news-details

TCMB para politikasında gevşeme döngüsünü devam ettirecektir

Merkez Bankası, piyasanın ve bizim beklentilerimize paralel olarak 50 baz puan faiz indirimi yaptı ve Temmuz 2019’dan itibaren başladığı gevşeme döngüsünü devam ettirdi. Böylece Merkez Bankası’nın parasal gevşeme döngüsü içerisinde üst üste faiz indirme serisi 9’a, toplam faiz indirimi miktarı da 1575 baz puana ulaştı. Böylece politika faizi olarak alınan 1 haftalık repo faizi %8.25 seviyesine getirilmiş oldu. Her ne kadar Nisan ayı itibariyle enflasyon halen %10.9 seviyesinde olsa da, Merkez Bankası’nın mevcut enflasyon yönlendirmesi ve reel ekonomiyi destekleme önceliği çerçevesinde gevşeme döngüsünün sürmesini bekliyoruz.

 

Faiz politikası konusunda kafa karışıklığı oluşturan en önemli unsurlar elbette enflasyon ve reel faiz üzerinde yoğunlaşıyor. Gerçekleşen enflasyona göre, nominal faiz %8.25 olduğundan dolayı negatif reel faiz pozisyonundayız, emsal gelişmekte olan ülkelerde ise genel standart şu anda +%2 – 3 seviyelerindedir. Bu tabii sıcak para hareketleri açısından bir kriter olması itibariyle hassasiyet unsuru olabilmektedir. Merkez Bankası’na hareket alanı olduğunu düşündüren unsur ise, enflasyondaki baz senaryonun düşüşün devam etmesi yönünde olmasıdır. Zaten bu dayanakla da yıl sonu enflasyon beklentisini son Enflasyon Raporu’nda %7.4’e aşağı revize etti. TCMB Beklenti Anketi’nde ise 12 ve 24 aylık enflasyon beklentileri sırasıyla %9.20 ve %8.30 seviyelerindedir. Gerçekleşen enflasyona göre -2,2% olan reel faiz, 12 aylık enflasyon beklentisine göre -0,9% seviyesinde, 24 aylık enflasyon beklentisine göre ise 0 noktasına yakındır.

 

Tabii enflasyonun düşeceğine dayanak oluşturan etmenlerin en başında ekonomideki düşük talep etkisi ve düşen emtia / enerji fiyatları gelirken, maliyet kalemlerinden sıkıntı oluşturabilecek olan TRY’deki değer kaybının hafifletilmesi ve TRY’nin son günlerde değer kazanması da TCMB’nin bu toplantıda daha rahat hareket edebilmesine olanak vermiştir. Bir başka unsur da, para politikalarında şu anda genel trendin Merkez bankaları açısından ekonomiyi destekleme rotasında olmasıdır. Küresel merkez bankaları, faizleri indirerek ve parasal genişleme yaparak ekonomiye destek verme yoluna giderken hem gelişmiş ülkelerde düşen faizler hem de ekonominin desteklenmesinin öncelik sırasında öne gelmesi Merkez Bankası’nın da bu trendin içinde yer almasını sağlamaktadır. Türkiye’de ilk Covid-19 vakası açıklandıktan sonra, 17 Mart’ta erken bir toplantı yaparak 100 baz puan faiz indirimine giden TCMB, Nisan PPK’sında da 100 baz puan indirim yapmıştı. Böylece Covid-19 sürecinde de toplamda 250 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirilmiş oldu.

 

Merkez Bankası’nın sonraki toplantılarında da, parasal gevşeme döngüsünü devam ettirmesini bekleriz.

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı