news-details

Coca-Cola'nın ilk çeyrekte net karı 127 milyon

Coca-Cola İçecek A.Ş, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamayla ilk çeyrek dönem finansal raporunu açıkladı.

Yılın ilk çeyreğinde konsolide satış hacminin artış eğilimini devam ettirerek yüzde 3,8 oranında büyümeyle 239 milyon ünite kasa olarak gerçekleştiğinin aktarıldığı açıklamada, ''Ürdün hariç tüm pazarlardaki hacim artışı ile gazlı içecekler kategorisi yüzde 5,7 büyüdü. Gazsız içecekler kategorisi, 2019 yılının ilk çeyreğindeki yüzde 14,1'lik güçlü büyümenin yüksek bazına rağmen, Orta Asya operasyonlarının katkısı ile bu yılın ilk çeyreğinde büyümeye devam ederek yüzde 0,9 artış kaydetti. Su kategorisi ise geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 6,3'lük güçlü büyümenin ardından, Türkiye ve Irak operasyonlarının karlılık odaklı yaklaşımları neticesinde yüzde 3,5 daraldı.'' denildi.

Açıklamada, Türkiye operasyonunun geçen seneye paralel bir performansla 107 milyon ünite kasa satış hacmine ulaştığına işaret edilerek, şu bilgiler paylaşıldı:

''Diğer kategorilerin üzerinde bir performans gösteren gazlı içecekler kategorisi, marka yatırımları, fiyatlandırma yaklaşımı ve mağaza içi uygulamaların olumlu katkısı ile yüzde 4,1'lik artış göstererek büyüme ivmesini devam ettirdi. Geçen senenin ilk çeyreğinde yüzde 25 olan küçük paketlerin gazlı içecekler kategorisindeki payı, ilk Covid-19 vakasının mart ayının ortasında görülmesini takiben yerinde tüketim kanallarının kapanmasının etkisi ile 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 22'ye geriledi. Bu dönemde satılan paket sayısı, büyük paketlerin hacimdeki payının artmasının etkisiyle yüzde 3,4 azaldı. 1. çeyrekte şekersiz segmenti yüzde 3,6 daralırken, gazlı içecekler kategorisindeki payı yüzde 7,5 olarak gerçekleşti.''

İlk çeyrekte, uluslararası operasyonların satış hacminin, Pakistan ve Orta Asya’nın güçlü performansıyla yüzde 6,6 artarak 132 milyon ünite kasa olduğunun anlatıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Orta Doğu pazarında satış hacmi yüzde 7,2 daraldı. Irak operasyonunda satış hacmi, su kategorisindeki daralmaya bağlı olarak yüzde 8,6 küçüldü. Coca-Cola markası yüzde 6 büyürken toplam gazlı içecekler kategorisinin yüzde 2 büyümesi ile pazar payı kazanıldı. Orta Asya operasyonlar, Türkmenistan dışındaki tüm pazarların büyümeye katkıda bulunmasıyla yüzde 14,5 büyüme sağlayarak çift haneli büyüme ivmesini sürdürdü. 1. çeyrek net satış geliri, satış hacminin büyümesi, fiyat ayarlamaları ve uluslararası operasyonlardan gelen olumlu yabancı para çevrim etkisi ile yılın ilk çeyreğinde yüzde 20,6 büyüdü. Büyüme, Tacikistan ve Türkmenistan hariç tüm ülkelerde kaydedilen birim ünite kasa başına net satış gelirinin artış kaydetmesiyle gerçekleşti. Kur etkisinden arındırılmış şekilde bakıldığında ise, konsolide net satış geliri, fiyatlandırmaya bağlı olarak yüzde 15,8 büyüdü. Türkiye’de net satış geliri yüzde 18.2 arttı. Birim ünite kasa başına net satış geliri, yaşanan pandemi ortamında küçük paketlerin payının azalmasının neden olduğu negatif paket dağılımı etkisine rağmen fiyat ayarlamaları ve gazlı içeceklerin payının artmasına bağlı olan olumlu kategori kırılımı sayesinde yüzde 17,9 yükseldi. Uluslararası operasyonlarımızda net satış geliri, hacim artışı ve fiyat ayarlamalarına bağlı olarak yüzde 22,5 büyüme sağlarken, kur etkisinden arındırılmış bazda ise yüzde 13,5 büyüme kaydetti. Birim ünite kasa başına net satış geliri, Tacikistan ve Türkmenistan dışındaki tüm uluslararası operasyonlardaki güçlü büyümeye paralel olarak, kur etkisinden arındırılmış bazda yüzde 6,5 arttı. Net kar, 2019 yılındaki 3 milyon TL zarara karşın, 2020 yılının ilk çeyreğinde, yüksek faaliyet karı ve düşük finansal giderlerin etkisiyle 127 milyon TL oldu.''
 


Hibya Haber Ajansı