news-details

Tünelin ucundaki ışık

Yarın İsrail, Perşembe Avrupa'dan Norveç, Danimarka, Cuma; ABD, Almanya, Fransa, İngiltere vs Pazartesi; Almanya, Fransa, İngiltere vs tatilde olacak. Çünkü dünya kiliselerinin çoğunda bu pazar günü paskalya ve öncesinde bazı törenleri olacak. 13 Nisan Pazartesi de "paskalya pazartesi" nedeniyle kapalı olmalar sürecek.

 

Haftanın sonlarında kapalı olacak global piyasalar bu kısa haftaya iyi bir başlangıç yaptı. Yeni vakalarda en kötünün bu hafta ile birlikte geride kalabileceğine ilişkin beklentiler bunda etkili oldu. Önceki günlerde zirveyi gören İtalya'nın ardından dün açıklanan verilerle İspanya'nın da salgında zirveyi gördüğü kesinleşti. Çin'de seyahat yasaklarının hafifletilmesinin ardından hafta sonunda binlerce kişi, turistik yerlere akın etti: Huangshan dağ parkının günlük 20 bin kişilik kapasitesi sabah 07.48'de doldu. Ancak Pekin'de şimdilik önlemler sıkı tutulmaya devam ediyor.

 

Başka bir taraftan Japonya'nın yaklaşık 1 trilyon dolar ile tarihinin en büyük teşvik paketini açıklaması da piyasaları memnun etti. Şu bir gerçek ki Olimpiyat Komitesi, 24 Mart'ta Tokyo 2020 Olimpiyatları'nı erteleme kararı aldı. O zamana kadar çok az vaka sayısı, son 2 haftada 6 kat arttı. Sanki biraz verileri baskılamışlar gibi gibi... Bugün de İtalya, 400 milyar Euroluk yeni ek kredi paketi duyurdu ki toplamda destek 750 milyar Euroya ulaştı.

 

BIST100 Endeksi dünü % 2.81 artışla 92,071 puandan kapattı. ABD'de ise güne % 3ü aşan yükselişlerle başlayan endekslerden Dow Jones %7.7, Nasdaq % 7.3 ve S&P 500 % 6.7 yükselişle kapandı. Trump twit attı: "Tünelin ucunda ışık görüldü" Günün bir başka yıldızı ise altın oldu. 1660 doları aşan ons altın ile aynı anda dolar/TL'nin 6.78 i görmesi beraberinde, gram altının 360 TLye çeyrek altının da 600 TL'ye yaklaşmasına yol açtı. Kurla beraber CDS ve tahvil faizlerindeki yükseliş de devam etti. 2 yıllık aktif tahvil 20 Ekim 2021 vadeli tahvilin bileşik getirisi % 12.33'den kapandı.

 

ABD'de yeni tip koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı dün 1151 kişi artarken, bugün toplam ölenlerin 10 bini geçmesi beklenmektedir. Beyaz Saray Danışmanı Lary Kudlow, FED'in daha yapabileceği şeyler olduğunu söyleyip "Koranavirüsle savaş tahvili" devasa bir fikir, nakdi artırmak için tahvili satabilir dedi. Yani piyasalar önümüzdeki günlerde AB'nin bir Avrupa tahvili çıkararıp çıkaramayacağını merak ederken şimdi ABD'nin devasa bir tahvil ihracına çıkıp çıkamayacağını takip edecek gibi.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 92 bin görüldü ama 88 bine gevşedi. Şimdi yeniden 92 binde. Yurtdışına paralel seyrin devamının gelebileceği görüşündeyiz.

Kaynak:Alnus Yatrım
Hibya Haber Ajansı