news-details

Lagarde: Baskılanmış enflasyon görünümü ışığında destekleyici para politikaları sürecek

 

    Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, politika faizine ilişkin karar sonrası düzenlediği basın toplantısında faizleri sabit tutma kararı alındığını belirterek, "Aylık 20 milyar Euro net varlık alım programına da devam edeceğiz. Varlık alımlarını, AMB faizleri artırmaya başlamadan kısa bir süre önce sona erdireceğiz" dedi.


      Lagarde, "Enflasyondaki gelişmelerin yakından takip edileceğini, ekonomi üzerindeki risklerin daha az belirgin olmakla birlikte halen aşağı yönlü olduğunu ve ihtiyaç halinde ECB'nin elindeki tüm enstrümanları ayarlamaya hazır olduğunu" dile getirdi.


    Enflasyon gelişmelerinin biraz sessiz kalsa da ılımlı geldiğini ve beklentiler dahilinde olduğunu söyleyen Lagarde, "Şirketler ve hane halkı için kredi koşulları kolaylaştı. Euro bölgesi büyümesi sürecek.  Baskılanmış enflasyon görünümü ışığında destekleyici para politikaları devam etmek zorunda. Sözle yönlendirme, değişen enflasyon görünümüne uyumlaştırmayı sağlıyor. enflasyon gelişmeleri yakından izlenecek" diye konuştu.


     Zayıf ticaret ve küresel belirsizliğin büyümeyi sınırladığını, çekirdek enflasyonun biraz ılımlı artış sinyali verdiğine işaret eden Lagarde, "Uzun süre destekleyici duruşa ihtiyaç var. Gelen veriler, büyümede biraz istikrara işaret etti. Enflasyon göstergeleri düşük seviyelerde kaldı. Ticarete ilişklin bazı belirsizlikler azalıyor. Faz 1 kesinlikle uluslararası ticarete ilişkin riskleri azalttı ama tamamen kaldırdığı söylenemez. Euro Bölgesi için sonuçlarının ne olabileceğini değerlendiriyoru" diye konuştu.


     Şirketlerin kredi talebi düşerken, hane halkının konut kredisi talebinin arttığını belirten Lagarde, "Hane haklkına uygulanan faiz yüzde 3.5 ile değişmedi. Finansal şirketlere verilen kredilerde ise faiz yüzde 3.8 ile bir miktar geriledi. Genel anlamda tüm kredier için destekleyici sürdürüyoruz. Kredi arz koşulları halen elverişli" diye devam etti.


     Yapısal reformlar için adım atılması gerektiğini dile getiren Lagarde, "Kamu borcu yüksek ülkelerde kamu maliyesi uygulanmalı ve tüm ülkeler daha fazla yoğunlaşmalı. Para poılitikasının doğru mali politikalarla desteklenmesi gerekiyor. Bunu yapmaya alanı olan ülkelerin desteklemesi yararlı olacaktır" diye konuştu.


    AMB'nin risk dengesi üzerindeki görüşü oybirliğiyle sağlandığını ve strateji değerlendirme pratiğinin bugün itibariyle başlattıklarını ifade eden Lagarde, "Tabidir ki benim de görüşüm var ama bunu açıklamam etik olmaz. Herkes fikrini açıklayacak ve herşeyi ele alacağız. Umuyorum müzakereler yolunda gider. Ekonominin elimizdeki resmine tam olarak ve net şekilde bakmaya çalışıyoruz. Nereye odaklandığınıza bağlı olarak farklı çıkarımlarda bulunulabilir. AMB'nin yeni stratejisini Kasım-Aralık gibi bitirebiliriz , 'bittiği zaman bitecek' " dedi.


     Lagarde, Von Der Leyen ile Trump görüşmesinin umut verdiğini ifade ederek, "Komisyon başkanı Şubat'ta ABD'ye bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyareti yakından izleyip,  sonuçlarının ne olacağını görmeye çalışacağız. ABD ile AB arasında ticaret konusundaki çalışmaların sürmesini bekliyorum" dedi.

 

     Hibya Haber Ajansı