news-details

Norveç' te denizden değerli maden fışkırıyor

Oslo, 2 Şubat (HİBYA) – Norveç'te deniz yatağından aralarında çinko, bakır,gümüş ve altın olmak üzere değerli madenler fışkırıyor.

Norveçli araştırmacıların kuzeydeki Svalbard kenti açıklarında deniz yatağında tespit ettikleri değerli madenlerin değerinin ilk belirlemelere göre 100 milyar dolardan daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Norveç televizyonu TV2' nin duyurduğu habere göre Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları yerkürenin derinliklerindeki madenlerin sıcak sular yardımıyla yer kabuğundaki çatlaklardan yüzeye çıktığını, araştırma sonuçlarının salı günü Tromso kentinde yapılacak Arctic Frontiers Araştırma Konferansı' nda paylaşılacağını belirttti.

Araştırmacılar deniz yatağında bulunan madenlerin çıkarılıp çıkarılmayacağına, deniz ortamının bundan nasıl etkilebileceği ve bulguların daha titizlikle analiz edilmesine gerek olduğuna vurgu yapıyorlar.

Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kaynakları, Arctic Frontiers Konferansı' na Norveç'in bu alandaki en önemli akademisyen ve sanayi temsilcileri böyle bir endüstrinin geliştirilmesisi fırsatlarını tartışıp değerlendirecek.

Aynı kaynaklar aralarında Norveç'in enerji alanındaki devlerinden Equinor ve DNV GL başta olmak üzere birçok büyük şirketin maden çıkarma endüstrisinin geliştirilmesine yardımcı olmak istediklerini açıkladı.


Hibya Haber Ajansı