news-details

Uzaktan eğitimde oyun teknolojisi devri

Pandemiyle birlikte oyunlaştırılmış, kaliteli ve bilimsel içerik üretebilen eğitim teknolojilerine ilgi arttı. Yıldız Teknopark bünyesinde bu alanda faaliyet gösteren iki şirketin, Ayasis ve Elt Türkiye’nin bu dönemde yıldızı parladı. Ayasis, MentalUP ürünüyle satışlarını 10 kat artırırken, Elt Türkiye eğitim platformlarını herkese açtı.

Pandemi nedeniyle dünya genelinde 1.38 milyar insan okulların kapanmasından etkilendi. Bu süreçte okula gidemeyen pek çok kişi uzaktan eğitim aldı ve almaya devam ediyor. Öyle ki her türlü uzaktan eğitim programlarına talep ciddi şekilde artmış durumda. Sadece uzaktan eğitim programlarıyla da sınırlı değil bu talep, online eğitim materyalleri ve eğitsel oyunlara ilgide de bir yükseliş söz konusu.

Yıldız Teknopark’ta yer alan iki şirket, Ayasis ve Elt Turkiye, pandemi nedeniyle okula gidemeyen öğrencilerin ve velilerinin ilgi odağı oldu.

Elt Türkiye eğitim platformları UES LMS, Hexagonia ve KidzWonder’ı bütün kullanıcılara ücretsiz açtı. Ayasis’in geliştirdiği, 4 yaşından 13 yaşına kadar her yaş grubu için farklı içerikte oyunlar sunan MentalUP’a talep ise 10 kat arttı.

100’den Fazla Ülkede Kullanılıyor

Yıldız Teknopark’ta faaliyet gösteren Ayasis ve Elt Türkiye, eğitim odaklı çalışan şirketlerden.

2014 yılında kurulan Ayasis, Mental up ürünüyle 4-13 yaş arası çocuklara yönelik dikkat, hafıza, görsel zeka, problem çözme gibi zihinsel becerileri geliştiren eğitsel oyunlar sunuyor. Bugün MentalUp’ı başta ABD ve Avrupa olmak üzere 100’den fazla ülkede binlerce okul ve 5.5 milyon öğrenci kullanıyor. Ürünün Türkçe, İngilizce, Almanca, Portekizce ve İspanyolca dil desteği bulunuyor.

YTÜ Akademisyenleri olan Emre Özgündüz ve Reşit Doğan tarafından Yıldız Teknopark bünyesinde yer alan Yıldız Kuluçka Merkezi’nde akademik spin off olarak kurulan şirketin bugün Londra’da bir merkezi daha var. Şirketin ürünü olan MentalUP’ın tamamen Yıldız Teknopark’ta üretilmiş bir Ar-Ge çalışmasının sonucu olduğunu söyleyen Reşit Doğan, 2015 yılında başladıkları satışların her yıl yüzde 100 oranında büyüdüğünün altını çiziyor.

Özellikle ilk ve ortaokul çağındaki çocuklara yönelik sunulan eğitim teknolojileri ürünlerinde oyun ve oyunlaştırma elementlerinin çok önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Reşit Doğan, “MentalUP doğası gereği evde eğitimi destekleyen oyunlaştırılmış bir eğitim teknolojisi uygulaması. Bu durum sebebiyle pandemi döneminde trafiğimiz dünya genelinde 10 kat arttı.” diye konuşuyor.

Satış Grafiği Yükselişte

2008 yılında kurulan Elt Türkiye okullarda kullanılan online eğitim materyallerinin tasarlanması konusunda hizmet veriyor. Şirketin kurucu ortağı Kenan Oğuz, 2017 yılında Yıldız Teknopark’a geldiklerini ve bugün 70 kişilik bir ekipleri olduğunu anlatıyor.

Şirket bugüne kadar üç tane eğitim platformunu tamamlamış ve geliştirmeye devam ediyor. Her geçen yıl ciddi artış gösteren satış grafiği yakaladıklarını ifade eden Oğuz, Hollanda ve Brezilya’da da bu platformların kullanıldığının altını çiziyor. Pandemi dönemiyle birlikte uzaktan eğitim materyallerini ücretsiz kullanım için okullara açtıklarını aktaran Oğuz konuşmasını şöyle sürdürüyor:

“Bizim platformlarımızda eğitimler oyunlaştırılmış durumda. Çünkü oyunların artık tüm alanlarda karar mekanizmalarını geliştirmek ve aksiyonları buna göre simüle etmek için daha çok kullanılacağını düşünüyoruz.”


Hibya Haber Ajansı