news-details

Fed ve ECB öncesi

Fed, ucu açık parasal genişleme uygulamakla beraber bilanço genişlemesinde ivmeyi yavaşlatmış görünüyor. Buna karşılık, özellikle ekonomik aktivitenin seyrini ve durumunu gösteren verilerde koronavirüs pandemisinin etkilerinin sanılandan büyük olduğunu görmekteyiz. Fed, parasal teşvikleri kayda değer bir süre sürdürmek durumunda olacaktır. Ekonominin kilitlenmesi sadece 5 hafta içinde 26 milyondan fazla işsiz yarattı; perakende satışlarda ve endüstriyel üretimde rekor düşüşler görüldü. PMI’ların Nisan ayında uzun zamanın en düşük seviyelerine gerilemesi de küresel finansal krizden sonra en şiddetli daralma hızına işaret etti.

 

Fed son zamanlarda 2 planlanmamış toplantıyla faiz indirdi. Aynı zamanda menkul kıymet alımları ve bankalara ve finansal piyasalara destek sağlamak ve hane halklarına ve işletmelere kredi akışlarını teşvik etmek için çeşitli önlemler dahil olmak üzere çeşitli politika hareketleri açıkladı. Fed’in küresel likiditeye verdiği desteği devam ettirmek durumunda olduğunu düşünüyoruz.

 

Avrupa’da açıklanan verilerde de, öngörülenden çok daha derin bir daralma potansiyeli hissedilmektedir. ECB bu kapsamda acil satın alma programında genişleme yapmak durumunda olabilir. Avrupa’daki krizin etkilerini azaltmak için varlık alım programının öngörülebilir gelecekte yeterince esnek tutulacağını düşünüyoruz.

 

Merkez bankaları tahvil toplamaya ve faizler düşük olmaya devam edecek.

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı