news-details

IEA/Birol: Bir jeopolitik sorun olmazsa 2020'de petrol fiyatında artış beklemiyorum

 

    Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, ABD'de petrol üretiminin çok fazla artmasının, petrol piyasasında fiyatların artmamasında etkili olduğunu belirterek, "Bir jeopolitik sorun olmazsa 2020'de fiyatlarda artış beklemiyorum. Tek endişem Irak. Irak'taki gelişmeler endişe verici burada istikrar bozulur, bir gerilim olursa petrol fiyatlarında artış söz konusu olabilir" dedi.

    Dünya Ekonomik Forumu toplantıları için Davos'ta buılunan Birol, Bloomberg HT canlı yayınınında, m
İlk defa Davos'taki toplantılara iklim değişikliğinin damga vurduğunu belirterek, "Tüm ülkeler iklim değişikliği politikalarından etkilenecek. Kimi az, kimi çok etkilenecek ama herkes bu politikalardan etkilenecek" diye konuştu..

     Dünyada yenilenebilir enerji için ayrılan payın, toplam yatırımların yüzde 0.9'u düzeyinde kaldığını söyleyen Birol sözlerine, "Yüzde 1 bile ayrılmamış ancak yenilenebilir enerji artık ciddi yatırımcıların, uluslararası yatırım fonlarının, emeklilik fonlarının ana konusu haline geldi. Önümüzdeki dönemde enerji şirketlerinin, olumsuz etkilenmemek için yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık vereceğini düşünüyorum" diye devam etti.

    Dünyanın enerjide bolluk dönemine girdiğini vurgulayan Birol, "Bu bizim gibi enerji ihtiyacını dışarıdan karşılayan bir ülke için çok önemli bir gelişme. Zira cari açığın en büyük nedeni enerji ithalatı. Burada tek endişem Irak. Orada jeopolitik bir olumsuz gelişme olmazsa, Türkiye bundan olumlu etkilenecektir" dedi.


    Hibya Haber Ajansı