news-details

İspanyol firmalardan Nükleer Zirve'ye çıkarma

Nükleer endüstrisinde 50 yılı aşkın tecrübesi bulunan İspanyol firmaları iş birliği görüşmeleri için İstanbul’da düzenlenen 3. Nükleer Santraller Fuarı ve 7. Nükleer Santraller Zirvesi’ne katıldı

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun destekleriyle Nükleer Mühendisler Derneği (NMD) tarafından Ankara Sanayi Odası (ASO) ile birlikte düzenlenen 3. Nükleer Santraller Fuarı ve 7. Nükleer Santraller Zirvesi (NPPES), İspanya’dan önemli bir heyeti ağırladı.

 

İspanya’daki nükleer sektöründeki şirketlerin, hem ulusal hem de uluslararası düzeydeki sanayiye destek, teknik destek, iletişim, eğitim ve öğretim süreçlerindeki koordinasyonunu sağlayan Foro Nükleer (İspanyol Nükleer Sanayi Forumu), ikili ticari ilişkiler kurmak üzere NPPES’e üye firmalarıyla birlikte katıldı.

 

İspanyollar 50 yıllık tecrübesini Türkiye’ye taşımayı hedefliyor

Foro Nükleer (İspanyol Nükleer Sanayi Forumu) Başkanı Ignacio Araluce, İspanyol firmalarının NPPES’e katılımı hakkında yaptığı açıklamada; 50 yılı aşkın tecrübesi ile 40’tan fazla ülkeye ürün, hizmet ve teknoloji sunan İspanyol nükleer endüstrisinin, Türkiye’yi ve Türkiye’nin nükleer gelişimini oldukça önemsediğini ve bu konuda destek sunmayı hedeflediğini belirtti.

İspanyol nükleer sektöründeki şirketlerin endüstrinin tüm değer zincirinde faaliyet gösterdiğini açıklayan Araluce; kavramsal tasarım, inşaat, yakıt üretimi, işletme mühendisliği geliştirme, bakım ve ekipman temini, yeni gelişmeler, Ar-Ge ve inovasyon programları ile atık yönetimi ve hizmetten çıkarma faaliyetleri alanında uzmanlıklarını Türkiye’deki nükleer endüstrisine de taşımayı hedeflediklerini bildirdi.

 

Araluce, Foro Nükleer olarak katıldıkları NPPES’te bu yıl İspanyol pavilyonunda yer alacak firmalar arasında; Empresarios Agrupados, Tecnatom, IDOM, Clúster de la industria nuclear de Cantabria ile VIRLAB’ın yer aldığını da söyledi.

 

Nükleer sanayide Türk İspanyol ortaklığını hedefliyoruz

IDOM Türkiye Bölge Müdürü Aykut Tor ise uluslararası alanda danışmanlık, mühendislik ve mimarlık hizmetleri veren İspanya merkezli IDOM’un 3 binin üzerinde çalışanıyla Türkiye dahil 25’ten fazla ülkede faaliyet gösterdiğini açıkladı. Türkiye’de hayata geçirilmesi planlanan nükleer santral projelerinde ve nükleer yapılanmasında görev almak istediklerini belirten Tor, yerel firmalara nükleer santrallerde kullanabilecek vasıfta ürün ve hizmet üretim yetkinliği kazandırılması konusunda da iş birliği geliştirmeyi ve bu kapsamda Türk - İspanyol ortaklığını hedeflediklerini söyledi.

 

Bu yıl üçüncü kez NPPES’e katıldıklarını açıklayan Tor, nükleer santrallerin tüm yaşam döngüsü, araştırma reaktörleri, nükleer yakıt çevrimi ve radyoaktif atık yönetimi alanlarında 40 yılı aşkın deneyime sahip olduklarının altını çizdi.

 


Hibya Haber Ajansı