tahminler Borsaları negatif etkiledi…

Manşette Öne Çıkanlar

·         Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan nakdi krediler, 2020 yılı Şubat ayı itibarıyla bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14 artarak 2 trilyon 908 milyar TL oldu.

·         Fed'in Bej Kitap raporu, ABD'nin tüm bölgelerinde ekonomik aktivitenin koronavirüs salgınının etkisi ile ani ve keskin şekilde durduğunu ortaya koydu.

·         Suudi Maliye Bakanı, G20 üyeleri, istihdamı, işletmeleri ve ekonomiyi korumak için küresel ekonomiye 7 trilyon dolardan fazlasını enjekte ettiğini dile getirdi.

·         IMF Başkanı Georgieva, Dünya Bankası ve diğer çoklu kalkınma bankaları, salgın ile mücadele eden ülkelere yardım için 200 milyar doları mobilize ettiğini belirtti.

·         Dünya Bankası Yetkilisi Malpass, IMF, borç girişimini desteklemek için mümkün olan her şeyi yapacağını dile getirdi.

·         ABD’de bugün TSİ 15:30’da haftalık işsizlik başvuruları verisi açıklanacak.

·         Varlık Fonu’nun ekonomiye desteğini de içeren tedbirler yasalaştı.

·         İspanya’da açığa satış yasağı 18 Nisan’da dolacak olan süresi 1 ay uzatıldı.

·         ABD Başkanı Trump, ülkede ekonomik faaliyetlerin yeniden başlatılması konusunda bugün yeni yönerge açıklayacağını belirtti.

·         Borsa İstanbul’da yatay açılış bekleniyor.


Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı