news-details

Artan jeopolitik riskler BIST100’ü baskılıyor

Dün İdlib’de beş askerimizin şehit edilmesinin artan jeopolitik endişeler piyasalar tarafından negatif fiyatlamaya neden oldu. Kayıpların %3.5’u bulduğu zaman diliminde Bakanlar üst düzeyinde görüşmelerin yapıldığı yönünde bazı açıklamaların gelmesinden çok kısa bir süre sonra endeks kayıplarının da bir kısmı geri aldı. Gelişmelerin ardından endeks günü %2.21 aşağıda 118.341 puanla tamamladı. Yarın ABD Suriye Özel Temsilcisinin Ankara ziyareti olacak. Fakat hafta genelinde özellikle sınırda yaşanan gelişmelere dair haber akışları önemle takip edilecek. Kur cephesinde ise hareket 6 TL üzerine çıktı. Anlık olarak 6.0175 bölgesinde işlem gören kurda, TL varlıklardaki kırılgan seyrin devam ediyor olması aşağı yönde geri çekilmeye şimdilik imkan tanımıyor.

Yurtdışında ise bugün ve yarın Fed Başkanı Powell’ın yarıyıl para politikası sunumu olacak. Sunum bugün Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Kongresinde gerçekleştirilecek. Aynı sunum yarında Senato’da yapılacak. Dolayısıyla sunum aynı olacağından daha çok soru-cevap bölümünde verilecek yanıtlar önemli. Diğer yandan coronavirüsünde endişeli tablo artıyor. Ons altın güvenli liman talebi ile seyrini 1570$ çevresinde tutmaya çalışırken, petrol fiyatlarına sınırlı alımların geldiği gözleniyor. Bu sabah Asya borsalarında ılımlı bir hava var. Diğer yandan vadelilerde pozitif bir görünüm izlenmekte. Haber akışları endekslerin seyri açısından önemli olabilir.

Artan jeopolitik riskler BIST100’ü baskılıyor...

Manşette Öne Çıkanlar

·         ABD Başkanı Donald Trump 4,8 trilyon dolarlık seçim yılı bütçe  planını açıkladı.

·         Çin Ulusal Finans ve Kalkınma Enstitüsü Başkan Yardımcısı Z.Gang, koronavirüs salgınını Çin'in 2020 yılının tamamı için ekonomik büyüme oranını 1 puan azaltabileceğini söyledi.

·         Dünyanın en büyük erken aşama sermaye ve yatırım piyasaları topluluğu Dünya Melek Yatırım Forumu (WBAF), 17-18 Şubat'ta İstanbul'da toplanacak.

·         Trump basında, Fed'in faizi çok hızlı yükselttiğini, ancak çok yavaş düşürdüğünü söyledi.

·         IMF, Japonya Merkez Bankası'nı politika hedeflerini geniş kapsamlı olarak gözden geçirmesi ve %2 enflasyon hedefini yeniden tanımlaması yönünde uyardı.

·         Borsa İstanbul’da bugün yatay pozitif bir açılış yapması bekleniyor.

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı