news-details

Gözler TCMB’nin kararında olacak

Yurtiçi piyasalarda swap görüşmelerine dair çıkan haber akışlarının etkisi ile TL varlıklar pozitif ayrışırken, dün sabah seans açılışı öncesinde Katar ile olan swap anlaşmasının miktarının artırıldığına ilişkin açıklama geldi. Katar ve Çin hali hazırda swap anlaşmasının olduğu ülkelerdi ve miktarın artırılabileceğine dair beklentilerin daha önce oluşması nedeniyle kur tarafındaki etki sınırlı kaldı. Bununla birlikte birçok ülke ile swap görüşmelerinin yapıldığına yönelik haberlerin henüz netlik kazanmamış olması Endeks için alımların sürmesi konusunda baskı unsuru oluyor. Dün endeks güne pozitif başlamasına karşın günü %0,17 yukarıda 102.158 puanla bitirdi. İşlem hacmi ise 13.1 milyar TL olarak gerçekleşti. Endekse en yüksek katkı ise sanayiden gelirken, bankacılık günü %0,01 yatay eskide tamamladı. Kur tarafında ise 6,78 – 6,81 bandı arasında bir hareketlilik izleniyor. Bugün özellikle swap başlığına dair haberler ve TCMB’nin faiz kararı TL varlıklar açısından önemli olacak. Piyasalar Merkez’den yaklaşık 50 – 75 baz puan şeklinde bir faiz indirimi beklemekte ve bir kesimin ise faizi sabit bırakacağı yönündeki tahminleri de ağırlık kazanmakta. Bu nedenle karar ve kararla birlikte açıklanacak karar metni de bu hususta önemli olacak.

Yurtdışında ise yeniden ekonomik faaliyetlerin başlamasının getirdiği pozitif havanın etkisi global endeksler üzerinde dünde hissedildi. Bunun yanı sıra ABD’li bir şirketin aşı çalışmalarında önemli bir yol katettiği yönündeki açıklamalarının yarattığı pozitif rüzgarın farklı görüşler ile çatışıyor olması bu rüzgarın dağılmasına neden oluyor. Covid-19 virüsüne yönelik çalışmalarının dışında ABD ve Çin arasındaki siyasi tansiyonun yüksek kalması yeniden ortamın bozulabileceği ihtimallerini güçlendirmekte. Endekslerin son 1 haftalık yükselişindeki ivmede güç kaybettiği görülüyor. Bu sabah Asya piyasalarında satıcılı bir tablo var ve vadelilerin genelinde negatif bir görünüm hâkim. Emtialarda ise ons altın özellikle ekonomik verilerdeki ivme kaybının sürebileceği ve ABD-Çin arasındaki tansiyonun yükselebileceğine yönelik endişeler ile güvenli liman talebi görüyor. Bu sabah ons altın 1740$ seviyesinden işlem görüyor. Petrol fiyatlarında ise yukarı yönlü seyir sürüyor. Dün akşam açıklanan resmi stok verilerinde 4,9 milyon varil azalma görüldü. Stokların azalması, üretim kesintileri ve talebin artabileceğine yönelik işaretler ile petrol fiyatları toparlanma eğilimini devam ettirmekte. Bu sabah ham petrol 35.8$, Brent petrol ise 36,3$ seviyesinden işlem görüyor.

Gözler TCMB’nin kararında olacak…

Manşette Öne Çıkanlar

Türkiye Varlık Fonu, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası'nın çekirdek sermayelerinin 21 milyar TL artırılması sürecinin tamamlandığını bildirdi.

ABD Başkanı Trump, Çin'in ABD ve Avrupa üzerinden yaptığı dezenformasyon ve propaganda saldırısı olduğunu dile getirdi.

Fed açıkladığı toplantı tutanaklarında, Kovid-19 salgınının etkilerinin kısa vadede ekonomik faaliyet, istihdam ve enflasyon üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceği, orta vadede ise ekonomik görünüm için kayda değer riskler oluşturacağı belirtilerek, ekonomik gerilemenin devam etmesi halinde daha büyük bir mali desteğin gerekebileceği ortaya koydu.

Amerika, İran İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmani Fazlı’ya, ciddi boyutta insan hakları ihlalleri işlediği gerekçesiyle yaptırımlar uygulama kararı aldı.

ABD'de Senato, Çinli şirketlerin hisselerini ABD borsalarına kote etmelerinin ABD denetim ve düzenleme standartlarına uymamaları halinde engellenebileceğine dair bir tasarıyı onayladı.

TSİ 14:00’de TCMB’nin faiz kararını açıklaması bekleniyor.

Borsa İstanbul’da yatay açılış yapması bekleniyor.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı