news-details

Petrol piyasasında tarihi gün

Coronavirüs pandemisi dünyanın düzenini değiştirmeye doğru giderken, bazı alanlarda arz ve talep dengesinin şaşmasına sebep oldu. Bunlardan en önemlisi Petrol piyasasında gerçekleştirildi..

Başta havacılık sektörü olmak üzere, dünyanın enerji kullanımı bol olan sektörler coronavirüs sebebiyle kepenk kapatırken doğal olarak petrol talebi en alt seviyeye indi. Ancak OPEC görüşmelerine rağmen petrol arzı istenilen düzeyde gerileyemedi. Petrol depolarında yer kalmadı ve ABD tipi Mayıs vadeli ham petrol piyasası, vadenin son gününde negatif fiyata inerek -40 $ seviyelerini gördü. Bu finansal piyasalarda eşi benzeri çok az rastlanan tarihi bir durum olarak kayıtlara geçti.

ABD Başkanı Donald Trump, petrol piyasasında yaşanan bu durumun geçici olduğunu, buna sebep olan sebebin kimsenin geçici bir süreliğine petrol ihtiyacının olmaması olduğunu ve 75 milyon varlık ham petrol alınacağını belirtti.

Bu duruma sebep olan Covid-19 Pandemisi ise Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamasına göre halen zirve noktaya ulaşmış değil.

Dünya geneline baktığımızda Covid-19’a yakalanmış kişi sayısı 2.480.000 dolaylarındayken, hayatını kaybedenler 170.472 ve iyileşen kişi sayısı da 652.172 kişi olarak duyuruyor.

Veri Ajandası:
*12:00 | Almanya – ZEW Ekonomi Güven Endeksi: ? (Beklenti: -42.3 ; Önceki: -49.5)
*12:00 | Euro Bölgesi – ZEW Ekonomi Güven Endeksi: ? (Önceki: -49.5)
*17:00 | ABD – Mevcut Konut Satışları: ? (Beklenti: %-8.1 ; Önceki: %6.5)

Kaynak:İkon Menkul
Hibya Haber Ajansı