news-details

Fotoğrafa bakış açısı Ataberk Kırkan

Biraz kendinizden bahseder misiniz ?

Ataberk Kırkan, 1994 Ankara doğumluyum. Araştırmayı, keşfetmeyi  ve sanatın her alanını seven birisiyim. Çok küçük yaştan bu yana meraklı olduğum fotoğraf sanatı artık mesleğim haline geldi.  2013 yılında TOBB ETU Mimarlık ve Tasarım Fakültesi  Görsel İletişim Tasarımı bölümüne başlamamla birlikte yavaş yavaş profesyonel fotoğrafçılığın adımlarını attım.

İlk Fotoğraf Makinenizi elinize ne zaman aldınız ?

Orta okula giderken ailemin hediye ettiği  analog fotoğraf makinasıydı. Daha sonra yerini modern makinalar  aldı. Şimdi kullandığım SLR makine ise 2015 yılında Babam tarafından hediye edildi. Onun heyecanı çok farklı tabi.

Ne zamandan beri Fotoğraf çekimleriyle uğraşıyorsunuz ?

Çocuk yaşta diyebiliriz. Çeşitli alanlarda profesyonel olarak 7 yıldır fotoğraf çekimleriyle uğraşıyorum.

Neden fotoğrafçı olmak istediniz ?

Aslında hep fotoğrafçı  olmayı düşündüm. Ama buna en etken olan çocukluktan beri izlediğim doğa fotoğrafçılığı ve belgesellerdir. Aklımda anı yaşatma duygusu hep var olan bişeydi. James Nachtwey ‘in dediği gibi “ Fotoğraf geçmekte olan gerçek anın yakalanmasıdır. “

Fotoğrafçılık için aldığınız eğitimler nelerdir ?

Okuduğum bölümde  2 yıl fotoğraf dersleri alarak başladım. Daha sonra CANON GÖRSEL Akademide sertifika programına katıldım. Tabi bütün bunları sahada  çeşitli alanlarda uygulamaya döktüm.

Uzmanlık Alanınız nedir ?

Amatör olarak  başladığım dönemde doğa fotoğrafçısı olarak yola koyuldum. Daha sonra moda fotoğrafçılığının yanı sıra mezuniyet fotoğrafları üzerine çalıştım, her meslekte olduğu gibi gelişimime katkı sağlıyacak, seminer ve toplantılara katılıp Türkiye ve dünyada çıkan dergi gibi görsel yayınları takip ediyorum.

Gününüzün ne kadarını fotoğrafa ayırıyorsunuz ?

Büyük bir zaman dilimini diyebilirim. Çekilen fotoğrafların editlenmesi, kolajlanması, albüm tasarımı, slayt gösterisi derken tüm zamanım ofisimde geçiyor. Ama bu durumdan hiç şikayetçi olmamakla birlikte çok mutlu oluyorum.

Fotoğrafçılığın dışında sosyal medya ile aranız nasıl ?

Fotoğrafçılığın dışında kalan zaman diliminde NHT TASARIM ve şahsi instagram hesaplarımın düzenlenmesi ,geliştirilmesi yönünde bana büyük destek veren üniversiteden arkadaşım olan Can ERÇİN ile çalışmaktayım.

 

Türkiye’den ve dünyadan örnek aldığınız fotoğraf sanatçıları kimlerdir ?

Hiç şüphesiz ‘ki Türkiye’de Ara GÜLER, dünyada ise Steve MCCURRY. Kendime örnek aldığım fotoğraf sanatçılarıdır.

Genç bir fotoğraf sanatçısı olarak bizimle yapmış olduğunuz söyleşi için teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dileriz. Asıl ben size teşekkür ederim bana bu fırsatı tanıdığınız için.


Hibya Haber Ajansı