news-details

Çetin Barajı'nda enerji üretimi başladı

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Dicle Nehri üzerinde yapılan ve silindirle sıkıştırılmış beton tipine göre Türkiye ve Avrupa'nın en büyük barajı olan Çetin Barajı’nın enerji üretimine başladığını bildirdi.

Pakdemirli, yazılı açıklamasında, Siirt'in Şirvan ve Pervari ilçeleri sınırları içerisinde bulunan Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin temelden 165 metre gövde yükseklikte inşa edildiğini belirtti.

Kendi kategorisinde Türkiye ve Avrupa'nın en büyük barajı olan Çetin Barajı'nın maksimum işletme kotunda 615 milyon metreküp su depolanacağını, 37 kilometre uzunluğunda ve 12 kilometre alanında bir gölalanı oluşacağına işaret eden Pakdemirli, ''Baraj üç büyük ve bir küçük olmak üzere 4 türbin ile toplamda 420 MW kurulu güce sahip olacak. Yılda 1 milyar 175 milyon kWh enerji üretilecek ve milli ekonomiye yılda yaklaşık 500 milyon TL katkı sağlanacak.'' şeklinde değerlendirdi.

Pakdemirli, projede bir küçük ünite ve bir büyük ünitenin devreye girdiğini ve elektrik üretimine başladığını, yerli ve yenilenebilir enerjinin payının artırılması bakımından son derece önemli olan bu barajın tamamlanarak milli ekonomiye katkı verir duruma gelmesinin, ülkedeki enerji kaynaklı dış ticaret açığına olumlu yönde etki yapacağını kaydetti.


Hibya Haber Ajansı