news-details

16 ülkenin askeri medikal sektör liderleri Military Medical Webex’te buluştu

Askeri tıp sektörünün liderleri ve dünya ordularının askeri tedarik ofislerini bir araya getiren Military Medical Webex 9 Haziran’da başladı. İki gün sürecek olan dünyanın ilk tam teşekküllü online iş görüşmesinin ana gündemini; koronavirüs salgınının uluslararası askeri sistemler üzerindeki etkisi, medikal tedarik zincirlerinin son durumu, salgınla mücadele sürecinde ülkelerin askeri medikal ihtiyaçları ve mücadele kapsamında alınan önlemler oluşturdu. Online fuarın ilk gününde 16 ülkenin askeri heyetleri, 60 firma ile 104 görüşme gerçekleştirdi.

 

Virüs savaşlarının dünya gündemine girmesiyle ilgi uyandıran askeri medikal sektörü, koronavirüsün etkileriyle daha da önem kazanıyor. Türkiye, Covid-19 sürecini yönetmedeki başarısı, bu dönemde hızlı ve kritik kararlar alarak yerli-milli medikal ve yan ürünleri geliştirmesi ile dünyada adından sıkça söz ettiriyor. Türkiye’nin bu başarısından yola çıkılarak düzenlenen Military Medical Webex fuarı, online fuarcılığın bir örneği olmanın yanında dünyanın ilk askeri tıp ürünleri fuarı olma özelliği taşıyor.

 

Dünyada ilk kez tam teşekküllü online iş görüşmesi ile ürün sergileme ve uluslararası konferansı olan Military Medical Webex fuarı, 9 Haziran 2020'de başladı. Online fuarda düzenlenen B2G’ler ile 16 ülkeden 60 firma 104 görüşme gerçekleştirdi.

 

İki gün sürecek programın ilk günü, moderatörlüğünü usta gazeteci Hakan Çelik’in yaptığı, Kosova Savunma Bakanlığı Tıbbi Sorunlar Daire Başkanı Albay Dr. Xhevdet Tahiraj ve Military Medical Web Exhibition Genel Müdürü Hakan Kurt’un konuşmacı olarak katıldığı “Biyo Savunma Tehditleri ve Başarı Öyküleri” oturumu ile başladı.

 

“Salgınlar sistemleri değiştirir”

Fuarın organizatörü olan Capital Exhibition’ın CEO’su Hakan Kurt, Haçlı seferleri sırasında birçok askerin veba yüzünden öldüğünü, büyük can kayıplarına sebep olan Kara Veba’nın tüm Avrupa’da askeri ve siyasi olarak feodal sistemin sonunu getirdiğine vurgu yaptı. 50 milyondan fazla insanın ölümüne ve 500 milyon insanın enfekte olmasına sebep olan İspanyol Gribi’nin hemen arkasından Dünya Sağlık Örgütü’nün kurulduğunu hatırlatan Kurt, “Örneklerden anlaşılacağı üzere dünya üzerindeki biyolojik salgınlar askeri ve siyasi sistemlerin kolayca değişmesine neden olur. Savaşlar başlatmış, sistemler değiştirmiş bu salgınlar mevcut yönetim sistemlerinin de değişmesine sebep olmuştur” diye konuştu.

 

Fuar programı hakkında bilgi veren Kurt, iki gün boyunca katılımcı firmalar ve askeri heyetler arasında ikili görüşmelerin gerçekleştirileceğinin de bilgisini verdi. Amerika’dan Bangladeş’e, Kolombiya’dan Pakistan’a, İngiltere’den Kosova’ya, Bosna’dan Afganistan’a kadar geniş yelpazede bir katılım olduğunu belirten Kurt, sabah erken saatlerde firmalar ve heyetler arasında görüşmelerin başladığını ve görüşmeler sırasında COVID-19 salgının etkisinin de değerlendirileceğini söyledi.

 

“Görünmez düşmanla topyekün mücadele”

Kosova Savunma Bakanlığı Tıbbi Sorunlar Daire Başkanı Albay Dr. Xhevdet Tahiraj konuşmasında webinar oturumlarının yeni bilgilere ulaşma ve yeni deneyimleri paylaşma noktasında önemine değindi. Tahiraj, “Görünmez bir düşmanla hepimiz mücadele etmekteyiz. Başka ülkelerin mücadelelerini dinlemek bu anlamda çok kıymetli” dedi. Bu noktada ortaya çıkacak kavramsal yaklaşımın benzeri bir durumla nasıl başa çıkılabileceğine hazırlık açısından önemli olduğunu belirten Tahiraj, salgınla mücadelede başarı olarak adledilen noktaların en başında, teknik anlamda ve yapılan mücadele nezdinde yayılımın azaltılması geldiğini söyledi. Tahiraj “Daha az vaka ve daha az temas için çok büyük çabalar kaydedildi. Vatandaşlar, kurumlar ve bakanlıklar eşgüdüm içerisinde hareket etti” diye konuştu.

 

Webex sayesinde bu alandaki teknolojileri ve şirketleri tanıyıp, belirli mekanizmalarla birlikte herhangi bir biyolojik saldırı olması halinde nasıl savunmaya geçileceğinin kaynaklarının görüleceğini belirten Tahiraj, toplantının gelecekteki müdahaleler noktasında çok önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

 

COVID-19’un herkesin ortak deneyimi olduğuna işaret eden Albay Tahiraj, herkesin yek bir vücut halinde hareket ettiğini virüsün yayılımını birlik içerisinde engellemeye çabaladığını söyledi. Pandemiye hazırlıklı olmanın önemine değinen Tahiraj, önlemlerin, planlamaların ve önleyici faaliyetlerin birlikte yürütülmesi gerektiğini belirtti.

 

Askeri Sağlık Sektörü ve Fırsatları

Saat 14:00’da başlayan ikinci oturumun odağında ise ‘Askeri Sağlık Sektörü ve Fırsatları’ vardı. ZOLL Hükümet Birimi Küresel Askeri Satıştan sorumlu Başkan Yardımcısı Brenda M. Butler’ın konuşmacı olarak katıldığı oturumda askeri tedarik zincirindeki alanlar, yeni teknolojiler ve teknolojilere liderlik edenlerin bakış açıları ile sağlık teknolojilerindeki yenilikler, askeri endüstriye entegrasyon ve gelecekteki stratejiler tartışıldı.

 

1000 kişiyle sınırlı katılım

Ürünlerini sergilemek isteyenler için farklı toplantı ve sergileme paket seçenekleri sunan Military Medical Webex, fuarın katılımcı sayısını da 1.000 kişi ile sınırlandı. Dünyanın birçok ordusunun askeri tedarik ofisleri yeni nesil askeri medikal satın almalarının ilk kararını bu fuarda verecek.


Hibya Haber Ajansı